News

Apel la front comun împotriva Chinei lansat de Justin Trudeau, premierul Canadei

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a făcut un apel către statele occidentale, cărora le-a cerut să facă un front comun unit împotriva Chinei. Relații dintre statul nord-american și asiatici sunt extrem de tensionate.
26.12.2021 | 09:15
Apel la front comun impotriva Chinei lansat de Justin Trudeau premierul Canadei
Premierul canadian Justin Trudeau cere un front unit al statelor occidentale împotriva Chinei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Relația tensionată dintre Canada și China este demonstrată de ultima poziție publică a premierului statului nord-american, Justin Trudeau.

Într-un interviu acordat televiziunii Global și citat de FoxNews, liderul canadian a cerut Occidentului să stea unit și să facă un front comun împotriva Chinei.

ADVERTISEMENT

Acesta și-a argumentat poziție, spunând că cei din conducerea comunistă a Chinei au ”jucat” adesea țările occidentale una împotriva celeilalte.

Premierul canadian Justin Trudeau cere un front unit al statelor occidentale împotriva Chinei

Conform lui Trudeau, China se folosește de interesele comerciale, uneori divergente, ale țărilor occidentale pentru a crea tensiuni între acestea.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să facem o treabă bună din perspectiva muncii în echipă și să rămânem puternici, astfel încât China să nu ne poată influența și să ne poziționeze unul împotriva celuilalt”, a spus premierul canadian pentru Global.

Același Trudeau recunoaște că ”a existat un pic de competiție între prieteni pentru că suntem democrații capitaliste care încearcă să facă lucruri bune, mai ales având în vedere oportunitatea economică extraordinară a ascensiunii clasei de mijloc chineze”.

ADVERTISEMENT

Comentariile publice ale lui Trudeau vin într-un moment tensionat între conducerile celor două state.

Relația Canadei cu China a fost tensionată în ultimii ani, asta după ce șeful financiar al Huawei, Meng Wanzhou, un cetățean chinez, a fost arestat pe Aeroportul Internațional Vancouver, în baza unui mandat de extrădare al SUA, în 2018.

ADVERTISEMENT

În replică, China a reținut doi canadieni la scurt timp după, o mișcare pe care Canada a văzut-o ca o răzbunare pentru arestarea lui Meng.

Meng a ajuns în cele din urmă la o înțelegere cu procurorii americani în septembrie, decizie care a dus la eliberarea celor doi cetățeni canadieni.

Canada, pe lista țărilor care boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de la Beijing

Justin Trudeau a anunţat, în debutul lunii decembrie, un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, după ce Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au anunţat măsuri similare pentru jocurile de iarnă care vor începe pe 4 februarie.

”Suntem profund îngrjorați de încălcări ale drepturilor omului de către guvernul chinez”, a declarat premierul canadian, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc pe 8 decembrie.

SUA au fost prima țară care a anunțat oficial nu va trimite niciun reprezentant diplomatic la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing.

ADVERTISEMENT
Tags: