News

Vicepreședintele SUA a anunțat cum va fi pedepsită Rusia dacă va invada Ucraina

În cadrul Conferinţei de Securitate de la München, Kamal Harris, vicepeședintele SUA, a anunțat că vor fi sancţiuni economice severe şi rapide dacă Rusia invadează Ucraina.
19.02.2022 | 17:28
Vicepresedintele SUA a anuntat cum va fi pedepsita Rusia daca va invada Ucraina
ADVERTISEMENT

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a declarat sâmbătă, în cadrul Conferinței de Securitate de la München,  că NATO se confruntă cu un moment determinant în ceea ce privește criza din Ucraina și i-a avertizat pe oficialii de la Kremlin că, dacă Rusia invadează Ucraina, Statele Unite și aliații săi au pregătit sancțiuni economice fără precedent.

Potrivit oficialului american, sancțiunile nu vor viza numai instituții financiare sau diverse ramuri ale economiei Rusiei, ci se vor extinde și individual, asupra celor care susțin și sprijină orice acțiune de forță a guvernului de la Moscova.

ADVERTISEMENT

”Forţele americane nu vor lupta în interiorul Ucrainei”

”Să nu greşiti şi să vă închipuiţi altceva: impunerea acestor măsuri extinse şi coordonate va provoca pagube mari celor care trebuie traşi la răspundere. Şi nu ne vom opri cu măsuri economice. Ne vom întări în continuare aliaţii NATO de pe flancul estic”, a afirmat Harris.

”De la sfârşitul Războiului Rece, conferinţa nu a mai avut loc în împrejurări atât de îngrozitoare. Forţele americane nu vor lupta în interiorul Ucrainei, dar vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a continuat vicepreședintele american.

ADVERTISEMENT

Harris despre ruși: ”Acțiunile lor pur și simplu nu se potrivesc cu cuvintele lor”

New York Times notează că discursul vicepreședintelui SUA a evidențiat faptul că a fost prima dată când Kamala Harris ”a pășit în uraganul diplomației și a semnelor din jurul unei crize internaționale cu mize mari, astfel fiecare cuvânt, dar și modul în care l-a rostit, a fost urmărit cu grijă”. 

Kamal Harris și-a exprimat nedumerirea privind modul de manifestare a oficialilor de la Moscova, care vorbesc despre intenții pașnice, dar continuă să comaseze corpuri de armată la granița cu Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Rusia continuă să susțină că este pregătită pentru discuții, în timp ce, în același timp, restrânge căile pentru diplomație. Acțiunile lor pur și simplu nu se potrivesc cu cuvintele lor”, a comentat Kamala Harris.

Președintele Biden e convins că Rusia va invada Ucraina

Oficialul de la Washington a reafirmat intenția clară a NATO de a-și apăra teritoriul, confirmând însă că forțele aliate nu vor opera pe teritoriul Ucrainei, indiferent de context. ”Așa cum a spus președintele Biden, forțele noastre nu vor fi desfășurate pentru a lupta în interiorul Ucrainei. Dar ne vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”. 

ADVERTISEMENT

Vineri, președintele Joe Biden își exprimase convingerea că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina. Kamala Harris a adus și ea în discuție ideea că Rusia va crea pretexte false pentru o invazie, aspect atent construit prin aparatul de propagandă al Moscovei.

 

ADVERTISEMENT