News

Kelemen Hunor explică de ce UDMR se află în coaliția cu PNL și PSD. Ce spune despre intrarea României în Schengen

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a explicat marți, la Digi24, care este poziția partidului în interiorul coaliției cu PNL și PSD, dar s-a pronunțat și despre intrarea României în Schengen.
23.11.2021 | 21:33
Kelemen Hunor explica de ce UDMR se afla in coalitia cu PNL si PSD Ce spune despre intrarea Romaniei in Schengen
ADVERTISEMENT

Guvernul Ciucă a depus lista miniștrilor în Parlamentul României după ce PSD a modificat numele propus pentru portofoliul de la Ministerul Economiei.

Hunor a declarat recent că își dorește introducerea unei taxe de solidaritate pentru companiile care au o cifră de afacere peste 100.000.000 de Euro, pentru a spori veniturile la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor explică rolul UDMR în coaliția de guvernare. Ce spune despre intrarea României în Schengen

Gradul de încredere în această coaliție este mic, nu diferă de fosta coaliție. Dacă era un grad de încredere mare, atunci, probabil coaliția PNL-USR-UDMR nu ar fi avut un sfârșit atât de brutal.

Și acum există un grad de încredere destul de scăzut, dar asta nu înseamnă că nu se poate crește acest grad de încredere, sper ca prin deciziile comune să reușim să creștem această încredere între parteneri.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie să te uiți în fiecare zi la sondaje și să iei deciziile după ce sondaje îți dă cineva dimineața. Această coaliție mare poate să asigure stabilitate pentru România.

Poate să însemne și o reformă substanțială, mai ales dacă ne gândim că e o coaliție cu 69-70% în Parlament, mai ales dacă te gândești la reforme pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Suntem în această coaliție pentru că împreună cu noi și cu grupul minorităților naționale se pot face reforme constituționale.

Oricum urmează o modificare a Constituției, dacă trece de Senat inițiativa ‘fără penali în funcții publice’ în 30 de zile trebuie să mergi la referendum, poate vom lega acest moment și de o altă modificare a Constituției.

ADVERTISEMENT

Trebuie să eliminăm SIIJ, dar trebuie să fim foarte atenți la condițiile impuse de către Comisia de la Veneția. Nu este corect să ai două mecanisme de verificare, când ai făcut progrese enorme.

Din punct de vedere tehnic, România a îndeplinit de mult toate criteriile pentru Schengen. Este enervant și umilitor să ai din când în când niște retenții în plus pentru Schengen, nu vorbesc despre MCV.

Hunor: “Negocierile nu au durat mult”

“PSD este partidul cel mai mare din această coaliție, PNL cu noi și cu minoritățile naționale au forță cât PSD, s-au inversat rolurile în coaliție.

Nu a durat mult, dacă mă gândesc la relația între PNL și PSD, o relație mai veche de 3-4 ani de zile. În politică atunci când ești în opoziție, nu e posibil să ai o asemenea relație.

Dacă arunci plăcuța suedeză în fiecare zi, ea se întoarce la tine. Poți sa îl critici pe celălalt, poți să îi spui că a făcut jale, dar există o limită pe care nu trebuie să o depășești.

Această limită a fost depășită din 2016 încoace, de aceea lucrurile au mers puțin mai greu între acești doi parteneri din coaliție”, a adăugat Hunor.

ADVERTISEMENT