News

Kelemen Hunor respinge ideea certificatului verde la biserici. În ce situație s-ar putea renunța la el și în mall sau restaurante

Kelemen Hunor respinge ideea certificatului verde la biserici. De asemenea, vicepremierul UDMR a precizat și când nu ar mai putea fi el obligatoriu la mall sau restaurant.
03.12.2021 | 09:09
Kelemen Hunor respinge ideea certificatului verde la biserici In ce situatie sar putea renunta la el si in mall sau restaurante
ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor a transmis că măsura obligativității certificatului verde în lăcașele de cult nu este o soluție care să fie luată în considerare pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

De asemenea, el a insistat asupra acestei idei și a mai specificat și că acesta nu va fi obligatoriu la biserică, așa cum nu este nici la magazinele alimentare sau la farmacii.

ADVERTISEMENT

Măsura certificatului verde obligatoriu la biserică, respinsă categoric de Kelemen Hunor

El a respins categoric o astfel de măsură, una care a fost intens vehiculată în spațiul public în ultima vreme.

„În ceea ce priveşte bisericile nu va fi şi nu există intenţia de a introduce certificatul verde pentru biserici. Nici la farmacie, nici la alimentară nu trebuie să prezinţi certificatul verde.

ADVERTISEMENT

Trebuie să respecţi celelalte reguli, dar nu cu certificat verde. Deci nu există o astfel de intenţie, categoric nu”, a spus Kelemen Hunor la Antena 3.

Când nu ar mai putea fi obligatoriu certificatul verde

Totodată, vicepremierul UDMR a specificat în ce context s-ar putea renunța la obligativitatea certificatului verde chiar și în celelalte situații, adică la mall sau restaurant.

ADVERTISEMENT

El a specificat că o astfel de măsură ar putea fi luată doar dacă incidența scade semnificativ, iar zona respectivă este în scenariul verde, cu puține infectări.

Cifra despre care ar putea fi vorba ca să se renunțe de tot la certificatul verde pentru anumite activități este de sub 0,5 sau 1 la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

„Certificatul verde când este obligatoriu? Când creşte incidenţa. Când scade incidenţa, când a intrat în zona verde, când ai ajuns la 0,5, sub 1 la mie de cazuri, atunci, sigur, certificatul verde nu mai are o importanţă atât de mare.

Libertatea ta până unde se duce? Când pui în pericol sănătatea celuilalt, nu mai eşti liber. Pe lângă libertate mai e nevoie şi de responsabilitate”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a mai precizat că el este de acord cu vaccinarea obligatorie în sănătate și pentru angajații din administrația publică, dar o astfel de măsură nu ar putea fi implementată pentru absolut toți cetățenii.

„Vaccinarea obligatorie, în sensul că e musai, este imposibilă”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT