News

Justiția fierbe. După greva profesorilor, Tribunalul Buzău își suspendă activitatea, alți magistrați pregătesc proteste

Justiția fierbe, după ce Tribunalul Buzău a anunțat că își suspendă activitatea, iar tot mai mulți magistrați anunță diverse semne de protest față de deciziile pregătite de Guvern.
01.06.2023 | 15:37
Justitia fierbe Dupa greva profesorilor Tribunalul Buzau isi suspenda activitatea alti magistrati pregatesc proteste
Tribunalul Buzău își suspendă activitatea. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Tribunalul Buzău a anunțat că îți va suspenda activitatea, iar tot mai mulți magistrați, inclusiv judecători, din toată țara, pregătesc diverse forme de protest. Oamenii sunt nemulțumiți că politicienii vor să facă mai multe modificări referitoare la vârsta de pensionare din acest sistem.

Tribunalul Buzău își suspendă activitatea

Așadar, potrivit Agerpres, Tribunalul Buzău își va suspenda activitatea în perioada 6-9 iunie în semn de protest față de acest modificări pregătite de Guvern. “Solicită imperativ ca orice soluţie legislativă să fie urmarea dialogului loial între puterea judecătorească şi cea legislativă, pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanţiile constituţionale şi demnitatea statutului de judecător.

ADVERTISEMENT

Solicită ferm ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţii şi orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă. Solicită imperativ asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale organizări a activităţii instanţelor de judecată, în scopul respectării drepturilor la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil“, este precizat în comunicatul Tribunalului Buzău.

Cu toate acestea, judecătorii vor fi prezenți când situația e cu adevărat disperată, mai exact când vor fi judecate persoane în stare de detenție, sau pentru măsuri preventive, drepturi şi libertăţi, ordine de protecţie, ordonanţe preşedinţiale sau probleme legate de minori şi familie.

ADVERTISEMENT

De altfel, conform G4Media, astfel de măsuri sunt pregătite sau au fost aplicate deja la mai multe judecătorii din țară. De exemplu, reforma pensiilor speciale și introducerea limitei de vârstă pentru pensionare au declanșat deja astfel de proteste la Tribunalul Botoșani și la Judecătoria Târgoviște. Aici se soluționează acum doar procese urgente, spre deosebire de Tribunalul Buzău unde activitatea se suspendă timp de 3 zile.

Magistrații cer renunțarea la introducerea etapizată a limitei de vârstă pentru pensionare și la modificările privind baza de calcul a pensiei speciale. La rândul lor, magistrații de la Judecătoria Târgoviște atrag atenția că “sub pretextul unei false etape tranzitorii creşte, în realitate, vârsta de pensionare la 60 de ani, chiar din momentul intrării în vigoare a legii, pentru toţi judecătorii născuţi după anul 1975”.

ADVERTISEMENT

Conform legii, magistrații nu au voie să facă grevă. Care sunt, însă, modificările care îi nemulțumesc pe magistrați? Printre altele, politicienii vor să introducă ”condiţia de vârstă, pe lângă vechimea în profesie de minim 25 de ani, pentru pensionarea magistraţilor, etapizat, astfel încât în 2024, aceştia să iasă la pensie doar dacă au împlinit 50 de ani, iar în 2035, doar dacă au împlinit 60 de ani”.

De asemenea, pensiile în plată vor fi impozitate cu 30% pe partea care depăşeşte salariul minim brut şi care nu este supusă principiului contributivităţii și baza de calcul nu va mai viza veniturile din ultimele 12, ci va creşte treptat la 300 luni (adică 25 de ani.

ADVERTISEMENT

Totodată, procentul aferent bazei de calcul (valoarea pensiei din venituri) va fi de 65%, nu de 80% pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri), în timp ce personalul auxiliar din instanţe şi parchete se va pensiona la 65 de ani (grefieri). Mai este menționat că se va elimina, treptat, vechimea asimilată din alte profesii juridice, în timp ce pensiile magistraților vor fi plafonate la nivelul din septembrie 2017, cu mențiunea că actualizarea pensiilor nu se va mai face în funcţie de creşterea indemnizaţiei.

ADVERTISEMENT
Tags: