News

Karcher, companie care a beneficiat de sprijin de la statul român, distruge Electroargeș. Sute de români, pe drumuri

Finalul de an vine cu o lovitură dură pentru sute de români. Aceștia vor rămâne pe drumuri, după ce nemții de la Karcher ar fi decis să întrerupă colaborarea cu firma românească Electroargeș.
23.12.2021 | 18:26
Karcher companie care a beneficiat de sprijin de la statul roman distruge Electroarges Sute de romani pe drumuri
Karcher întrerupe colaborarea cu Electroargeș. Sute de români disponibilizați
ADVERTISEMENT

În acest final de lună decembrie și pe parcursul anului 2022, sute de români vor fi disponibilizați de compania Electroargeș.

Această măsură vine după ce firma din țara noastră și nemții de la Karcher, principalul client și partener, ar întrerupe colaborarea, notează Economica.net.

ADVERTISEMENT

Vestea este una surprinzătoare, dat fiind faptul că firma din Germania anunța în primăvară noi investiții în producție, jumătate dintre ele reprezentând ajutoare de la statul român.

Karcher întrerupe colaborarea cu Electroargeș. Sute de români disponibilizați

În prima parte a anului, Karcher viza extinderea capacității de producţie a componentelor de aparate electrocasnice în Curtea de Argeş. Teoretic, urmau a fi create aproape 170 de noi locuri de muncă.

ADVERTISEMENT

Între timp, lucrurile s-au schimbat radical. Cronologia derulării contractelor dintre Electroargeș și Kärcher, principalul client și partener, arată că germanii, după ce au primit sprijinul guvernului Orban pentru a deschide unități de producție proprii, chiar în proximitatea fabricii Electroargeș, încearcă să-și distrugă, acum, fostul partener, notează sursa citată.

Compania Electroargeș și-a început activitatea în 1973 cu producția de electrocasnice, devenind unul dintre puținele brand-uri românești care a rezistat vremurilor.

ADVERTISEMENT

Apoi, din 2002 a început o colaborare cu grupul Karcher, societate pentru care începe să producă electrocasnice aproape exclusiv. Parteneriatul continuă în aceiași termeni până în 2016, când Karcher a relocat o parte din producția de la Electroargeș la propria unitate de producție, construită cu ajutor de stat, aflată chiar în spatele unității Electroargeș.

Pentru acea investiție, Karcher a accesat prin intermediul subsidiarei CER CLEANING EQUIPMENT SRL un ajutor de stat de 7,18 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, în 2017, Karcher achiziționează o nouă locație, tot în vecinătatea directă a Electroargeș unde își dezvoltă o nouă unitate de producție, tot prin ajutor de stat (în valoare de 7,65 milioane de euro), inaugurată în octombrie 2021.

În prezent, Karcher a decis să-și dezvolte propriile unități de producție și încetarea, începând cu anul 2021, a relației contractuale cu Electroargeș, după mai bine de 18 ani de colaborare.

Karcher încheie anul cu o cifră de afaceri de 110 milioane de euro

Compania Karcher a anunțat că va încheia 2021 cu afaceri de 110 mil. euro, iar în 2022 businessul va urca la 170 mil. euro, scrie Economica.net.

Se pare că o mare parte a acestei performanțe economice s-a datorat ajutoarelor de stat consistente provenite de la statul român.

Conform sursei citate, comportamentul ”economic” al celor de la Kärcher reprezintă o sfidare și pentru lege.

Vorbim de o încălcare a condițiilor impuse de H.G. nr. 807/2014 pentru accesarea ajutorului de stat. Una dintre aceste condiții era de a nu se reloca producția, de a nu se închide activități ca urmare a accesării ajutorului de stat, și de a nu fi afectat astfel mediul concurențial.

În prezent, exact acest lucru se întâmplă, iar întreruperea colaborării cu Electroargeș va duce la sute de disponibilizări.

ADVERTISEMENT