Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat, joi, la Sfântu Gheorghe, că, după mai bine de trei decenii de la căderea regimului comunist, în România încă persistă admirația pentru marxism-leninism, pentru vechile structuri, spunând și că Silviu Brucan a fost „extrem de optimist” când a făcut afirmația „românii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a deprinde democraţia”.
Kelemen Hunor, președintele UDMR și candidat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, a vorbit, joi, la Sfântu Gheorghe, despre persistența mentalităților din vechiul regim și nostalgia după marxism-leninism în societatea românească actuală, deși au trecut 35 de ani de la înlăturarea regimului lui Nicolae Ceaușescu.
Drumul parcurs de atunci de România a adus, firește, mari schimbări în societate, dar vechile prejudecăți și mentalități nu au dispărut, mai ales că, spune Kelemen, țara noastră nu a avut o „tradiție democratică”.
„Aniversarea revoltei de la Braşov din 15 noiembrie 1987 şi, în câteva săptămâni, a Revoluţiei de la Timişoara din decembrie 1989, care s-a terminat cu răsturnarea regimului Ceauşescu, sunt două momente importante în viaţa noastră, din ultimele trei decenii şi jumătate de libertate şi putem spune că am parcurs un drum foarte lung. Societatea s-a schimbat foarte mult, dar încă mentalităţile vechi, prejudecăţile vechi n-au dispărut (…) Avem o democraţie cum putem să avem, fiindcă noi nu avem o tradiţie democratică deloc. De la Unirea din 1918 au fost câţiva ani de democraţie, hai să spunem aşa, după aceea a venit dictatura regală, după care a venit dictatura fascistă, legionară, a venit al Doilea Război Mondial, după care a venit dictatura comunistă”, a declarat Kelemen Hunor.
Președintele UDMR a amintit și de declarațiile lui Silviu Brucan, vechi comunist, membru al PCR încă de tânăr, fost ambasador în SUA și la ONU. După revoluția din 1989, Brucan a activat scurt timp în CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naționale), rămânând celebru după următoarea declarație: „Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani”, de pe urma căruia a fost poreclit „Oracolul din Dămăroaia” (cartier unde i s-a impus arest la domiciliu de către Ceaușescu, după ce a semnat, alături de alți demnitari comuniști de rang înalt, „scrisoarea celor șase” împotriva dictatorului)
„Deci, România, ca societate, nu are un exerciţiu lung de democraţie. Noi în aceşti 35 de ani încercăm să învăţăm ce înseamnă democraţie, ce înseamnă libertate, ce înseamnă respect, acceptarea celuilalt, ce înseamnă toate aceste valori. Şi nu e uşor. Brucan a avut, la un moment dat, o vorbă, spunea că 20 de ani trebuie să treacă până când noi vom învăţa democraţia. Brucan a fost extrem de optimist”, a spus Kelemen Hunor, pentru Agerpres.
Președintele UDMR a arătat că viitoarele generații nu trebuie să se mai întoarcă la vremurile de dinainte și să continue pe drumul început în 1989 apărând democrația, toleranța și drepturile fundamentale, mai ales când mai sunt unii care îi admiră pe Marx și pe Lenin și sunt convinși că se trăia mai bine în vechiul regim sau în URSS.
„În momentele în care văd că mai sunt oameni care admiră marxismul şi leninismul şi sunt oameni care admiră socialismul şi sunt convinşi că era mai bine în Uniunea Sovietică sau în perioada comunistă, am impresia că ori nu au citit, ori dacă au citit, nu au înţeles (…) Deci, trebuie să mergem pe drumul nostru şi să încercăm să schimbăm cât de repede se poate mentalităţile şi să depăşim perioada asta cu o moştenire foarte grea (…)
Participarea la vot este un lucru extrem de important, este momentul în care poţi să spui ce crezi despre societate şi să încredinţezi votul tău acelor persoane şi acelor politicieni cu care eşti de acord, măcar într-o oarecare măsură, fiindcă soluţiile propuse, soluţiile care după aceea vor fi puse în aplicare ne vor schimba viaţa în bine sau în rău”, a mai afirmat preşedintele UDMR.