Kelemen Hunor, președintele UDMR, a vorbit, luni, în cadrul ședinței de constituire a Consiliului Județean Harghita, despre declinul demografic al populației României, situație defavorabilă atât românilor cât și etnicilor maghiari. „Dacă nu se nasc copii, atunci politica n-are pentru cine să lucreze”, a spus Kelemen.
Kelemen Hunor, președintele UDMR și candidat la alegerile prezidențiale de luna viitoare, a abordat, la ședința de formare a noului Consiliu Județean Harghita, problema declinului demografic din România, situație care îi afectează toți cetățenii, fie români fie etnici maghiari.
Kelemen a subliniat că investițiile, proiectele, planurile nu-și au finalitate în practică decât dacă de pe urma loc profită actualele și noile generații. „Astăzi, pentru noi, pentru comunitatea noastră, dar cred că pentru toată ţara, cea mai mare provocare este problema demografică. Trebuie şi putem vorbi despre multe lucruri. Putem vorbi despre investiţii, despre tot felul de planuri, proiecte, despre vise, despre dorinţe, doleanţe, dar adevărul este că dacă nu se nasc copii, atunci politica n-are pentru cine să lucreze”, a declarat liderul UDMR.
Kelemen a subliniat că trebuie găsite urgent soluții pentru ca populația tânără să nu mai emigreze în masă. „Pentru cine lucrăm, pentru cine construim, pentru cine vrem să construim autostrăzi, pentru cine vrem să înfiinţăm instituţii? Cel mai important, deci, este ca la acea scădere demografică, cu care trebuie să se confrunte românii şi maghiarii laolaltă în această ţară, să găsim soluţii. Soluţii bune, soluţii care să-i ţină pe tineri acasă”, a spus el.
Începând cu anii 90, declinul demografic al României a cunoscut o pantă descendentă, condițiile economice și sociale fiind printre principalele motive, desi fenomenul evoluției natalității, mortalității și migrației externe este mai complex. În opinia lui Kelemen Hunor, problema declinului demografic trebuie să fie pe agenda tuturor decidenților, începând de la președintele țării și până la cei din administrația locală, și să ofere soluții.
În altă ordine de idei, președintele UDMR a vorbit și despre economia României, care are „un buget în ruine”, astfel că reducerea deficitului este una din priorități pentru ca populația să nu aibă de suferit.
„Putem reduce deficitul în aşa fel încât populaţia să nu simtă şi să nu sufere. Şi aşa trebuie scăzut deficitul. Din acest motiv, noi propunem ca în anii următori să fie dusă o politică bugetară fiscală care nu creşte impozitele şi care face posibil ca puterea de cumpărare pentru familii să fie păstrată la acelaşi nivel. Şi da, în aceste condiţii este posibil să creştem economia şi să scădem deficitul bugetar, fiindcă avem foarte multe cheltuieli pe care guvernul poate să le taie liniştit”, a mai spus candidatul UDMR.