News

Kebap și pizza la masa de prânz într-o școală din Gorj, cu bani PNRR. Părinții sunt încântați

Kebap și pizza la masa de prânz într-o școală din Gorj, totul cu bani PNRR, acțiune care îi mulțumește pe copii și pe părinți.
15.03.2023 | 13:38
Kebap si pizza la masa de pranz intro scoala din Gorj cu bani PNRR Parintii sunt incantati
Kebap și pizza pentru elevii dintr-o școală din Gorj. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Kebap și pizza pentru masa de prânz într-o școală din Gorj. Deși pentru nutriționiști sună a coșmar, părinții și elevii sunt încântați pentru că au scăpat de grija unei mese calde, totul fiind achitat cu fonduri europene.

Kebap și pizza la masa de prânz la școală

Primarul a accesat programul finanțat de PNRR și a asigurat hrană gratis la amiază pentru sute de copii, cu toate că Institutul de Sănătate Publică ar strâmba din nas. Desigur, pe meniul oferit celor mici se află și lucruri mai puțin gustoase, dar sănătoase, precum piure de cartofi sau legume.

ADVERTISEMENT

Cert e că programul Masa Caldă e un real succes în localitatea gorjeană Roşia de Amaradia, mai ales că peste 300 de familii au scăpat de grija pachețelului la școală. ”Meniurile sunt stabilite de firma care a câștigat licitația, în colaborare cu factorii decidenți ai școlii noastre. Pe lângă aripioare de pui, chiftele de porc, paste carbonara, săptămâna acesta elevii din Roșia de Amaradia primesc kebab, pizza, tortilla și șnițel de pui”, transmite o învățătoare din școala respectivă, potrivit Ziarul de Iași.

Bogdan Pascu, endocrinolog pediatru, crede că regimul celor mici ar trebui să fie mai echilibrat și lipsit de bombe calorice, cu toate că mâncarea ”sănătoasă” e mereu mai gustoasă. ”În recomandările internaționale găsim foarte clar scris că avem nevoie de 5 porții de fructe și legume pe zi”, transmite Pascu.

ADVERTISEMENT

Radu Ababi, un cunoscut nutriționist clinician, crede că singurul risc e atunci când copilul ajunge să iubească prea mult mâncarea nesănătoasă. ”Riscul ar fi dacă copilul începe să prindă o poftă mai mare pentru preparatele respective și atunci se vor repeta în dieta copilului. Mănâncă la școală, mănâncă și acasă”, a explicat Ababi.

Primarul comunei a transmis că meniul nu conține doar kebap și cartofi prăjiți ci numeroase produse sănătoase, care sunt alese zilnic dintr-un meniu de părinți și elevi. ”E o rugăminte a elevilor și chiar a părinților. Au ales kebab, tortilla și pizza. Meniul este luat dintr-o listă a INSP din care noi alegem zilnic anumite meniuri”, a explicat și primarul comunei, Liviu Cotojmanu.

ADVERTISEMENT

În 2004, regizorul Morgan Spurlock a realizat documentarul Super Size Me, mâncând doar de la McDonald’s timp de o lună. Experimentul a avut atunci un țel clar, prin care regizorul și vedeta documentarului alegea să mănânce porții foarte mari de la McDonald’s, în medie 5.000 de calorii pe zi (tot tacâmul, de la cartofi prăjiți la sucuri zaharoare și Big Mac). A câștigat în 30 de zile aproape 12 kilograme și s-a ales cu depresie, letargie, palpitații ale inimii, dureri de cap și o pierdere a energiei și a apetitului sexual.

Cu toate acestea, o femeie profesor universitar din SUA a vrut să arate că nu neapărat mâncarea de la McDonald’s era problema, ci faptul că în acel documentar personajul principal consuma 5.000 de calorii pe zi. Zis și făcut, Nyree Dardarian și-a ales o dietă echilibrată de doar 1.400 de calorii, ceea ce pe mulți oameni ar duce la slăbire, și a mâncat iarăși, timp de 30 de zile la McDonald’s.

ADVERTISEMENT

Pentru a realiza acest lucru și-a ales atent alimentația și a evitat în special produsele cu porții exagerat de mari sau care i-au dat senzația că sunt prea grase. După 30 de zile a constatat că nu s-a îngrășat defel, semn că o dietă echilibrată, chiar și presărată cu produse de tip fast-food, nu omoară pe nimeni.

ADVERTISEMENT
Tags: