Kelemen Hunor, liderul UDMR și candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie, a vorbit, la emisiunea TATULICI LA FANAT1K, despre reforma justiției din România, dând ca exemplu un proces pe care l-a avut cu Gheorghe Funar.
Această reformă, care încă nu s-a făcut în totalitate, ar putea avea succes în cazul unui CSM „mai puternic și mai autoritar”, a spus Kelemen. Președintele UDMR a dat în acest context ca exemplu procesul pe care partidul l-a avut cu fostul primar al municipiului Cluj Napoca (1992-2004), Gheorghe Funar, cunoscut pentru retorica sa agresivă la adresa comunității maghiare, devenind pentru doi ani și președintele Partidului România Mare (2013-2015), partid aflat pe aceeași linie.
Kelemen Hunor a amintit că motivul procesului au fost declarațiile lui Funar potrivit căruia „limba maghiară este limba cailor”, fostul primar rostind acestea în direct, la televiziunea națională, în timpul unei emisiuni electorale.
„Noi am avut un proces cu un fost policitian, fost primar, fost deputat, se numește Funar, îl știți. La un moment dar, el zicea că limba maghiară este limba cailor și noi l-am dat în judecată pentru discriminare. A fost un proces lung, cum sunt toate procesele din România”, a spus Kelemen.
Candidatul la prezidențiale a subliniat și acest mare neajuns, spunând că durata mare a proceselor este un lucru extrem de grav, care subminează celeritatea actului de justiție, „pentru că oamenii stau astfel cu probleme, nu foarte complicate uneori, dar stau ani de zile”.
În 2014, în timp ce se afla la o emisiune la TVR1, în campania pentru alegerile prezidențiale, Tanczos Barna (UDMR), aflat în studio cu Gheorghe Funar, a salutat asistența atât în limba română cât și în limba maghiară.
„Spuneti-i colegului de platou din dreapta mea că trăim în România, limba oficială este romană și la Bucuresti (…) vă rog să nu mai folosească nici un cuvânt în limba cailor, limba oficiala a României este limba română”, a reacționat Gheorghe Funar.
Funar a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, considerîndu-se că afirmațiile fostului primar al Clujului sunt discriminatorii, dar el a atacat în justiție decizia CNCD. Kelemen Hunor a arătat și care a fost motivația uluitoare a instanței în a-i da câștig de cauză lui Gheorghe Funar
„La un moment dar, am ajuns la Curtea Supremă și a câștigat Funar, bineînțeles, asta era de așteptat. Dar cum suna motivarea? Judecătorul scria în felul următor: Nu este o discriminare fiindcă caii sunt animale simpatice, românii iubesc caii, și scria chestia asta în motivare”, a declarat Kelemen.
„Mie-mi spui? Care am venit pe cal până aici, la o adică?”, s-a întrebat în glumă Kelemen. „Zice, dacă era vorba de cioară era altceva. Și asta este în stare un judecător de la Înalta Curte să scrie în motivare”, a adăugat președintele UDMR.