News

Kenya, 2,5 milioane de euro pentru un recensământ total al animalelor. România, 11 milioane ca să numere urșii

Kenya plătește 2,5 milioane de euro pentru un recensământ total al animalelor din cele 58 de parcuri naționale și rezervații
28.08.2021 | 16:50
Kenya 25 milioane de euro pentru un recensamant total al animalelor Romania 11 milioane ca sa numere ursii
România plătește 11 milioane pentru numărarea urșilor, Kenia 2,5 pentru recensământul total al animalelor. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Suma este una de aproape cinci ori mai mică față de bugetul alocat de România pentru numărarea urșilor. Țara noastră a apelat la fonduri europene pentru a putea avea un răspuns clar la această problemă. Conform Ministerului Mediului, sute de vânători, dar și voluntari vor umbla prin păduri de unde vor colecta probe biologice. Mai exact, aceștia vor culege excremente sau păr pe care le vor pune în pungi speciale.

În acest fel, cu ajutorul ADN-ului, se speră ca România să aibă un număr clar de urși, specialiștii mergând pe ideea că va fi imposibilă contabilizarea de mai multe ori a unui singur animal. Analiza rezultatelor se va face până în anul 2023, când ar trebui să ştim și câţi urşi sunt în România.

ADVERTISEMENT

Diferențe uriașe între banii plătiți de Kenya pentru recensământul total al animalelor și cei dați de România la numărarea urșilor

Trebuie specificat că din cei 11 milioane de euro pe care România i-a solicitat de la Bruxelles va fi construit şi un sanctuar de stat care va avea o capacitate de 100 de urşi și unde animalele vor fi relocate. De asemenea, ministrul Mediului a ţinut să explice că vânarea urşilor după recensământ nu reprezintă o opţiune.

Între timp, autorităţile din Kenya au demarat şi ele cel mai amplu recensământ de animale din toate timpurile. Se întâmplă lucrul acesta după ce în ultima perioadă braconajul a făcut numeroase victime, în timp ce dezvoltarea așezărilor umane și schimbările climatice au contribuit şi ele la scăderea numărului de exemplare.

ADVERTISEMENT

Vor fi nu mai puţin de 58 de parcuri naționale din țară și rezervații care vor fi luate la pas, răscolite și analizate. De altfel, în Kenya, țară cu o suprafață totală de 582.650 km², mai mult decât dublu față de România, trăiesc numeroase specii aflate pe cale de dispariție, specii cu probleme serioase.

Vorbim despre lei, tigrii, girafe, dar și singurele două specii de rinocer alb din lume. Mai mult decât atât, tot aici există și o cale de tranzit pentru balenele migratoare, delfinii și specii de broaște țestoase din care mai sunt doar câteva exemplare.

ADVERTISEMENT

Culmea, pandemia de coronavirus a făcut posibil recensământul animalelor din Kenya, țara înregistrând pierderi uriașe din turism. Lipsa oamenilor a generat însă posibilitatea unei contabilizări exacte.

Cum se desfășoară recensământul animalelor în Kenya

Conform anunțului oficial, la recensământ vor participa rangerii, cercetătorii și membrii comunității împărțiți în mai multe echipe. Aceștia vor număra animale atât pe uscat, cât şi din elicoptere. Se vor concentra pe speciile rare, cum ar fi pangolinul, care a fost identificat drept o potențială specie intermediară pentru COVID-19, dar și pe antilopa Sable, despre care se ştie că mai există mai puţin de 100 în Kenya.

ADVERTISEMENT

Şi populațiile de girafe din Kenya au scăzut cu aproximativ 40% în ultimele trei decenii, potrivit Africa Wildlife Foundation. Proiectul va costa 250 de milioane de șilingi, adică 2,3 milioane de dolari şi a fost lansat de către Kenya Wildlife Service și ministerul turismului din această ţară.

De remarcat că unele dintre cele mai vulnerabile animale din Kenya, inclusiv rinocerii și elefanții, sunt numărate periodic. Dar va fi pentru prima dată când animalele sunt contabilizate în toate zonele țării. “Știm că există lacune majore. Probabil că nu știm prea multe despre ceea ce se întâmplă în nordul Keniei”, a declarat Winnie Kiiru, președinte în exercițiu al Institutului de Formare în Cercetarea Sănătății din Kenya.

De altfel, informațiile detaliate despre viața sălbatică din parcurile mai puțin populate și mai puțin vizitate din nordul Keniei sunt limitate. Scopul este de a înțelege mai bine dimensiunile populației și distribuția acestora, de a identifica amenințările la adresa animalelor și de a sugera strategii de conservare.

Ce miracol au descoperit cercetătorii din Kenya

Debutul recensământului a scos în evidență și rezultate aparte. Astfel, conform jurnaliștilor de la CNN, unul dintre cercetătorii care participau la analiză a rămas mut de uimire după ce a reușit să observe din elicopter o situație foarte rară.

Mai exact, bărbatul a fotografiat o turmă de elefanți care aveau grijă de câțiva puiuți gemeni. “Ultima dată când Kenia a înregistrat gemeni de elefanți a fost acum 40 de ani”, a spus Najib Balala, ministrul turismului din Kenya. Interesant este că în perioada pandemiei, Kenya a cunoscut un adevărat baby boom al elefanților, specie care a crescut cu peste 200 de exemplare. „Au fost cadouri COVID-19”, a continuat să glumească oficialul.

Veștile bune se termină aici – amenințarea oamenilor asupra faunei sălbatice este una uriașă, conform celor care au ieșit pe teren pentru a număra animalele.  “Toate rutele faunei au fost închise de oameni și acum elefanții vor apă, știu unde este, dar nu pot ajunge acolo. Aceasta este o grijă.

Am pătruns în zone în care nu am mai fost (până acum), iar numărul lor crește. Asta înseamnă că în alți 10 ani, s-ar putea să nu avem animale sălbatice în afara ariilor protejate”, a explicat Robert Obrein de la KWS.

ADVERTISEMENT