News

Kasparov: „Cât timp Putin rămâne la putere, Federația Rusă trebuie izolată și economic, dar și în artă și sport”

Fostul mare campion de șah Gari Kasparov spune că, atât timp cât „Putin rămâne la putere, Federația Rusă trebuie izolată atât economic, cât și în artă și sport”
05.05.2022 | 08:44
Kasparov Cat timp Putin ramane la putere Federatia Rusa trebuie izolata si economic dar si in arta si sport
Kasparov: „Cât timp Putin rămâne la putere, Federația Rusă trebuie izolată și economic, dar și în artă și sport”
ADVERTISEMENT

Celebru și ca oponent al lui Vladimir Putin, Kasparov crede că cei care spun că sportul trebuie separat de politică greșesc și că, înainte de a fi acceptați la competiții, toți sportivii sau artiștii ruși ar trebui să condamne crimele de război comise de Rusia.

„Federația Rusă trebuie izolată, și economic, dar și în artă și sport”

Liga de hochei trebuie să acționeze, pentru că orice sportivc trebuie să condamne războiul criminal, ca precondiție. Cine nu face asta trebuie interzis la orice competiție sau spectacol. În ucraina sunt crime de război și o tentativă de genocid, acestea trebuie condamnate”, a spus Kasparov, întrebat ce părere are despre sportivii ruși care susțin războiul declanșat de Putin în Ucraina.

ADVERTISEMENT

El afirmă că „există oamenii care au condus Rusia, pe de o parte, și cunosc Occidentul, și cei care trăiesc de cealaltă parte a noii „Cortine de Fier”, dar numărul de ruși care spun că regimul lui Putin e criminal ar trebui să fie mult mai mare. E rezultatul acestor zeci de ani de complezență din partea Vestului. Nimeni nu credea că trebuie să ceară vreo explicație”.

El mai spune că mulți decidenți din Occident aveau tot felul de beneficii materiale din contactele și cotnractele cu Putin. Dar, adaugă marele șahist, e înbucurător că „vedem din ce în ce mai mult progres, în fiecare zi, pentru că tot mai multe organizații iau aceste decizii” împotriva regimului de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Cât timp Putin rămâne la putere, Federația Rusă trebuie izolată, și economic, dar și în artă și sport. Îmi e greu să spun asta, dar nu putem glorifica numele țării noastre fără a condamna, nu doar crimele lui Putin, ci și cele isotirce, ale URSS”, spune Kasparov.

„Simt că nu am făcut destul”

Despre declarația Simonei Halep, care a spus că nu e de acord cu interzicerea tenismenilor ruși la Wimbledon, celebrul șahist consideră că „e o prostie. Am avut o dezbatere pe Twitter cu Djokovici, cred că este o datorie morală absolută a organizațiilor ca niciun rus să nu participe la competiții dacă nu condamnă războiul. Au fost sportivi care au semnat petiții împotriva războiului. Sugerez ca toți cei ce vorbesc de separarea sportului de politică ar fi mai bine să tacă”.

ADVERTISEMENT

Acum când discutăm, oameni mor. Nu este un război glorios între două armate, ci demolarea și uciderea Ucrainei. Vom vorbi de sute de mii de civili morți în Ucraina. Cum să îi forțăm pe ucraineni să joace cu rușii”, s-a întrebat Kasparov.

El a adăugat că „Germania a plătit decenii. Și eu simt o cantitate de vină, chiar dacă vorbesc des la tv în Ucraina. Primul meu atac la Putin a fost la o lună după ce a fost pus, în ianuarie 2000. Dar simt că nu am făcut destul. Toți trebuie să facă efortul de a-și recunoaște rolul, fie și cel pasiv. Izolarea totală pentru Rusia e condiția ca ea să scape din actuala situație”.

ADVERTISEMENT