News

Kamala Harris, candidat oficial împotriva lui Donald Trump la prezidențiale. „Promit să fiu președintele tuturor americanilor”

Kamala Harris începe oficial lupta împotriva lui Donald Trump. Candidata democraților a acceptat nominalizarea pentru prezidențiale
23.08.2024 | 13:31
Kamala Harris candidat oficial impotriva lui Donald Trump la prezidentiale Promit sa fiu presedintele tuturor americanilor
Kamala Harris a spus că americanii „nu se vor întoarce” la Donald Trump / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Kamala Harris a acceptat, joi, după încheierea convenției democrate de la Chicago, nominalizarea  pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, unde îl va înfrunta pe Donald Trump. „Promit să fiu președintele tuturor americanilor”, a declarat vicepreședintele SUA, făcând apel la unitate și la apărarea libertăților, într-un discurs plin de vervă.

„Promit să fiu președintele tuturor americanilor”

Pentru partidul democrat, a venit timpul pentru greutatea cuvintelor. „Să luptăm, să votăm și, împreună, să scriem următorul capitol din cea mai mare poveste pe care a scris-o vreodată națiunea noastră”, a îndemnat Kamala Harris, joi, la Chicago, în cel mai important discurs din cariera sa politică.

ADVERTISEMENT

Un discurs sub semnul unității: „Promit să fiu președintele tuturor americanilor”, a declarat Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani. Îmbrăcată într-un taior închis la culoare, ea a apărat cu înverșunare „libertatea” sub toate formele sale – a votului și a avortului în special – după ce a acceptat nominalizarea democrată la convenția partidului, ceea ce o face candidatul democrat oficial pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

„În numele poporului, în numele tuturor americanilor, indiferent de partid, rasă sau sex”, în numele celor „care muncesc din greu, își urmăresc visele și au grijă unii de alții, în numele tuturor celor a căror poveste nu poate fi scrisă decât în cea mai mare națiune din lume, vă accept nominalizarea pentru a deveni președinte al Statelor Unite”, a lansat candidata democrată în fața unei mulțimi care vuia de entuziasm, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

„Un nou drum”

Într-un discurs plin de autoritate, adesea solemn, uneori înflăcărat, Kamala Harris a promis să „traseze un nou drum”. În aplauzele asurzitoare ale miilor de delegați, ea a amintit de luptele sale politice: pentru studenți, pentru muncitori, pentru bătrânii care se confruntă cu abuzuri, împotriva cartelurilor… „Acestea nu au fost lupte ușoare, trebuie să spun. Dar nu am renunțat niciodată, pentru că merită să luptăm pentru viitor. Suntem într-o luptă pentru viitorul Statelor Unite”, a spus Harris.

În opinia ei, aceste alegeri sunt „cele mai importante din istoria națiunii noastre”. Kamala Harris a avertizat apoi cu privire la consecințele unei realegeri a lui Donald Trump, amintind de asaltul asupra Capitoliului și de condamnările acestuia de către justiție. „Imaginați-vă ce intenționează să facă dacă îi dăm din nou puterea”, a rostit ea, înainte de a sublinia: „Nu ne întoarcem”.

ADVERTISEMENT

Program în opoziție cu cel al lui Trump

Californiana a ales ca temă a discursului și povestea mamei sale indiene. „Am văzut cum o trata lumea uneori. Dar mama mea nu și-a pierdut niciodată calmul. Era puternică, curajoasă”, a declarat candidata democraților, care a mai spus că a învățat de la ea „să nu se plângă niciodată de nedreptate, ci să acționeze împotriva ei”.

În timpul discursului, Kamala Harris a abordat și aspectele care o deosebesc cel mai mult de adversarul său Donald Trump. „Știm cum ar arăta al doilea mandat al lui Donald Trump. Totul este scris în Proiectul 2025”, a spus ea, referindu-se la un program ultraconservator pus la punct de persoane apropiate miliardarului al cărui scop, potrivit ei, este să „ne ducă țara înapoi cu ani”.

ADVERTISEMENT

„Spre deosebire de Trump, eu nu mă voi împrieteni cu dictatorii”, a adăugat ea, promițându-și sprijinul pentru Ucraina și Israel, precum și pentru „autodeterminarea” palestinienilor. Vicepreședintele SUA a vorbit despre reformarea unui sistem de imigrație „eșuat”, promovarea unei economii „care să permită tuturor să reușească” și restabilirea unei garanții naționale a dreptului la avort.

Show excesiv la Convenția democrată?

„El nu luptă pentru clasa de mijloc, luptă pentru prietenii săi miliardari”, l-a atacat ea pe Trump. După încheiere, sub tradiționala avalanșă de baloane în culorile Americii, Kamala Harris ea a rămas mult timp pe scenă, savurând exaltarea reprezentanților partidului său, alături de soțul său Doug Emhoff, de colistierul său Tim Walz și de membrii familiilor lor.

Discursul său, chiar dacă a fost însoțit de vociferări, a adus o seriozitate bruscă Convenției democrate, care s-a desfășurat de luni într-o atmosferă prea festivă, după cum au apreciat observatorii. În fiecare seară, peste 20 de milioane de telespectatori au urmărit-o pe Kamala Harris, atrași, de exemplu, de discursurile incisive ale familiei Obama sau de un program muzical pe cât de strălucitor, pe atât de politic.

Joi, foarte popularul trio de muzică country The Chicks a interpretat imnul național american, la 20 de ani după ce a fost repudiat de conservatori pentru opoziția sa față de războiul din Irak. Mulți reprezentanți din toate statele americane au venit în fața Kamalei Harris îmbrăcați în alb. Această culoare, asociată cu marile bătălii politice ale femeilor, reflectă speranța lor că Harris va deveni prima femeie președinte al Statelor Unite, învingându-l pe candidatul republican Donald Trump pe 5 noiembrie.

Avans în sondaje al lui Harris

Sondajele îi dau lui Kamala Harris un ușor avans față de Donald Trump în intențiile de vot la nivel național. Aceasta nu este în nici un caz o garanție a victoriei, cu 74 de zile înainte de alegeri, care se vor juca cu siguranță, la fel ca în 2016 și 2020, într-o mână de state-cheie. Se pot multe până atunci.

În patru săptămâni care au șocat lumea, America l-a văzut pe actualul său președinte, Joe Biden, abandonându-și candidatura, iar pe fostul său președinte, Donald Trump, căzând victima unei tentative de asasinat. Vineri, peisajul politic s-ar putea schimba din nou. Potrivit presei americane, candidatul independent Robert F. Kennedy Jr. va renunța la candidatură și își va acorda sprijinul miliardarului republican.

Dezechilibru în tabăra republicană

De cealaltă parte, în tabăra republicană, cu două luni înainte de scrutin, Donald Trump pare că își pierde echilibrul. Confruntat cu sondajele favorabile candidatei democrate Kamala Harris și cu fervoarea care o înconjoară, Trump nu mai reușește să găsească strategia potrivită pentru a inversa tendința. Atacuri la persoană, difuzarea de informații false și fotomontaje, toate în defavoarea lui, subliniază pentru La Depeche Jerome Viala-Gaudefroy, doctorand în civilizația americană, specializat în președinți și autor al cărții „Les Mots de Trump”, disponibilă în librării din octombrie.

Trump a fost destabilizat mai ales pentru că a fost atacat în legătură cu dimensiunea mulțimilor de la mitingurile sale și cu rezultatele sondajelor. Chiar dacă trebuie ca acestea sondaje să fie abordate cu prudență și nimic nu este încă sigur, mai ales atunci când acestea se află în marja de eroare, este incontestabil că există un impuls din partea democraților.

Republicanul se simte provocat în ceea ce el consideră a fi esențial: să fie cel mai puternic, să fie în frunte. Este o situație cu care se confruntă foarte greu și este nevoit să reacționeze exagerat. Ceea ce ar fi putut fi un punct forte în trecut devine acum un punct slab.

Obsesia Biden

Mai mult, chiar și în discursurile sale recente, Trump nu se poate abține să nu revină la Joe Biden, evocând teorii ale conspirației precum cea a unei lovituri de stat care l-ar fi împiedicat să rămână la putere. Această obsesie reflectă dorința sa de a dovedi că a câștigat cu adevărat în 2020. Faptul că nu poate duce această luptă împotriva lui Biden îl frustrează enorm.

Trump este conștient de necesitatea de a se reorienta asupra unor probleme-cheie precum economia și imigrația, dar întâmpină greutăți să facă acest lucru. Cu toate acestea, rămâne impresia că el este mai bun decât Harris în aceste chestiuni.  Dar atacurile sale la adresa lui Kamala Harris sunt adesea gratuite și nefondate, când ar face bine să exploateze defectele acesteia, cum ar fi răsturnările sale de opinie. În prezent, Trump se mulțumește să o acuze că este comunistă, o acuzație fără nici o bază solidă.

Ce mai are de propus republicanul?

Principala problemă a lui Trump este că nu mai are nimic nou de propus, ceea ce face ca atacurile sale repetitive să nu mai fie convingătoare. Republicanul nu poate ieși din obsesiile sale, ceea ce îl împiedică să se concentreze asupra problemelor cruciale. Aceasta ar putea fi o problemă pentru el, mai ales dacă vrea să recâștige un electorat ezitant de republicani moderați.

În plus, atacurile repetitive ale lui Trump la adresa adversarei sale sunt contraproductive. La începutul carierei sale politice, în 2016, atacurile sale la persoană i-au consolidat imaginea de candidat ieșit din comun. Dar astăzi, această strategie este depășită. Aceste atacuri mai pot galvaniza baza sa electorală, dar sunt prea scandaloase pentru a convinge un public mai moderat.

Interviul cu Musk nu înseamnă vot

Trump continuă să acționeze din instinct, convins că alegerile sale sunt corecte, chiar dacă această abordare nu mai are succesul de altădată. Acesta a fost cazul când l-a ales pe J.D. Vance drept viitor vicepreședinte, o persoană mai extremistă decât el. Trump nici măcar nu a încercat cu un contracandidat care ar fi mai moderat.

Nici recentul inverviu cu Elon Musk nu a aranjat mai bine lucrurile, în ciuda influenței patronului Tesla. Spre exemplu, cei doi miliardari au fost încântați de faptul că Musk a concediat angajați de la X (fostul Twitter) și de la alte companii, deoarece aceștia amenințau cu greva, ceea ce este total ilegal în Statele Unite. Așadar, nu o imagine prea bună. Elon Musk poate avea 80 de milioane de urmăritori pe Twitter, dar asta nu înseamnă că aceasta se va transforma într-un vot pentru Trump din partea alegătorilor indeciși.

ADVERTISEMENT