* Claudiu este golgeterul Stelei în acest început de sezon, ultima mare „boacănă” fiind încă două goluri în poarta Gazului! FANATIK pune sub lupă cele mai importante repere ale carierei atacantului, dar şi amănunte din viaţa personală
Aşchia nu sare departe de trunchi! Este şi cazul lui Claudiu Keşeru, fiul fostului jucător de la înfrăţirea Oradea şi Lotus Băile Felix, Andrei Keşeru. Cleo, aşa cum este alintat, a făcut cunoştinţă cu fotbalul la vîrsta de 5 ani, iar cel care i-a insuflat microbul a fost nimeni altul decît tatăl său. Ca orice copil, a început să bată mingea în faţa blocului, după care, în cadru organizat, la „piticii” lui FC Bihor.
A promovat cu gruparea orădeană în Liga 1, a bifat două partide, după care s-a transferat la Nantes, la doar 17 ani. A urmat un deceniu de fotbal la grupări din Ligue 1 şi Ligue 2, perioadă în care Cleo a devenit unul dintre cei mai respectaţi stranieri din Hexagon. Totuşi, la începutul acestui an, Keşeru a ales să renunţe la duelurile cu Ibrahimovici şi Cavani şi să revină în România, la Steaua, tentat, mai mult ca sigur, de o foarte probabilă experienţă în grupele Ligii Campionilor. Deşi nu este titular în Ghencea, Claudiu are un randament formidabil. În acest sezon, în cele 12 partide în care a fost folosit de Gîlcă, Keşeru a marcat de 12 ori! De reţinut că doar în cinci partide a fost integralist! De asemenea, în returul trecut vîrful a punctat de alte nouă ori pentru „roş-albaştri”, deşi a fost mai mereu rezervă. Cifre de excepţie care confirmă faptul că fotbalistul născut la Oradea este unul de clasă, indispensabil pentru Steaua. FANATIK vă prezintă cele mai importante momente ale carierei atacantului, care i-au adus porecla, după cele şase goluri din partida cu Pandurii, de Keşeru Bombardieru’. Şi un „bonus”: la meciul următor, turul cu Ludogoreţ, Gîlcă l-a ţinut rezervă!
Alexandru Gergely a fost primul antrenor al lui Keşeru. De altfel, cei doi au păstrat o relaţie apropiată, iar fotbalistul se sfătuieşte şi acum cu mentorul său. Fost fotbalist la FC Bihor şi FC Braşov, Gergely a devenit „descoperitor de talente” şi vedea viitorii jucători cu un singur ochi, pentru că de mai mulţi ani are unul de sticlă, după un accident din tinereţe. „Cînd a venit la mine, Claudiu avea 11 ani. Mi-am dat seama că are tot ce-i trebuie: forţă, viteză, dribling scurt, lovirea mingii”, şi-a amintit Gergely. Keşeru a ştiut să profite la maximum de talentul cu care a fost înzestrat, iar la 14 ani era titular în echipa naţională de juniori, iar un an mai tîrziu om de bază în liga secundă, la FC Bihor. Pentru gruparea orădeană, Cleo a evoluat în 15 partide şi a reuşit să puncteze de trei ori. Între 2004 şi 2008, Keşeru a fost titular de drept în reprezentativa U-21 a României, a bifat 21 de meciuri şi a înscris şase goluri. Anul trecut, în partida cu Andorra, din preliminariile Cupei Mondiale, Claudiu şi-a făcut debutul şi sub comanda lui Piţurcă, cînd a şi reuşit un gol. Pînă în prezent, este singura sa selecţie sub „tricolor”.
Impus în echipa mare de Ienei
Talentul deosebit şi seriozitatea de care dădea dovadă nu puteau trece neobservate, astfel că Emeric Ienei, consilier tehnic la FC Bihor în 2003, a făcut lobby ca noua senzaţie a fotbalului orădean să facă pasul spre echipa mare, care tocmai promovase în prima divizie. Astfel, în etapa a treia, la o partidă cu Petrolul, antrenorul Ionuţ Popa l-a aruncat în luptă pe Keşeru, deşi fotbalistul încă nu împlinise 17 ani. Cleo a rezistat numai 64 de minute pe teren şi a fost înlocuit, resimţind pe pielea sa care este diferenţa dintre o partidă de juniori şi una de primă ligă. În etapa următoare, Claudiu a fost din nou titular şi marca pe stadionul Dan Păltinişanu, contra lui Poli Timişoara. De această dată, Keşeru a fost integralist, iar a doua zi decola spre Franţa pentru a semna cu FC Nantes. În schimbul transferului, FC Bihor s-a ales cu 300.000 de dolari. De remarcat că partidele cu Petrolul şi Poli au fost singurele pentru atacant în prima divizie pînă să revină în România, la Steaua, la începutul acestui an.
Ajuns în Franţa cînd nici nu împlinise 17 ani, Keşeru a fost, iniţial, inclus în lotul formaţiei secunde. La Nantes B, atacantul a evoluat în 11 partide şi a reuşit să marcheze de opt ori. Între timp, familia sa a primit drept de rezidenţă în Franţa şi, beneficiind de suportul celor apropiaţi, Claudiu a prins din ce în ce mai mult curaj. A debutat pentru echipa mare a „canarilor” în decembrie 2004, într-o partidă pierdută în faţa celor de la Nice. Din nefericire, din cauza deselor accidentări, lui Keşeru i-a fost foarte dificil să se impună printre titulari, iar Nantes, după ce a retrogradat din Ligue 1, a decis să-l împrumute la mai multe formaţii modeste din Hexagon. Claudiu a îmbrăcat tricoul „canarilor” de-a lungul a patru sezoane, a evoluat în 81 de partide şi a reuşit să puncteze de 11 ori. Primul gol pentru Nantes în Ligue 1 l-a reuşit pe 15 ianuarie 2005, într-o partidă cu Rennes, cîştigată cu scorul de 2-0. După această reuşită, Keşeru a fost numit de presa franceză „urmaşul lui Hagi”.
În ianuarie 2008, Nantes a decis să-l împrumute pe Keşeru în Ligue 2, la FC Libourne. La gruparea din Saint-Seurin, Claudiu s-a impus rapid ca titular şi a marcat de 11 ori în cele 17 partide în care a evoluat. A revenit la „canari”, însă aceştia l-au cedat, după numai şase luni, la FC Tours. Aici, Keşeru şi-a recăpătat apetitul ofensiv şi a punctat de 7 ori în 12 partide. Nantes l-a rechemat, însă nici de această dată nu a reuşit să se impună. În cele din urmă, la 1 februarie 2010, Claudiu ajungea la Angers, unde a avut o perioadă de vis. A evoluat în 124 de partide, a contabilizat 42 de goluri, dar şi 19 assist-uri, reuşite care i-au adus un transfer în Ligue 1, la Bastia. În septembrie 2012, Keşeru avea să intre însă în istoria eşalonului secund din Hexagon, după ce a marcat toate cele patru goluri în meciul pe care Angers l-a cîştigat, cu 4-0, în faţa lui Le Mans.
Sezoanele de excepţie de la Angers l-au propulsat pe Keşeru în atenţia unor grupări puternice din Europa, precum Olympiakos şi Anderlecht. Totuşi, atacantul a preferat să rămînă în Franţa şi să semneze un contract pe două sezoane cu Bastia, grupare care i-a oferit şi un salariu de 480.000 de euro pe an. Keşeru a evoluat pentru corsicani în 18 partide, reuşind un gol şi două pase decisive. Prea puţin pentru pretenţiile clubului din Hexagon, care a decis, la începutul anului, să-i rezilieze contractul internaţionalului român şi să-l lase liber de contract. Imediat, Keşeru a semnat cu Steaua, decizie care a stîrnit nemulţumirea antrenorului care l-a descoperit. „Cred că era mai bine pentru el să mai stea doi ani în Franţa. Va trece timp pînă se va integra la Steaua pentru că el e un copil mai retras. O să vorbim cînd se întoarce în ţară pentru că trebuie ajutat şi psihic”, a punctat Alexandru Gergely, în luna februarie a acestui an.
Negocierile dintre Steaua şi Keşeru au fost dure, fotbalistul şi agentul său dorind să obţină de la Gigi Becali un contract asemănător, din punct de vedere financiar, cu cel pe care îl avea la Bastia. Şi a reuşit! Astfel, în afara salariului lunar de 22.000 de euro, atacantul primeşte de la Steaua pentru fiecare apariţie pe teren, de cel puţin 30 de minute, suma de 2.000 de euro. Mai mult, fotbalistul de 27 de ani are stipulată şi o clauză cu privire la bonusurile pe care le primeşte pentru golurile pe care care le marchează în tricoul roş-albastru. Astfel, pentru o reuşită în Liga 1, Keşeru trebuie să primească de la oficialii clubului din Ghencea 1.000 de euro, iar pentru una în cupele europene veniturile acestuia se ajustează cu cîte 2.000 de euro! În aceste condiţii, cu salariul lunar, dar şi cu tot cu prime de obiectiv, Keşeru ar putea ajunge să cîştige în Ghencea peste 400.000 de euro pe an. De altfel, se pare că tocmai din cauza respectivelor clauze contractuale atacantul nu începe fiecare partidă ca titular, deşi cifrele îl recomandă.
La finalul săptămînii trecute, Claudiu Keşeru a uimit întreg continentul! A înscris şase goluri în partida cu Pandurii, scor 6-0!, iar performanţa a fost intens mediatizată în toată Europa. În afara performanţei reuşite contra gorjenilor, atacantul mai are un motiv de satisfacţie, după ce l-a egalat pe Marian Popa, care în 1993 înscria pentru Farul tot şase goluri, în victoria cu Oţelul, scor 6-3. Performanţe asemănătoare au mai reuşit Hagi, într-o partidă Sportul – FC Olt, 7-5, din 1986, şi Vaişcovici, care reuşea să marcheze în victoria lui Dinamo cu CSM Suceava, scor 6-3, din 1988. De asemenea, Arpad Thierjung (Chinezul – CAO 7-3, în 1937) şi Ion Ciosescu (Ştiinţa Timişoara – Dinamo 8-0, 1955) sînt alţi fotbalişti care au marcat şase goluri într-o singură partidă. În România, nici un jucător nu a reuşit performanţa de a perfora poarta adversă de şapte ori într-un singur meci.
Keşeru este cunoscut ca fiind o persoană discretă, căreia nu-i plac viaţa de noapte sau mondenităţile. Totuşi, la finalul lunii mai, atacantul a fost fotografiat de paparazii în compania amantei, iar scenele fierbinţi au fost la un pas să-i distrugă căsnicia. Laura, femeia cu care Claudiu s-a căsătorit în 2012, a intenţionat să depună actele de divorţ, nesuportînd umilinţa la care a fost supusă de bărbatul pe care-l iubea. În cele din urmă, spiritele în familia Keşeru s-au calmat, iar Laura a decis să mai dea o şansă căsniciei, însă numai după ce fotbalistul i-a promis că nu va mai călca niciodată strîmb. De altfel, cei doi au fost împreună la petrecerea organizată de Steaua pentru cîştigarea campionatului, semn că lucrurile în cuplu au revenit la normal. Laura şi Claudiu sînt împreună de 12 ani, iar nunta ce a avut loc la Oradea a fost una fabuloasă, la care au participat zeci de invitaţi.
„Nu-mi convine că nu sînt titular! Vreau să joc cît mai mult şi să-mi justific salariul” (Claudiu Keşeru)
„Keşeru e stelist şi asta e foarte important. În 2003, înainte să plece la Nantes, l-am dorit la Steaua. E prima dată cînd mi se întîmplă să pot aduce după zece ani un jucător, mai ales că a petrecut tot acest timp în străinătate” (Mihai Stoica)
PARIU FARA RISC de pâna la 150 Ron la Unibet! Fa-ti si tu un cont acum!