Sport

Juventus, lovitură de grație! Penalizată cu 10 puncte, ratează Champions League

Juventus a fost absolvită inițial în scandalul evaziunii fiscale, însă „Bâtrâna Doamnă” a pierdut în cele din urmă 10 puncte și ratează calificarea în UCL
22.05.2023 | 22:04
Juventus lovitura de gratie Penalizata cu 10 puncte rateaza Champions League
Juventus a căzut pe locult 7 în Serie A în urma penalizării cu 10 puncte. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
22-05-2023
19:04

Juventus pierde 10 puncte și ratează Liga Campionilor

Juventus a fost în cele din urmă penalizată cu zece puncte în urma scandalului de fraudă. Astfel, echipa lui Massimiliano Allegri poate rata calificarea nu doar în grupele Ligii Campionilor, ci să rămână în afara Europei.

„Bătrâna Doamnă” e pe locul 7 în Serie A, cu 60 de puncte, la egalitate cu AS Roma, cu două etape înainte de final. Juventinii vor mai juca cu AC Milan și Udinese. 

20-01-2023
21:06

Juventus a primit înapoi cele 15 puncte

Comisia Comitetului Olimpic Italian a decis să anuleze hotărârea luată în primă instanță în cazul de corupție de la clubul Juventus, astfel că ”Bătrâna Doamnă” a recăpătat cele 15 puncte cu care fusese sancționată.

Conform Gazzetta dello Sport, cazul se va întoarce la Curtea de Apel Federală. Motivarea deciziei va fi anunțată în termen de 30 de zile, iar apoi în 15 zile de la publicare se va stabili data unei noi audieri.

Rămân confirmate condamnările pentru Andrea Agnelli, Fabio Paratici, Federico Cherubini și Maurizio Arrivabene, în timp ce cazurile lui Vellano, Nedved, Garimberti, Grazioli-Venier, Hughes, Marilungo e Roncaglio se întorc și ele la Curtea de Apel.

În urma reprimirii celor 15 puncte, Juventus a urcat pe locul 3 în clasamentul din Serie A și are șanse mari să prindă Top 4, care asigură participarea în sezonul viitor al Champions League.

sa

”Bătrâna Doamnă” este cercetată pentru ”schimburi false” de jucători cu alte cluburi fără să ofere o sumă de bani, dar care să înregistreze câștiguri de capital la bilanț.

Sancțiuni majore pentru Juventus dacă se dovedește evaziunea fiscală

De asemenea, conducerea fostei campioane din Serie A ar fi ascuns investitorilor înțelegeri private cu anumiți fotbaliști, printre care și Cristiano Ronaldo, motivul fiind amânarea plății unor salarii.

ADVERTISEMENT

Procuratura din Torino a deschis o anchetă pentru a stabili gradul de vinovăție. În urma acestui scandal, toți membrii Consiliului de Administrație au demisionat, la fel ca și președintele Andrea Agnelli, vicepreședintele Pavel Nedved și directorul general Maurizio Arrivabene.

Dar veștile proaste pentru Juventus nu se opresc aici, deoarece UEFA a decis să efectueze o cercetare paralelă prin care să se stabilească dacă s-a încălcat acordul în privința fair-play-ului financiar și a normelor pentru acordarea licenței de a participa în cupele europene, pe lângă neregulile cu plățile datoriilor avute către jucători.

ADVERTISEMENT

Conform Gazzetta dello Sport, dacă evaziunea fiscală va fi dovedită, Juventus riscă enorm. Și asta deoarece sancțiunile din partea forului continental merg de la o amendă foarte mare și deposedarea de trofee, dacă va fi cazul, până la excluderea din cupele europene în sezonul viitor.

În Italia s-ar putea ajunge până la retrogradarea în Serie B

Această ultimă variantă este cea mai îngrijorătoare pentru club și fanii săi, deoarece un an fără participare în Europa ar însemna pierderi uriașe. Ar fi o lovitură grea, pentru că și în stagiunea trecută, torinezii au înregistrat pierderi de 254,3 milioane de euro și au pierdut titlul în Serie A în fața lui AC Milan.

ADVERTISEMENT

În plan intern, ”Bătrâna Doamnă” ar putea fi depunctată, dar la fel de bine se poate ajunge până la retrogradarea în Serie B, la fel cum s-a întâmplat și în mult mediatizatul scandal Calciopoli.

Juventus va fi nevoită să schimbe întreg Consiliul de Administrație al clubului. După demisia întregii conduceri, Maurizio Scanavino, CEO-ul Grupului Editorial L’Espresso, a fost ales noul manager al fostei campioane din Serie A.

ADVERTISEMENT

Societatea Exor, care deține pachetul majoritar de acțiuni la clubul Juventus, l-a propus pe Gianluca Ferrero, om de afaceri în vârstă de 59 de ani, pentru funcția de președinte. ”Exor anunţă că îl va recomenda pe Gianluca Ferrero pentru postul de preşedinte al clubului Juventus”, a precizat societatea deţinută de familia Agnelli.

ADVERTISEMENT
Tags: