News

Kelemen Hunor, după incidentele din Valea Uzului: „A fost un act de barbarie, ne vom adresa instituţiilor internaţionale”

07.06.2019 | 14:59
Kelemen Hunor a comentat incidentele de la cimitirul din Valea Uzului *foto: captură facebook

Incidentele care au avut loc joi la cimitirul Valea Uzului, disputat de primăriile din Sânmartin, județul Harghita și Dărmănești, județul Bacău, nu vor rămâne fără un ecou în cadrul instituțiilor internaționale, anunță liderul UDMR, Kelemen Hunor, cel care a spus că va face o sesizare cu privire la acest caz.

Kelemen Hunor, reacție după incidentele de la cimitirul internațional din Valea Uzului

Președintele UDMR susține că oamenii care au venit la Valea Uzului au fost doar provocatori. El a numit și mai multe personaje din cercul politic care au fost joi prezenți în timpul incidentului: „Să intri în cimitir, să-i ataci pe cei care se roagă acolo, să rupi gardul, să rupi poarta, să rupi crucile din pământ, să arunci cu piatră, spunând că tu vii să comemorezi eroi, care la 10-12 kilometri, într-un alt cimitir în Poiana Uzului sunt într-adevăr îngropaţi, un cimitir uitat.”

„A fost o provocare pusă la cale de câteva organizaţii nonguvernamentale, plus câţiva preoţi, plus foşti militari în rezervă, inclusiv generalul Chelaru, foşti europarlamentari, care au fost acolo, s-a văzut că era o coordonare foarte-foarte precisă de a ataca oamenii care au format un lanţ. E inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. România ieri a arătat faţa adevărată, modelul european de protecţie a minorităţilor, asta este faţa adevărată a României în 2019”, a declarat Kelemen Hunor, la RFI.

Kelemen Hunor a comentat incidentele de la cimitirul din Valea Uzului *foto: hepta.ro
Kelemen Hunor a comentat incidentele de la cimitirul din Valea Uzului *foto: hepta.ro

Kelemen Hunor se va adresa instituțiilor internaționale după incidentul din Valea Uzului

Liderul UDMR susține că se va adresa instituțiilor internaționale, după conflictul care a avut loc joi în localitatea aflată la granița dintre județe: „Nu ne vom opri aici, nu se poate să rămână această pată pe obrazul societăţii. Vom face toate demersurile politice legale în justiţie, la forurile internaţionale, vom arăta toate pozele, toate înregistrările, exact cum s-a întâmplat, ca să vadă lumea cum se comportă o majoritate într-un moment extrem de delicat cu o minoritate. De la Uniunea Europeană, până la toţi partenerii României”.

După ce i s-a atras atenția că la evenimentele din Valea Uzului au fost prezenți doar membrii unor organizații naționaliste, nu simpli cetățeni români, Hunor a spus: ”Sigur, eu nu voi generaliza, dar în acest moment, acest lucru se vede, acest lucru este transmis către exterior, pentru că nu au intervenit şi ar fi trebuit să intervină mult mai ferm jandarmii, Guvernul şi toate instituţiile abilitate în acest sens”.

Evenimente reprobabil au avut loc joi la cimitirul internațional Valea Uzului, disputat de autoritățile din Sânmartin și Dărmănești. Asta după ce mai mulți etnici maghiari, printre care și oficiali UDMR, au făcut un cerc uman în jurul cimitirului pentru a nu permite unui grup de români accesul în interiorul lăcașului. Jandarmii au intervenit apoi pentru a nu permite escaladarea conflictului. UDMR a cerut încă de joi seara demisia ministrului de interne, Carmen Dan și a prefectului județului Harghita.

Tags:
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni