News

Kelemen Hunor: Exploatările de hidrocarburi în Marea Neagră, cel mai devreme în 2026. Ce spune șeful UDMR despre inflație

Kelemen Hunor spune că exploatările de hidrocarburi în Marea Neagră ar putea începe cel mai devreme în 2026. Şeful UDMR a vorbit şi despre inflație, industria alimentară și pachetul de măsuri al Guvernului.
12.04.2022 | 21:26
Kelemen Hunor Exploatarile de hidrocarburi in Marea Neagra cel mai devreme in 2026 Ce spune seful UDMR despre inflatie
ADVERTISEMENT

Pachetele de măsuri sociale anunțate de Guvern nu vor genera inflație suplimentară, susține președintele UDMR Kelemen Hunor. El consideră că războiul din Ucraina și criza energetică sunt cele mai importante cauze ale inflație foarte mari cu care se confruntă România.

Kelemen Hunor: Exploatările de hidrocarburi în Marea Neagră, cel mai devreme în 2026

Abia în anul 2026 ar putea începe exploatările offshore de hidrocarburi din Marea Neagră, a declarat copreședintele coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR. „2026 este un termen realist”, a spus oficialul, întrebat când vom beneficia de gazele și petrolul din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

El a explicat însă că exploatarea de hidrocarburi din Marea Neagră nu trebuie privită doar ca pe o rezolvare a crizei energetice mondiale sau a problemei gazelor de import din Federația Rusă. Kelemen Hunor spune că e nevoie ca România să investească în industria care să prelucreze aceste materii prime.

După ce facem proiectul de lege în Parlament pentru a începe exploatarea, trebuie să găsim investoitori. Investiția în exploatarea offshore nu se amortizează doar prin consumul casnic”, a spus Kelemen, la B1 TV.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că „trebuie gândit și ce investitori vom atrage în industria petrochimică, pentru că această cantitate, dacă nu o prelucrăm în România, vom fi nevoiți să o vindem la export”.

Am făcut o greșeală când am neglijat industria alimentară

Trebuie să recunoaștem că am făcut o greșeală, după 1990, când nu am avut grijă de industria noastră alimentară”, a spus Kelemen Hunor. El a explicat că, „dacă ai producție bună, nu e bine să exporți materiile prime și apoi să imporți produse finite”.

ADVERTISEMENT

Dar „dacă investim în depozite, putem ține producția în țară”, a adăugat liderul UDMR, adăugând că, „dacă nu ai unde să depozitezi, ești nevoit să exporți totul imediat”.

El a adăugat că regulile europene nu permit plafonări de exporturi și că orice producător are voie să-și vândă recoltele către cel care plătește mai bine. „Nu poți plafona exporturile pe piața europeană, dar poți susține industria alimentară astfel încât să nu aduci zahăr din străinătate, de exemplu. Dar asta nu se face într-un an de zile”, a mai spus Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Trebuie să fie un program de 4-5-6-7 ani, cunosc cât de cât acest domeniu, procesatorii doresc acest program. Putem subvenționa producătorii și depozitele pentru a nu înncuraja exportul imediat după recoltare”, a mai spus politicianul.

Criza cerealelor și poziția României

El a vorbit și despre criza alimentară, generată de războiul dintre Rusia și Ucraina, două țări mari producătoare de cereale. Kelemen spune că trebuie „să ținem grâu pentru necesitățile țării, iar restul să fie vândut”.

Dacă sancțiunile rămân, și trebuie să rămână cel puțin atât timp cât Vladimir Putin nu oprește războiul, uciderea de civili din Ucraina. Va fi cerere foarte mare, așa că vom vinde ceea ce depăștește nevoile interne”, a spus Kelemen Hunor despre producția românească de cereale în contextul crizei ucrainene.

El a vorbit și despre Casa de Comerț Unirea, un proiect mai vechi al PSD, până în prezent fără succes. „Am încredere în ministrul agriculturii, PSD are încredere în el. Sunt și în alte țări astfel de sisteme”, a mai spus Kelemen.

Liderul UDMR a respins avertismentele economiștilor, potrivit cărora măsurile anunțate de Guvern sunt generatoare de inflație și prociclice. „Inflația și strucutra de creștere a inflației nu are legătură cu măsurile, ci cu prețul energiei, cu cel a petrolului, cu cel al materiilor prime de pe piața mondială. Eventual într-o mică măsură vor afecta și aceste măsuri, dar doar într-o măsură mică. Dacă inflația va crește, se va datora altor cazua, nu măsurilor luate de Guvernul României”, a mai spus Kelemen.

ADVERTISEMENT