News

Kerrigan vs Harding. 24 de ani de la atac. Revanşa lui Nancy

Rivalitatea sporivă naşte, din păcate, (şi) monştri. Tonya Harding era una dintre cele mai bune patinatoare ale lumii, dar temperamentul şi invidia au dus-o pe panta pierzaniei. În 1994 a organizat un atac împotriva compatrioatei Nancy Kerrigan, concurenta sa la supremaţia în patinaj.
01.01.2018 | 09:12

6 ianuarie 1994. Patinoarul din Detroit, Michigan. Campioana Statelor Unite la patinaj artistic, Nancy Kerrigan iese de pe gheaţă după antrenament. Este îmbrăcată într-o rochie albă, diafană, e toată numai zâmbet, i-au ieşit săriturile, e gata de un nou campionat naţional. Dispare pe culoarul spre cabine şi nu trece un minut când se aud ţipetele sale disperate. Camera de luat vederi e crudă, insensibilă: Nancy este filmată prăbuşită la pământ, ducând mâna la genunchiul stâng, plângând şi strigând disperată „De ce, de ce, de ce?!”. Filmarea a fost difuzată pe toate canalele media în zilele următoare. Deşi a fost obligată să se retragă de la campionatul naţional din cauza loviturii primite, federaţia americană de patinaj a ales, totuşi, să o includă în echipa olimpică în locul vicecampioanei Michelle Kwan. Mai erau 6 săptămâni până la Jocurile Olimpice de iarnă de la Lillehammer, Norvegia.

Ce se întâmplase la patinoarul din Detroit? Un individ cu o bară metalică după unii, un baston telescopic după alţii (Nancy a fost atât de şocată de atac încât nu reuşit niciodată să spună exact cu ce a fost lovită!), a izbit-o pe patinatoare peste genunchiul stâng cu intenţia clară de a i-l zdrobi pentru a o scoate din concursul naţional şi din echipa olimpică. S-a dovedit mai apoi că acesta era un oarecare Shawn Eckardt, unul din cei mai buni prieteni ai lui Jeff Gillool, soţul de atunci al… Tonyei Harding, mai mult, iată, decât rivala, chiar duşmanca de moarte a lui Nnacy Kerrigan! Suspectată încă de la început de implicare în atacul mizerabil asupra adversarei sale, Tonya Harding a admis acest lucru abia patru ani mai târziu. A fost amendată cu 160.000 de dolari, condamnată la 3 ani de „probation” (un fel de supraveghere pentru bună purtare), efectuarea a 500 de ore în serviciul comunităţii şi suspendată pe viaţă din toate competiţiile de patinaj, steaua ei de pe firmamentul sportului mondial apunând definitiv. N-a rămas decât cu satisfacţia minoră de a fi câştigat acele campionate naţionale de patinaj artistic ale Statelor Unite. Pentru că la Jocurile Olimpice de la Lillehammer a avut o evoluţie modestă şi a terminat concursul pe locul 8.

Kerrigan vs Harding. 24 de ani de la atac. Revanşa lui Nancy

Asta în timp ce Nancy Kerrigan îşi revenea proape miraculos şi oferea la Lillehammer, la şapte săptămâni după atac, ceea ce ea a considerat cea mai bună prestaţie din viaţa ei şi câştiga medalia de argint, fiind devansată doar de ucraineanca Oksana Baiul. Kerrigan câştigase programul scurt, dar a pierdut la cel liber ales în faţa lui Baiul printr-o controversată decizie 5-4 a arbitrilor. Televiziunea CBS a promovat această controversă ca pe o formă a conflictului est-vest din Războiul Rece, acuzându-l pe arbitrul est-german Jan Hoffmann de lipsă de obiectivitate. În ceea ce o priveşte pe Nancy Kerrigan, faima pe care a obţinut-o după atac a dus la apariţia altor oportunităţi profesionale: în presă au apărut ştiri că semnase deja înaintea olimpiadei contracte de publicitate în valoare de 9,5 milioane de dolari!

Are 3 copii cu un bărbat mai mare cu 16 ani

„Nu privesc înapoi cu ură. Ar fi aşa o pierdere de timp”, declara în 2009 Nancy. Medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice de iarna din Albertville, Franta, în 1992, şi cu argint în 1994 la Lillehammer, Norvegia, Nancy era prinsă până peste cap cu creşterea celor trei copii ai săi: Nicole (născută în 2008), Brian (n. 2005) şi Matthew (n. 1996), pe care îi are cu soţul său mai mare cu 16 ani decât ea, Jerry Lawrence Solomon, fostul ei impresar, cu care s-a căsătorit la 9 septembrie 1995. „Sunt foarte mândră de mine. Trăiesc o viaţă minunată, total diferită de ce a fost înainte”, spunea Nancy.

A împlinit 48 de ani pe 13 octombrie, locuieşte acum în Massachusetts şi în primăvară a înlocuit patinele cu pantofi de dans în showul TV „Dansând cu stelele” (Dancing with the Stars), alături de un cunoscut dansator profesionist, Artem Chigvintsev. Au fost eliminaţi în semifinală şi Nancy a declarat că „Îmi va lipsi toată nebunia asta pentru că a fost o experienţă extraordinară”.

Nu a primit niciodată scuze direct de la Tonya

În ceea ce priveşte proiectele pe termen lung, Nancy este producător executiv al unui documentar despre tulburările de alimentaţie în lumea sportului, numit „De ce nu pierzi 5 Kilograme?”. Într-un interviu pentru ABC’s Nightline a spus că a dezvoltat o tulburare de alimentaţie după atacul de acum 23 de ani şi a trebuit să se forţeze să mănânce. De asemenea, a dezvăluit că tot din această cauză a suferit cel puţin 6 avorturi spontane în 8 ani după ce a născut primul copil în 1996. A mai declarat şi că nu a primit niciodată vreo scuză directă de la Tonya Harding, dar că „nu mai are nicio importanţă în acest moment”.

Pe 26 noiembrie a apărut într-un episod din reality show-ul „Keeping Up With the Kardashians”, la o petrecere într-una dintre casele acestora din Calabasas, în apropiere de Los Angeles, California, unde a patinat cu cei mai tineri membri ai familiei gazdă pe un mic patinoar amenajat în curte, demonstrând aceeaşi graţie ca în tinereţe, deşi are 48 de ani.

Lui Harding i-a fost cu adevărat hard…

Toate astea în timp ce Tonya Harding, blamată de un mapamond întreg, nu numai de conaţionali, şi eliminată pe viaţă din patinaj, s-a văzut nevoită să se reorienteze profesional. A ales… boxul! Sigur mai potrivit cu firea sa violentă. Prin 2004 ajunsese doar o amintire a patinatoarei de altădată. Impresionând acum două decenii şi jumătate cu trupul ei delicat, de balerină, „zâna blondă” a gheţii de odinioara se transformase, într-o femeie aproape de nerecunoscut, şatenă, cu multe kilograme în plus şi obrajii căzuţi. A fost implicată şi în alte evenimente violente, cauzate de consumul de alcool. „Să intre în bucluc e un lucru firesc pentru Tonya. Pur şi simplu, «sare» dintr-o belea într-alta”, a declarat un amic al fostei patinatoare.

„What the fuck?! Mi-am ispăşit pedeapsa!”

Încet, încet a început să-şi revină şi în 2008 şi-a lansat autobiografia „The Tonya Tapes” (Casetele Tonyei), o carte despre viaţa ei tumultuoasă. „Frica de a mă deschide şi de a vorbi cu cineva este foarte dificil de depăşit”, a declarat ea pentru Associated Press când a fost publicată cartea. „Acesta a fost un alt motiv pentru care am vrut să termin cartea, să scap de trecutul meu, să mă ocup de tot, de suişurile şi coborâşurile mele, pentru un nou început în viitor”.

Numai că într-un inverviu la HBO în 2009, pe Harding au lasat-o nervii când a fost întrebată, a câta oară?, despre rolul avut în agresarea lui Kerrigan: „What the fuck?! De câte ori trebuie să-mi mai asum responsabilitatea?! Mi-am ispăşit deja pedeapsa. (…) De câte ori credeţi, idioţilor, că trebuie să-mi mai pun cenuşă în cap?!”.

Tot în 2009, la emisiunea lui Oprah, s-a controlat mai bine, a fost calmă, a spus că merge mai departe şi i-a transmis primele salutări lui Nancy de la atacul din 1994: „Dacă m-ar lăsa, mi-ar plăcea să o îmbrăţişez şi să-i spun cât de mândră mă simt că poate să meargă înainte cu viaţa ei. Aşa cum încerc să fac şi eu. Să merg înainte. Mândră că sunt singura femeie americană care a făcut un triple Axel şi asta nimeni nu mi-o poate lua”. Fosta patinatoare a mai spus că pentru ea cel mai mare regret al vieţii este „că am fost măritată prima oară cu un idiot” şi că şi-ar fi dorit „o viaţă mai stabilă”.

A participat la filmările pentru „I, Tonya”, lansat pe 6 decembrie

Tonya Harding a împlinit 47 de ani pe 12 noiembrie, locuieşte acum în statul Washington cu noul său soţ şi fiul lor şi a colaborat la turnarea filmului „I, Tonya” (Eu, Tonyia), recunoscătoare pentru atenţia care i s-a dat, după declaraţiile scenaristului Steven Rogers: „A spus că a râs şi a plâns, au fost lucruri care nu i-au plăcut, dar mi-a trimis un e-mail de două ori doar pentru a-mi mulţumi, deci cred că e fericită”.

Margot Robbie, vedeta de la Hollywood care o interpretează pe Harding în film, a spus că în timpul filmărilor Tonya a fost „incredibil de minunată, foarte dulce şi foarte înţelegătoare”. Cele două femei chiar au mers alături una de cealaltă pe covorul roşu la premiera din Los Angeles a filmului, pe 6 decembrie. Viaţa merge implacabilă înainte…

„Nu privesc înapoi cu ură. Ar fi aşa o pierdere de timp. Sunt foarte mândră de mine. Trăiesc o viaţă minunată, total diferită de ce a fost înainte” – Nancy Kerrigan

„Dacă m-ar lăsa, mi-ar plăcea să o îmbrăţişez pe Nancy şi să-i spun cât de mândră mă simt că poate să meargă înainte cu viaţa ei. Aşa cum încerc să fac şi eu. Să merg înainte. Mândră că sunt singura femeie americană care a făcut un triple Axel şi asta nimeni nu mi-o poate lua” – Tonya Harding

25 de ani avea Nancy Kerrigan pe 6 ianuarie 1994, ziua atacului asupra ei

24 de ani avea Tonya Harding pe 6 ianuarie 1994, ziua atacului asupra lui Nancy Kerrigan