Fotbal international

JUVENTUS-REAL MADRID. Ei sunt dirijorii! GENIUL şi GIGANTUL!

Zinedine Zidane şi Massimiliano Allegri sunt cei doi antrenori care au reuşit să îşi conducă echipele spre ultimul act din finala Ligii Campionilor. Real Madrid şi Juventus Torino au avut probe...
03.06.2017 | 00:30
JUVENTUSREAL MADRID Ei sunt dirijorii GENIUL si GIGANTUL
ADVERTISEMENT

Zinedine Zidane şi Massimiliano Allegri sunt cei doi antrenori care au reuşit să îşi conducă echipele spre ultimul act din finala Ligii Campionilor. Real Madrid şi Juventus Torino au avut probe de foc în drumul spre Cardiff, pe care au reuşit să le treacă şi să ajungă la un pas de cel mai râvnit trofeu din fotbalul de club. Cele mai multe merite le sunt atribuite celor doi antrenori, care în afară de trofeul UCL, se bat şi pentru titlul de antrenorul anului.

Real şi Juventus au câştigat titlurile naţionale în aceeaşi zi, 21 mai, însă doar una dintre ele poate deveni pe 3 iunie „regina” Europei. Zizou a reuşit să facă minuni la Real Madrid la prima sa experienţă ca antrenor principal la cel mai înalt nivel, în timp ce Max Allegri a devenit unul dintre cei mai în vogă antrenori italieni „colecţionând” trofee pe „bandă rulantă” în Italia. Dar, pentru niciunul succesul nu a venit fără multe sacrificii şi atât Zinedine Zidane, cât şi Massimiliano Allegri au avut multe de pătimit până au prins gustul succesului ca antrenor.

ADVERTISEMENT

Zidane, Guardiola de Real Madrid

Zicala cum că „marii jucători nu ajung mari antrenori” îl bântuie pe Zinedine Zidane de când s-a apucat de această meserie. „Decarul” strălucitor al naţionalei Franţei şi super-vedeta lui Real Madrid a avut o dorinţă arzătoare de a deveni antrenor. Dar a avut răbdare. Şi-a pus ghetele „în cui” în 2006, dar nu a putut sta departe de Real Madrid şi a revenit la club în 2009, ca sfătuitor al lui Florentino Perez. Dorinţa sa lăuntrică era aceea de a antrena şi după 3 ani ca director sportiv şi-a petrecut un sezon pe lângă echipele de tineret ale clubului pentru a învăţa meserie. În 2013, după ce Jose Mourinho şi-a reziliat contractul, Zidane a fost chemat de noul antrenor Carlo Ancelotti să-i fie asistent. Şi ce decizie bună a avut italianul! „Dublul” Zidane-Ancelotti a condus Realul spre „La Decima”, a 10-a Ligă a Campionilor din istoria clubului. Chiar dacă era încă un asistent, Zinedine Zidane a arătat că şi-a luat bagheta magică şi pe banca tehnică şi nu a lăsat-o pe teren la retragere.

Greutăţi la prima experienţă ca „principal”

Dar prima experienţă ca antrenor principal nu a fost de bun augur pentru Zizou. Din sezonul 2014, francezul a preluat frâiele echipei secunde a clubului, Real Madrid Castilla. În acte nu putea fi „principal” pentru că nu avea licenţa PRO, dar el, Zidane, a fost clar şeful. În acte, Santiago Sanchez era antrenor, dar antrenamentele şi responsabilitatea rezultatelor erau pe umerii lui Zidane. Din păcate pentru el, scandalurile nu l-au ocolit. Adversarii au făcut contestaţii împotriva lui Zidane, care nu ar fi avut voie să stea pe bancă şi să dea indicaţii şi chiar a fost un conflict destul de mare în Spania pe această temă. În cele din urmă, Federaţia l-a suspendat pentru 3 luni, până a obţinut licenţa de antrenor. Francezul a avut meciuri cu Federaţia Spaniolă şi a spus că ar fi putut obţine licenţa în 30 de zile în Spania, dar a hotărât să nu o facă şi să parcurgă procesul de licenţiere în „Hexagon”.

ADVERTISEMENT

Regulile diferă de la ţară la ţară şi Zidane a avut un drum anevoios de 3 ani până să fie „Pro”. Jurnaliştii de la L’Equipe i-au fost alături: „Lăsaţi-l să muncească!” au titrat pe prima pagină. Numai că nici rezultatele nu l-au prea ajutat la Castilla. Guy Lacombe, mentorul lui Zizou, spunea: „Prima dată când am mers să-l văd, era timid la antrenament şi nu era în stare să controleze un grup. Apoi, după 15 zile s-a mai acomodat, dar tot nu reuşeau să câştige meciuri”. Aşa că Real Madrid Castilla a avut un parcurs slab, încheiat pe locul 6 în Liga a III-a, în afara play-off-ului de promovare.

„Dacă aş striga tot timpul, nu aş fi eu”

Impetuosul fotbalist Zinedine Zidane a fost caracterizat la început ca un antrenor timid, care nu se putea impune în faţa jucătorilor. A fost deseori criticat de „experţi” că este prea „moale” pentru a ţine în frâu vestiarul. Dar, într-unul dintre rarele interviuri pe care le-a acordat pe această temă, francezul a explicat temperamentul său: „Am descoperit că trebuie să ştii cum să spui jucătorilor lucruri pe care nu vor să le audă. Strig rar pentru că eu cred că am o autoritate naturală, ceea ce înseamnă că nu trebuie să strig tot timpul la jucători. Dacă aş urla tot timpul, nu aş fi eu. Poate să-mi spună oricine că sunt mulţi antrenori care vorbesc mai mult decât o fac eu, dar nu este cazul meu”.
În tot mandatul său de la Castilla, Zidane nu a susţinut nicio conferinţă de presă! Dar a recunoscut că în interiorul său este un vulcan la fiecare meci: „Sunt un om ca oricare altul, dar în interiorul meu mă simt ca un vulcan şi e greu să mă stăpânesc. În timpul meciurilor, sufăr mult mai mult ca antrenor decât ca jucător”.

ADVERTISEMENT

Magnific pe banca primei echipe

Pe 4 ianuarie 2016, Rafa Benitez era demis de la prima echipă şi Florentino Perez a anunţat noul antrenor al lui Real Madrid: Zinedine Zidane. Un act de curaj pentru tehnicianul francez, care prelua o echipă în derivă. La mai mult de 10 puncte de liderul Barcelona şi cu moralul făcut „franjuri”, Zizou avea misiunea de a redresa jocul echipei. Şi, cumva, „galacticii” au renăscut sub conducerea antrenorului francez. Real Madrid a câştigat Liga Campionilor în 2016 după o finală cu Atletico Madrid şi a fost la un pas să se impună şi în Primera Division. A recuperat handicapul de 12 puncte faţă de Barcelona şi cele două rivale s-au luptat până în ultima etapă pentru titlu. Catalanii s-au impus în cele din urmă, dar Zizou a schimbat echipa „blanco”. Chiar dacă rezultatele au fost de senzaţie, Zidane nu a scăpat de eticheta de „protejat” al lui Florentino Perez.

Câştigarea Ligii nu a fost apogeul, a fost începutul. Până la finalul anului 2016, Zidane reuşea să câştige Supercupa Europei şi Campionatul Mondial al Cluburilor, iar cifrele erau impresionante: 53 de meciuri cu 41 de victorii, 10 remize şi doar două înfrângeri într-un an calendaristic de mandat! Zidane scria istorie la Madrid şi ca antrenor. În sezonul abia încheiat, a readus titlul pe „Bernabeu” după 5 ani de secetă şi poate deveni primul antrenor din istorie care îşi apără trofeul Ligii Campionilor cu aceeaşi echipă. Preşedintele Florentino Perez a dorit mereu să numească la Real un antrenor asemănător cu Pep Guardiola la Barcelona. Un om care să aibă sânge de „madridista”, care să acapareze imaginaţia fanilor şi care să fie un personaj legendar. Ar putea fi cea mai bună decizie din istorie pentru Perez.

ADVERTISEMENT

Massimiliano Allegri, strălucitorul tactician

Massimiliano Allegri nu a fost nici pe departe un jucător care să se compare cu Zinedine Zidane. Italianul a evoluat la începuturile carierei, în 1984, la Cuoiopelli, Livorno şi Pisa, în diviziile inferioare. Totuşi, Allegri a reuşit să promoveze în Serie A ca jucător alături de Pescara. Chiar dacă în anul imediat următor echipa a retrogradat de pe ultimul loc, Allegri a fost unul dintre cei mai buni jucători, cu 12 goluri înscrise. A urmat un periplu pe la Cagliari, Perugia şi Napoli, înainte să se întoarcă la Pescara. A pus ghetele „în cui” în 2003, ultimul sezon evoluând la Aglianese. A fost considerat un jucător cerebral, care controla din teren jocul echipei. Această calitate avea să şi-o dezvolte în viitoarea carieră, cea de antrenor.

Ascensiunea rapidă spre top

Max Allegri s-a apucat de antrenorat imediat după ce s-a lăsat de fotbal. În sezonul 2003-2004, a condus pe Aglianese, în eşalonul 4. A avut un parcurs impresionant, iar în 2005 a fost numit antrenor la Grosseto, în Serie C1. Dar experienţa de la Grosseto i-a lăsat un gust amar, fiind demis repede după câteva rezultate nefavorabile. Allegri a început să strălucească în antrenorat începând cu stagiunea 2007-2008. Atunci a preluat pe Sassuolo, o formaţie anonimă la vremea respectivă şi pe care a reuşit să o promoveze pentru prima dată în istorie în Serie B, pe data de 27 aprilie 2008.

Max a ars încă o etapă în vara anului 2008 şi a fost numit direct antrenor în Serie A, la Cagliari. A făcut minuni pe banca echipei din Sardinia alături de care a încheiat pe locul 9 în primul sezon, cea mai bună clasare sardă în ultimii 15 ani. Apoi, în sezonul 2009-2010, s-a petrecut un lucru straniu. Şefii echipei l-au demis pe 13 aprilie, când echipa era pe locul 12, salvată deja de la retrogradare! Dar chiar şi această decizie cel puţin controversată a fost un pas înainte pentru Allegri.

Ultimul mare rezultat pentru AC Milan

După ce a fost dat afară de Cagliari, Massimiliano Allegri a fost numit antrenor al lui AC Milan. Era pentru prima dată când avea pe mână un vestiar de vedete, în sezonul 2010-2011 în lotul lui AC Milan fiind nume grele ale fotbalului mondial: Nesta, Ibrahimovic, Robinho, van Bommel, Gatusso, Thiago Silva, Antonio Cassano, Filippo Inzaghi, Andrea Pirlo sau Clarence Seedorf. Crema del raccolto!
Massimiliano Allegri a ştiut cum să îmblânzească acei „cai” pur-sânge, dar nărăvaşi, şi în 2011 avea să aducă ultimul mare rezultat din istoria lui AC Milan, titlul de campioană. În următorul sezon, AC Milan şi Juve luptau pentru „Scudetto”, dar „Bătrâna Doamnă” le-a luat faţa „diavolilor” şi începea hegemonia „bianconera” în Serie A. Pentru Allegri urmau vremuri grele la AC Milan. A urmat un exod al vedetelor şi sezonul 2013 începea dezastruos. Cumva Allegri a reuşit să readucă echipa pe linia de plutire şi să încheie stagiunea pe locul 3. După multe speculaţii a fost păstrat la AC Milan şi pentru sezonul 2013-2014. Dar un nou start ratat l-a costat postul. Pe 31 decembrie 2013, confirma chiar el faptul că va pleca la finalul sezonului, însă pe 13 ianuarie, Max şi staff-ul său erau concediaţi de Silvio Berlusconi.

Juventus, desăvârşirea carierei

Pe 16 iulie 2014, Max Allegri a preluat Juventus şi de atunci Italia nu mai împarte trofee altor echipe. În cele 3 sezoane de mandat, Allegri şi-a confirmat renumele de geniul al tacticii. A câştigat 3 titluri în Serie A şi 3 Cupe ale Italiei. Singurul său „of”, de fapt „oooooff”, este Liga Campionilor. A pierdut o finală, 1-3 în 2015 cu Barcelona, însă are şansa de a cuceri cel mai preţios trofeu pe data de 3 iunie, la Cardiff, în finala cu Real Madrid.

3 titluri de „antrenorul anului” în Italia a obţinut Allegri: 2011, 2015 şi 2016

50 de ani va împlini Allegri pe data de 11 august

6 înfrângeri a suferit Zinedine Zidane de când a preluat echipa, în ianuarie 2016

45 de ani va împlini Zinedine Zidane pe 23 iunie

„Real Madrid este cel mai important lucru care mi s-a întâmplat în carieră, atât ca fotbalist, cât şi ca persoană” – Zinedine Zidane

„Chiar îmi place să antrenez, e ceea ce mă relaxează. Când se va instaura stresul şi nu mă voi mai putea bucura de ceea ce fac, voi şti că e vremea schimbării” – Massimiliano Allegri

ADVERTISEMENT