News

Președintele Ungariei a ajuns în România. Mesaj clar al lui Klaus Iohannis, despre tensiunile dintre unguri și români: ”Temă artificială”. Update

Președintele Ungariei, Katalin Novak, va ajunge astăzi în România și se va întâlni cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă.
07.09.2022 | 08:48
Katalin Novak, primită de Klaus Iohannis la Cotroceni. Inquam Photos George Călin
ADVERTISEMENT
07-09-2022
10:26

Klaus Iohannis, despre tensiunile dintre unguri și români: ”Temă artificială”

Klaus Iohannis a vorbit despre tensiunile interetnice dintre români și maghiari, pe care le consideră un subiect fals, promovat de anumiți politicieni.

”Când vorbim despre drepturile minorităților în România, aici toate minorităților sunt respectate. Ba chiar mai mult, în România există exemplu pe care putem să-l prezentăm cu mândrie, minoritățile naționale sunt reprezentante în Parlament. Chiar dacă numeric prin vot nu obțin voturi necesare pentru un mandat, e o discriminare pozitivă.

Interesul nostru comun, ca drepturile comunității maghiare să poată fi pe deplin respectate, să poată folosi limba maternă, să folosească cultura. E bine să folosească și limba română, am convenit împreună.

Și aici și dincolo există politicieni care vor să se profileze pe seama tensiunilor interetnice. Să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorități. Vin cu argumente care nu pot fi împărtășite de noi. Credem că discutând despre problemele care apar, putem să eliminăm foarte mult din această tensiune.

Majoritatea temelor sunt artificiale. Sunt aduse în discuție și umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergențe existente pentru a se autopromova”, a declarat Iohannis.

La rândul său, președintele Ungariei a dat asigurări că țara sa vrea să ia decizii bune pentru toți cetățenii europeni, mai ales că UE se confruntă cu o criză demografică.

07-09-2022
07:38

Katalin Novak a ajuns în România

Președintele Ungariei a ajuns în România, pentru prima întâlnire dintre liderii de stat dintre cele două țări din ultimii 12 ani.

Katalin Novak va sta la Palatul Cotroceni aproximativ o oră, timp în care va discuta informal și formal cu președintele Klaus Iohannis. Ulterior, cei doi lideri de stat vor face declarații în fața presei.

Vizita lui Novak e primordială în contextul în care premierul Viktor Orban a ținut un discurs controversat în țara noastră și e de așteptat ca președintele Ungariei să ofere lămuriri pentru acel discurs.

Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita are ca scop ”discuţii aprofundate privind modalităţile de diversificare şi aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie a celor doi înalţi oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la Bucureşti”.

Preșeintele Ungariei vine în România

În urmă cu 20 ani, între România și Ungaria se adopta Declarația de Parteneriat Strategic menită să apropie mai mult țările vecine, în ciuda divergențelor. Klaus Iohannis își dorește, însă, ca România să fie și mai apropiată de Ungaria.

ADVERTISEMENT

În consecință, președintelui maghiar i se va propune ”consolidarea dialogului şi cooperării bilaterale cu Ungaria, stat vecin deosebit de important”. E luată în vedere promovarea de proiecte de interes comun, menite să ajute cetățenii celor două țări, indiferent de etnie.

“Va fi reiterat interesul părţii române pentru o cooperare pragmatică şi orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor şi valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale”, precizează Presidency.ro.

ADVERTISEMENT

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei va fi, de asemenea, un subiect dezbătut de cei doi lideri de stat. ”Vor fi analizate implicaţiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare şi altele. Vor fi abordate şi consecinţele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova”, mai transmite Administraţia Prezidenţială.

Extinderea Uniunii Europene va fi ultimul subiect dezbătut, înainte de convorbirile tete-a-tete și declarațiilor de presă comune. Demnitarul maghiar va ajunge la Palatul Cotroceni la ora 10:30, ora României.

ADVERTISEMENT

Totodată, Klaus Iohannis îl va primi la Cotroceni la ora 14:30 pe ministrul afacerilor externe din Portugalia, Joao Gomes Cravinho. La 15.30, președintele României va fi ocupat cu primirea unor ambasadori străini cu ocazia ”prezentării scrisorilor de acreditare”.

Printre alții e vorba de ambasadorul Chinei, al Thailandei, al Ucrainei sau al Israelului. ”Primirea ambasadorului agreat al Republicii Populare Chineze, Han Chunlin, a ambasadorului agreat al Regatului Thailandei, Dao Vibulpanich, a ambasadorului agreat al Ucrainei, Ihor Prokopchuk, a ambasadorului agreat al Republicii Socialiste Vietnam, Do Duc Thanh.

ADVERTISEMENT

A ambasadorului agreat al Republicii Irak, Bakir Ahmed Aziz, a ambasadorului agreat al Statului Israel, Reuven Azar, a ambasadorului agreat al Republicii Peru, Gustavo Antonio Otero Zapata, a ambasadorului agreat al Emiratelor Arabe Unite, Sultan Mohamed Majed Al Ali, și a ambasadorului agreat al Regatului Danemarcei, Uffe A. Balslev”, arată Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT