Buffon – Zidane, eterna rivalitate. Vezi cine a ieşit mai des învingător

Sorin Dumitrescu   
în Fotbal international
03/04/2018, 09:45
Buffon – Zidane, eterna rivalitate. Vezi cine a ieşit mai des învingător GALERIE FOTO

Zinedine Zidane este acum antrenor. Gigi Buffon, la cei 40 de ani ai săi, poate fi socotit Highlander dintre buturile lui Juventus. Cei doi s-au intersectat în mai multe rânduri în carierele lor pe gazon, prima dată când s-au aflat faţă în faţă cu unul dintre ei în postură de antrenor fiind vara trecută, în finala de la Cardiff. Rivalitatea lor datează încă din 2004, până astăzi fiind 14 ani de confruntări directe.

Când s-au întâlnit prima dată, în 2004 Gigi avea doar 19 ani dar deja vorbea toată Italia de puştiul fenomen de la Parma. Primul meci a însemnat un 1-0 pentru Parma în faţa lui Juventus, cu un Buffon magistral, care a scos şi două mingi de gol ale lui Zidane. După care Buffon s-a transferat la Torino, dar nu a apucat să devină coechipier cu francezul, pentru că acesta a plecat la Real Madrid.

Cel mai dramatic a fost în finala CM din 2006

Buffon şi Zidane s-au întâlnit de două ori în Champions League şi în ambele cazuri italianul a fost cel fericit. După ce Zidane a cucerit cu Real al nouălea trofeu în Champions Juve şi madrilenii au dat piept în semifinala următoarei ediţii şi torinezii au mers în finala cu Milan. Un an mai târziu italienii îi scoteau pe spanioli în 16-imi, cu 0-1 la Madrid şi 2-0 în Piemont.

Cel mai important moment a fost în 2006 finala CM de la Berlin, Italia – Franţa. A început perfect pentru francezi, penalty cu scăriţă Zidane, dar Materazzi a egalat şi aşa a rămas până la loviturile de departajare, la care Zizou nu a mai fost pe teren, pentru că fusese eliminat după lovitura de cap aplicată lui Materazzi. Dar nu înainte ca Buffon să îi scoată incredibil mingea de gol expediată de Zidane în prelungiri.

A urmat un alt meci în Campions, în 2013 şi în fine finala de la Cardiff, după care Buffon a spus că mai rău de atât nu mai poate fi pentru echipa sa. Iar acum Zidane a spus că vrea să în încheie cariera lui Buffon, care a declarat că acest sezon e ultima lui şansă la câşigarea Champions League.

Închide ×