News

Kelemen Hunor a dat explicații în coaliție pentru declarațiile lui Viktor Orban. Care e poziția liderului UDMR

Kelemen Hunor a fost pus să dea explicații în interiorul coaliției pentru declarațiile făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad. Liderul UDMR nu s-a delimitat de Viktor Orban.
17.08.2022 | 22:26
Kelemen Hunor a dat explicatii in coalitie pentru declaratiile lui Viktor Orban Care e pozitia liderului UDMR
Kelemen Hunor a comentat, din nou, declarațiile lui Viktor Orban. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Liderul UDMR a participat la ședința coaliției de guvernare unde a fost abordat, în mod direct, subiectul declarațiilor făcute de Viktor Orban în timp ce se afla în vizită în România. Kelemen Hunor le-a transmis tuturor că își menține declarațiile făcute până în acest moment pe acest subiect.

Kelemen Hunor a comentat declarațiile lui Viktor Orban

Mai mult, potrivit Ziare.com, Hunor a explicat că nu are nicio putere și nu poate interveni în declarațiile făcute de premierul Ungariei Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor declarase în presa din Ungaria că în cunoaște personal pe Orban și nu există ”niciun pic de rasism” la liderul maghiar.

Hunor insistă că declarațiile lui Orban trebuie interpretate în context. Surprinzător, Hunor a anunțat că declarațiile controversate despre amestecul raselor e o chestiune ”mai degrabă culturală”. Mai mult, Hunor nu consideră că Viktor Orban ar avea o poziție pro-rusă.

ADVERTISEMENT

”Viktor Orban a condamnat Rusia, fiecare persoană care condamnă războiul condamnă pentru că ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este să împingă Rusia înapoi la granițele sale și să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil. Este în interesul tuturor să avem pace. Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist.

Dacă cineva crede că negocierile de pace ar trebui deschise cât mai curând, cred că are cele mai normale așteptări ale lumii: nu războiul, ci pacea ar trebui să fie decisivă”, a declarat Hunor în presa din Ungaria.

ADVERTISEMENT

Libertatea anunța că Viktor Orban va fi chemat la sediul CNCD pentru a se justifica pentru declarațiile sale de la Băile Tușnad. Desigur, demersul nu are cum să fie o reușită, din contră, așa cum au anunțat diverși specialiști.

”Vom realiza citarea lui Viktor Orban prin Ambasada Ungariei la București, care reprezintă statul maghiar în România. Totuși, nu este obligatoriu ca toți cei convocați să vină. Pot să depună un punct de vedere în scris. Dar va fi un precedent.

ADVERTISEMENT

Pe viitor, dacă președintele României sau un demnitar va încălca legea în altă țară, s-ar putea să nu se mai aplice imunitatea jurisdicțională din dreptul internațional, care prevede că șeful statului și demnitarii nu pot fi citați în instanțe străine din alt stat. O să ne facem de râs”, au transmis surse din interiorul CNCD.

ADVERTISEMENT