News

Kim Jong Un a fost operat pe inimă. Starea de sănătate ar putea fi în mare pericol

21.04.2020 | 11:39
Kim Jong Un a fost operat pe inima Starea de sanatate ar putea fi in mare pericol
ADVERTISEMENT

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a fost operat recent pe inimă, iar starea sa de sănătate ar fi una precară. Informațiile au fost alimentate de faptul că șeful regimului de la Phenian a lipsit de la ceremoniile de celebrare a zilei de naștere a bunicului său, transmite CNN.

Kim Jong Un, afectat de obezitate, fumat și muncă în exces

Surse din serviciile de informații americane au afirmat că este posibil ca starea lui Kim Jong Un să fie destul de gravă, după o operație de inimă suferită de acesta.

ADVERTISEMENT

Kim nu a fost prezent la aniversarea zilei de naștere a bunicului său pe 15 aprilie, o zi foarte importantă pentru regimul nord-coreean. Cu patru zile înainte, el participase la o ședință de guvern.

Un oficial american a spus că informațiile despre deteriorarea sănătății lui Kim Jong Un sunt credibile, dar este greu de stabilit cât de gravă este situația acestuia.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei publicații din  Coreea de Sud, Daily NK, intervenția chirurgicală cardiovasculară ar fi avut loc pe 12 aprilie, drept cauze fiind indicate ”fumatul excesiv, obezitatea și munca în exces”. Acum Kim Jong Un primește tratament postoperatoriu la vila sa din zona Hyangsan.

Informația prezentată de Daily NK nu a putut fi verificată de către autoritățile din Coreea de Sud, chiar dacă acestea dețin de mai multă vreme date legate de problemele pe care le-ar avea dictatorul nord-coreean din cauza fumatului și obezității.

ADVERTISEMENT

Mai multe speculații decât certitudini

Într-o declarație a președinției sud-coreene se spune că nu există date care să confirme operația la care ar fi fost supus Kim. Dificultăți asemănătoare au și autoritățile americane, în condițiile în care informațiile din Coreea de Nord sunt obținute cu mare dificultate din cauza opacității regimului comunist. Informațiile personale legate de liderii regimului sunt sub un control riguros, astfel că analiștii depinde de interpretările mesajelor oficiale și  de imaginile de propagandă date publicității de Phenian.

Au fost mai multe zvonuri legate de sănătatea lui  Kim. Dacă este spitalizat, s-ar explica de ce nu a fost prezent la celebrarea zilei de 15 aprilie. De-a lungul anilor au mai fost zvonuri false  legate de Kim Jong Un sau de tatăl său. Va trebui să așteptăm și să vedem”, a declarat Bruce Klingner, fost șef-adjunct al direcției CIA pentru Coreea de Nord.

ADVERTISEMENT

Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un, a lipsit în 2008 de la celebrarea a 60 de ani de independență a Coreii de Nord, iar mai târziu s-a descoperit că suferise un atac cerebral, după care sănătatea sa s-a deteriorat constant până la moartea sa din 2011.

În 2014, Kim Jong Un nu a mai fost văzut în public timp de o lună, la capătul căreia a apărut cu un baston, iar serviciile sud-coreene de informații  au aflat că îi fusese extirpat un chist de la gleznă.

ADVERTISEMENT