Editoriale

Juvetele Dicu, foc şi pară pe olteni: Rebuturile lui Rotaru şi merele lui Mangia

10.08.2018 | 16:59
Juvetele Dicu foc si para pe olteni Rebuturile lui Rotaru si merele lui Mangia
ADVERTISEMENT

Dacă FCSB şi CFR Cluj au obţinut rezultate dătătoare de speranţe în Europa League, Craiova a fost codaşa zilei de joi. Nu atât rezultatul meciului cu Leipzig (1-3) este marea problemă, ci abordarea partidei şi modul sărăcăcios de a gestiona un club. Patronul Rotaru culege ce a semănat, iar antrenorul Mangia pare răpus de insolaţie şi oferă declaraţii puerile. În ciuda caniculei năucitoare, în Bănie se adună nori negri, pentru că, la cum se prezintă lucrurile, „alb-albaştrii” se pregătesc cu sârg pentru play-out.

În fiecare vară, la Leipzig se desfăşoară cel mai mare festival gothic din lume. Pe lângă concerte, au loc turniruri, ca pe vremea cavalerilor, din Evul Mediu. Acum, mai precis joi, nu s-a petrecut vreo încleştare cavalerească, ci a avut loc o coridă, în adevăratul sens al cuvântului, în care bovina vânată şi într-un final răpusă a fost Universitatea Craiova. Teoretic, vorbim despre o echipă de fotbal, dar, practic, am văzut cu toţii evoluând la sol, ba chiar una cu pământul, o adunătură de giurumele. Craiova n-a jucat nimic în faţa nemţilor, ba mai mult, şi-a bătut joc chiar şi de condiţia sa de outsideră, deşi golul de onoare marcat ar putea infirma această teorie. Acel punct a fost culmea norocului, ceva asemănător cu barza chioară, căreia în face Dumnezeu, cuib. În ciuda acestui gol, e greu de crezut că oltenii mai au şanse reale de a o elimina pe Leipzig, nu de alta, dar după ce n-a jucat absolut nimic în campionat, cel puţin până acum, Craiova a oferit în Germania unul dintre cele mai proaste meciuri din istoria fotbalului oltean.

ADVERTISEMENT

Rebuturile lui Rotaru şi merele lui Mangia

Dincolo de prestaţia penibilă a echipei, a şocat atitudinea antrenorului Devis Mangia, altfel un tip cerebral. De data asta, italianul a oferit o mostră de limbaj de lemn de nuc, de toată frumuseţea, combinat cu o lipsă de logică de-a dreptul magnifică. „Fotbalul românesc e inferior celui german. Asta e toată povestea. Dacă vă aşteptaţi să venim în Germania să dominăm, aveaţi aşteptări prea mari!”, a spus tehnicianul alb-albaştrilor, pe sistemul „Ana are mere”…

Să auzi şi să nu crezi!

A aflat şi Mangia că fotbalul mioritic este inferior celui nemţesc! Ce surpriză… Problema nu se pune, maestre, la nivel global, ci ţine de faptul că gloabele pe care le antrenezi matale n-au ştiut nici măcar să alerge cât trebuie, unde mai pui că şi-au dat cu stângu-n dreptu’. Până şi Mitriţă s-a arătat depăşit de situaţie şi a părut istovit şi ogârjat, de parcă ar fi cărat pietre de moară. Grotescul situaţiei nu stă în faptul că fotbalul german este superior celui românesc. Nu acesta este miezul problemei, ci faptul că jucătorii olteni n-au avut, practic, nicio intenţie de a-şi depăşi condiţia. Pur şi simplu, au fost jaloane, în faţa unei echipe care ar fi putut câştiga mult mai distanţat.

ADVERTISEMENT

Adevărul lui Sorin Cârţu

Indiscutabil, fostul jucător şi antrenor al Universităţii, Sorin Cârţu, a avut dreptate când i-a pus pe coji de nucă pe jucătorii şi pe antrenorii Craiovei. „Nu mi-a plăcut ce am văzut! Sigur, poţi spune că scorul îţi dă speranţe, dar la ce am văzut, nu cred că avem şanse de calificare.Cred că Leipzig va merge mai departe. E greu să joci cu juniori în cupele europene. Par nişte decizii forţate. Dacă ai ajuns, totuşi, să joci în Europa, nu ai voie să tratezi dubla cu Leipzig, în maniera asta. (…) Şansa Craiovei era ca atunci când jocul le oferă o conjunctură favorabilă, aşa cum s-a întâmplat la Mitriţă, în prima repriză, când a fost fricos, să profite de ea”, a declarat antrenorul care a adus ultimul titlu de campioană, în Bănie.

Ca să împlântăm şi mai mult şuriul în rană, nici măcar a echipă de juniori n-a arătat Craiova… Dacă ar fi fost juniori, dornici de afirmare, juveţii ar fi „mâncat” gazonul, nu ar fi arătat ca o colonie de senili, scoşi la fezandat, pe terasa din faţa azilului. Pur şi simplu, dincolo de prestaţia lamentabilă a jucătorilor (apropo, dacă regretatul Eugen Barbu îl poreclise, pe nedrept, pe Rodion Cămătaru „cămila cu trei cocoaşe”, deşi atacantul oltean a fost şi rămâne unul dintre jucătorii grandioşi ai fotbalului românesc, oare cum ar trebui „botezaţi” trepăduşii care împodobesc chicios lotul actualei U?), nu am văzut nicio idee tactică. A fost un haloimăs total, care i-a pătat CV-ul domnului Mangia. Important este să ştii să-ţi gestionezi atât atuurrile, cât şi defectele.

ADVERTISEMENT

Cel puţin aşa îmi declara, într-un interviu, în urmă cu mulţi ani, regretatul Angelo Niculescu. Până la urmă, asta au făcut atât FCSB cât şi CFR Cluj, care au luat o opţiune importantă pentru calificare, după prima manşă, deşi, e drept, nici Hajduk şi nici Alashkert nu sunt cine ştie ce sperietori. Nici Leipzig nu este un regiment de barosani, dar a prins o perioadă de graţie. Ar fi fost, însă, o echipă de bătut, lucru care, probabil, se va vedea în fazele următoare ale Europa League. Dacă ar fi avut altă părere, domnu’ Mangia şi rebegiţii lui de jucători n-ar fi trebuit nici măcar să bată drumul până-n Germania, decât dacă ar fi vrut să se înţolească din vreun talcioc…

„Soluţia” Vătăjelu: la cârpeli, înainte, la manageriat, înapoi

Plecările lui Băluţă, Gustavo şi Zlatinski au lăsat Craiova cu şpilhozenii-n vine, pentru că, în locul lor n-a fost adus niciun jucător mai de Doamne ajută. Asta, în condiţiile în care echipa avea ambiţii, atât în campionat cât şi în Europa League. O prezenţă în grupe i-ar rotunji conturile patronului craiovean, numai că domnia sa s-a zgârcit peste măsură vara asta. Însă, e greu de crezut că lucrurile se pot redresa în scurt timp, pentru că şi acum se lucrează tot din „cârpeli”. Ce s-a gândit finanţatorul Rotaru? Să-l împrumute pe Vătăjelu, de la Sparta Praga! Aşa rezolvă el, totul, aducând un jucător care, de ceva vreme, s-a transformat în cel mai vârtos lustragiu de bănci de rezerve din Cehia… De la el se aşteaptă relansarea jocului oltenilor cât şi redresarea atmosferei din vestiar… Delir, nu alta!

ADVERTISEMENT

FANATIK.RO  a dezvăluit că, în 2016, Mihai Rotaru a fost la un pas să vândă echipa unor investitori arabi. E greu de spus cum ar fi stat lucrurile dacă nu s-ar fi răzgândit. Sigur, pentru a respecta adevărul, sub patronatul lui Rotaru, Universitatea a cucerit un trofeu, Cupa României, după o pauză de 25 de ani. Dar ulciorul nu merge prea des, la apă… Pentru a putea supravieţui, în situaţia în care clubul se afla pe un minus uriaş, 7 milioane de euro, finanţatorul a vândut aproape o echipă întreagă.

Acum nu ştim dacă mai există cineva care intenţionează să cumpere Universitatea, dar cert este că, dacă problemele persistă, Rotaru nici n-ar mai avea ce vinde. Domnia sa nu înţelege nimic din politica „suratelor” europene ale „Ştiinţei”, FCSB şi CFR Cluj, care au pus, mai presus de orice, performanţa. Pentru că rezultatele aduc bani, iar investiţiile făcute se recuperează. Sigur, Rotaru poate că nu se poate bucura de un portofel la fel de generos precum cel al lui Gigi Becali (sau poate că da!?), dar important e să ştii cum îţi planifici cheltuielile. Asta înseamnă manageriat. Până şi rebuturile pot fi vândute la fiare vechi, dacă ştii cum să-ţi prezinţi marfa.

ADVERTISEMENT
Tags: