News

Kelemen Hunor critică sporul pentru lucru pe calculator: ”Atunci aruncă și telefonul mobil la gunoi”

10.02.2021 | 11:53
ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor a făcut miercuri, 10 februarie, o serie de declarații despre sporurile și salariile bugetarilor. În primul rând, vicepremierul a criticat dur sporul pentru lucru pe calculator.

Acesta a transmis că bugetarii vor avea aceleași venituri anul acesta, dar că beneficiile pe care le primesc angajații la stat urmează să fie analizate.

ADVERTISEMENT

Declarațiile sale vin în contextul în care fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a făcut public un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar. Au fost identificate peste 50 de tipuri de sporuri, de la spor pentru periculozitate sau suprasolicitare neuropsihică, până la munca în ture și spor de consemn la domiciliu.

Kelemen Hunor: ”În secolul 21 să spui că este un risc să lucrezi la calculator, atunci aruncă și telefonul mobil la gunoi”

Datele furnizate de Violeta Alexandru cuprind până acum șapte domenii, între care învățământ, sănătate, ordine publică sau administrație.

ADVERTISEMENT

„Sunt convins că sunt și sporuri de care nu am aflat. În 2021, aceste sporuri rămân în interiorul venitului lunar. Vom face o analiză a tuturor sporurilor și o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută”, a spus Kelemen Hunor.

„Există un spor de risc când lucrezi la calculator. Nu cred că trebuie păstrat, pentru că toată lumea lucrează la calculator. În secolul 21 să spui că este un risc să lucrezi la calculator, atunci aruncă și telefonul mobil la gunoi și să nu mai deschizi calculatorul. Nu se poate, nu cred că există un astfel de risc”, a adăugat acesta .

ADVERTISEMENT

În plus, vicepremierul a transmis că, în 2021, veniturile nu vor fi mai mici în sectorul bugetar, ci vor fi la nivelul anului anterior.

Dan Barna a avut aceeași opinie privind sporul pentru cei care lucrează la calculator ar trebui eliminat.

ADVERTISEMENT

„Discuţia cu sporurile va fi şi în Parlament. Evident că le-am identificat. Suntem de acord cu toţii că sporul că lucrezi cu calculatorul, ca şi condiţie vătămătoare, este un spor care nu are nicio justificare. Fiecare dintre noi lucrează în fiecare zi cu calculatorul și nu există nicio justifcare de a primi un spor suplimentar pentru că ești expus la condiții vătămătoare. E doar un exemplu”, a spus Barna.

ADVERTISEMENT
Tags: