News

Keir Starmer anunță următorii pași care vor fi luați pentru a susține Ucraina. ”Vom accelera sprijinul militar”

Premierul britanic Keir Starmer a dezvăluit care sunt pașii pe care țările din Uniunea Europeană și NATO trebuie să îi urmeze pentru a salva Ucraina.
15.03.2025 | 17:50
Keir Starmer anunta urmatorii pasi care vor fi luati pentru a sustine Ucraina Vom accelera sprijinul militar
Keir Starmer anunță următorii pași care vor fi luați pentru a susține Ucraina. ”Vom accelera sprijinul militar”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Starmer a organizat o întâlnire virtuală cu 25 de lideri mondiali, iar aceștia au convenit că trebuie să-și asume angajamente concrete pentru a sprijini Kievul. Aliații s-au pus de acord că Vladimir Putin nu va accepta niciodată o pace sau un armistițiu dacă nu va exista o presiune suplimentară asupra Moscovei.

Keir Starmer anunță următorii pași care vor fi luați pentru a susține Ucraina

În acest sens, Starmer a anunțat că mai mulți planificatori militari se vor întâlni în Marea Britanie peste o săptămână, pentru a ”progresa în planuri practice privind modul în care armatele noastre pot sprijini securitatea viitoare a Ucrainei”.

ADVERTISEMENT

Printre altele, țările din Europa vor înăspri sancțiunile asupra veniturilor Rusiei. ”Vom accelera sprijinul nostru militar, ne vom înăspri sancțiunile asupra veniturilor Rusiei și vom continua să explorăm toate rutele legale pentru a ne asigura că Rusia plătește pentru daunele pe care le-a făcut Ucrainei”, a declarat premierul britanic.

Specialiștii consideră că sancțiunile impusei Rusiei până în acest moment nu au fost tocmai cele mai hotărâte și grele. Starmer s-a bucurat să vadă că de această dată a întâlnit la masă ”un grup mai mare decât acum două săptămâni” și o ”hotărâre colectivă mai puternică”.

ADVERTISEMENT

Țările din Europa sunt decise să treacă la fapte pentru a descuraja Rusia

Toți participanții au convenit că trebuie să se treacă la o ”fază operațională” pentru a fi adăugat un ”impuls politic și militar”.  Așadar, țările din Europa și aliații lor cred că a venit vremea să se treacă la fapte, pentru că vremea discuțiilor a apus.

Lucru remarcat de premierul Starmer, care nu a fost impresionat de răspunsul lui Putin la o ipotetică încetare a focului. Liderul de la Kremlin anunțase că ar accepta un armistițiu, însă a urmat un mare ”dar” și o serie de condiții greu de acceptat, pe care Moscova încearcă să le impună de multă vreme.

ADVERTISEMENT

Tot astăzi s-a discutat despre înghețarea activelor Rusiei, o situație considerată ”complicată” de Starmer. În încheiere, premierul britanic a anunțat că pacea nu se poate face fără participarea clară a Statelor Unite ale Americii. ”Poziția față de SUA nu s-a schimbat. Am fost clar că trebuie făcut împreună cu Statele Unite… Vorbim cu SUA în fiecare zi”, a declarat Starmer.

ADVERTISEMENT