News

Kaliningrad, motiv de conflict între Rusia și Lituania. Regiunea găzduiește unele dintre cele mai puternice armamente ale Moscovei

Decizia Lituaniei de a interzice transferul feroviar al unor mărfuri către teritoriul rusesc Kaliningrad a înfuriat Kremlinul care a amenințat statul baltic cu consecințe „grave”.
26.06.2022 | 08:17
Kaliningrad motiv de conflict intre Rusia si Lituania Regiunea gazduieste unele dintre cele mai puternice armamente ale Moscovei
Kaliningrad nu are graniță cu Rusia continentală Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Rusia „va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile”, a avertizat Nikolai Patrușev, înalt oficial de securitate. În replică, Lituania a declarat că aplică doar sancțiunile impuse de UE în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Kaliningrad, motiv de conflict între Rusia și Lituania

Kaliningrad nu are graniță cu Rusia continentală. Regiunea, unde trăiesc aproximativ un milion de oameni, se bazează în mare măsură pe importurile de materii prime și piese de schimb din Rusia și UE.

ADVERTISEMENT

Unde este Kaliningrad?

Regiunea rusă (oblast), care acoperă mai bine de 15.000 de kilometri pătrați, se află la Marea Baltică, încadrată între Lituania la nord și est și Polonia la sud. Se află la aproximativ 1.300 de kilometri de Moscova.

De ce este teritoriu rus?

Înainte de cel de-al doilea război mondial, a fost cel mai estic oraș mare al Germaniei, cunoscut sub numele de Königsberg, reflectând istoria sa ca oraș de încoronare al monarhiei prusace.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august 1945, liderul sovietic Iosif Stalin, prim-ministrul britanic Winston Churchill (înlocuit la 26 iulie de Clement Attlee după alegerile generale de vară), și președintele SUA Harry Truman au trasat noile granițe ale Europei la un summit al aliaților de război din orașul german Potsdam.

Königsberg a fost cedat Uniunii Sovietice și ulterior redenumit în onoarea lui Mihail Kalinin, un revoluționar bolșevic. Populația germană a fost expulzată și cetățenii sovietici au repopulat-o. Liudmila Putina, fosta soție a lui Vladimir Putin, s-a născut la Kaliningrad în 1958.

ADVERTISEMENT

Istoria, însă, a lăsat oblastul blocat. Colapsul Uniunii Sovietice înseamnă că este blocat între două state membre NATO și UE, Polonia și Lituania. Kaliningrad își obține o mare parte din alimente de la vecinii săi din UE, dar regiunea rămâne puternic dependentă de Rusia continentală pentru alte bunuri.

În fiecare an, milioane de tone de petrol, cocs și cărbune sunt transportate – în principal pe calea ferată – prin Lituania. Aproximativ 100 de trenuri de tranzit rusești trec prin Lituania în fiecare lună.

ADVERTISEMENT

Au existat tensiuni de-a lungul anilor. Lituania a construit un nou gard la graniță în 2017, în timpul exercițiilor militare masive Zapad ale Rusiei, iar elicopterele lituaniene survolează calea ferată când personalul militar rus este la bord.

Care este problema?

După invadarea Ucrainei de către Putin, UE a impus sancțiuni grele economiei ruse. Puțin mai puțin de jumătate dintre toate mărfurile care tranzitează de obicei prin Lituania, inclusiv cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată, sunt acoperite de o interdicție de intrare pe teritoriul UE a exporturilor rusești.

Există o dată diferită de intrare în vigoare pentru multe dintre bunuri. La 17 iunie a intrat în vigoare interdicția pentru oțelul și minereul de fier rusesc. Căile ferate de stat lituaniene au declarat că nu vor mai permite transportarea acestor mărfuri.

Ca răspuns, guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a spus că serviciile de feribot din Sankt Petersburg vor prelua această sarcină și că nu este nevoie de panică. Panica s-a produs totuși și au apărut imagini video cu cumpărători care umpleau frenetic cărucioarele de cumpărături din magazinele de bricolaj.

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Lituania că a încălcat legea internațională și o serie de acorduri privind facilitarea tranzitului din Rusia continentală, care fuseseră convenite în 2004.

Kremlinul a amenințat că se va răzbuna. Reacțiile vin după decizia Lituaniei de a crește securitatea în jurul trenurilor. Este planificată o prezență permanentă a elicopterelor deasupra liniilor de cale ferată. Kremlinul a acuzat Lituania că îi blochează cetățenii.

Care a fost răspunsul Lituaniei?

Guvernul spune că a acționat doar conform orientărilor Comisiei Europene. Ministrul de externe al țării a acuzat luni Kremlinul că a denaturat situația. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat într-o conferință de presă la Bruxelles că Lituania este „nevinovată”, dar a adăugat că oficialii vor „verifica din nou” toate acordurile relevante.

Reacția părții lituniene nu a calmat Moscova. Ambasadorul UE în Rusia a fost chemat marți pentru o mustrare. Limbajul belicos din partea Kremlinului s-a intensificat.

Acest lucru se poate datora faptului că este o narațiune mai bună pentru Kremlin decât cea a Moscovei care blochează porturile ucrainene și creează o criză alimentară globală care ar putea ucide milioane de oameni.

Șeful consiliului de securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat marți că vor exista „consecințe grave” pentru lituanieni „în viitorul apropiat”. UE a făcut apel la calm și la o soluție diplomatică.

Este UE îngrijorată?

Foarte îngrijorată. Nu există motive logice pentru multe lucruri pe care le face Putin în aceste zile. Una dintre marile temeri a fost un atac rusesc asupra ceea ce este cunoscut sub numele de Suwalki Gap, fâșia de 80 de kilometri de graniță poloneză și lituaniană, care se află între Kaliningrad în vest și Belarus, stat prieten cu Kremlinul, la est.

Acest lucru ar putea izola Lituania și Letonia de Polonia și restul UE.

Kaliningrad este sediul flotei baltice a Rusiei și găzduiește unele dintre cele mai puternice armamente ale sale, inclusiv rachete hipersonice.

ADVERTISEMENT