News

Kim Jong-un își face o “armată invincibilă pentru autoapărare”. Cum arată arsenalul Coreei de Nord

Presa de stat din Coreea de Nord relatează că liderul suprem a promis să construiască o „armată invincibilă” în fața politicilor ostile din Statele Unite.
12.10.2021 | 15:22
Kim Jongun isi face o armata invincibila pentru autoaparare Cum arata arsenalul Coreei de Nord
Kim Jong-un își face o armată invincibilă “pentru autoapărare”. Cum arată arsenalul Coreei de Nord Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Kim Jong-un a adăugat că dezvoltarea armelor este pentru autoapărare și nu pentru a începe un război.

Kim Jong-un își face o “armată invincibilă pentru autoapărare”

Șeful statului nord-coreean a făcut declarațiile în cadrul participării la o expoziție rară de armament, în timp ce era flancat de o varietate de rachete mari.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord a testat recent ceea ce pretinde a fi noi rachete hipersonice și antiaeriene. Între timp, Sudul și-a testat propria armă lansată de pe un submarin.

În discursul său la expoziția de autoapărare 2021 organizată la Phenian, care a prezentat o serie de echipamente militare, inclusiv tancuri, Kim Jong-un a vorbit despre dezvoltarea armamentului vecinilor de la sud și a spus că țara pe care o conduce nu vrea să lupte cu Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

“Nu discutăm despre război cu nimeni, ci mai degrabă de a preveni războiul în sine și, literalmente, de descurajarea războiului pentru protecția suveranității naționale”, a spus el, potrivit BBC.

Kim Jong-un a acuzat, de asemenea, SUA că a provocat tensiuni între Coreea de Nord și Coreea de Sud. El a adăugat că nu există „nicio bază comportamentală” care să facă Coreea de Nord să creadă că SUA nu sunt ostile.

ADVERTISEMENT

SUA sub președintele Joe Biden a declarat în repetate rânduri că este dispusă să vorbească cu Coreea de Nord, dar a cerut Phenianului să renunțe la armele nucleare înainte ca sancțiunile să poată fi ușurate. Coreea de Nord a refuzat până acum.

ONU îi interzice Coreei de Nord să testeze rachete balistice și arme nucleare, însă regimul de la Phenian a încălcat în mod repetat aceste interdicții și a fost puternic sancționat ca urmare.

ADVERTISEMENT

Luna trecută, agenția atomică a ONU a declarat că Coreea de Nord pare să fi repornit un reactor care ar putea produce plutoniu pentru armele nucleare.

Coreea de Nord a susținut întotdeauna că trebuie să continue să dezvolte arme pentru apărare.

Dar observatorii spun că este folosit și ca o modalitate de a regrupa țara săracă. Coreea de Nord se află într-o situație economică gravă după ce autoritățile au închis frontierele pentru a opri răspândirea COVID-19.

Proviziile cruciale, cum ar fi hrana și combustibilul, au fost oprite de China, principalul aliat politic și economic al Coreei de Nord.

În mod neobișnuit, liderul de la Phenian a purtat sandale cu șosete cu un costum formal la expoziție, determinând unele speculații reînnoite că ar putea fi ceva legat de sănătatea sa.

Reuters îl citează pe Colin Zwirko, analist la NK News din Seul, care a declarat: „A slăbit în mod semnificativ într-o perioadă scurtă în luna mai, iar în septembrie a fost văzut stând pe covorașe căptușite în timpul discursurilor lungi, ceea ce nu este obișnuit”,

Ce se cunoaște despre programul antirachetă și nuclear al Coreei de Nord

O serie de teste cu rachete recente arată că Coreea de Nord continuă să-și avanseze programul de înarmare, despre care spune că îi este necesar ca să se apere împotriva unei posibile invazii a SUA.

Numai în septembrie, mass-media de stat a raportat că a fost testată o nouă rachetă hipersonică, precum și o rachetă balistică lansată de pe un tren și o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune.

În ianuarie anul acesta – cu doar câteva zile înainte ca președintele Biden să preia funcția – Coreea de Nord a dezvăluit o nouă rachetă balistică lansată de pe un submarin la o paradă militară, numind-o „cea mai puternică armă din lume”.

Capacitățile reale ale acestei arme rămân neclare.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, s-a angajat să extindă arsenalul nuclear și potențialul militar al țării, prezentând o listă a armelor dorite.

Țara a reușit să-și crească semnificativ arsenalul, în ciuda faptului că a fost supusă unor sancțiuni economice.

Rachete care pot ajunge în SUA

Pe parcursul anului 2017, Coreea de Nord a testat mai multe rachete, demonstrând progresele rapide ale tehnologiei sale militare.

Se crede că Hwasong-12 ar putea ajunge până la 4.500 de kilometri, punând bazele militare americane de pe insula Guam din Pacific înraza lor de acțiune.

Mai târziu, Hwasong-14 a demonstrat un potențial și mai mare, cu o autonomie de 8.000 km, deși unele studii au sugerat că ar putea călători până la 10.000 km dacă ar fi lansată pe o traiectorie maximă.

Acest lucru i-ar fi dat Phenianului prima sa rachetă balistică cu adevărat intercontinentală, capabilă să ajungă la New York.

În cele din urmă, Hwasong-15 a fost testat, atingând vârful la o altitudine estimată de 4.500 km – de 10 ori mai mare decât cea la care se află Stația Spațială Internațională.

Dacă ar fi lansată pe o traiectorie „mai plată”, mai convențională, racheta ar putea avea o rază de acțiune maximă de aproximativ 13.000 km, punând SUA continentală în raza de acțiune.

În octombrie 2020, Coreea de Nord și-a dezvăluit noua rachetă balistică.

Nu a fost încă numită sau testată. La fel ca Hwasong-15, este o rachetă alimentată cu combustibil lichid în două etape, dar cu o lungime și un diametru mai mari. Ar putea purta multiple focoase.

Se crede că poate livra un focos nuclear oriunde în SUA, iar dimensiunea acesteia îi surprinsese chiar și pe analiștii experimentați când a fost prezentată în 2020.

În ianuarie 2021, Coreea de Nord a lansat o altă rachetă – un nou tip de rachetă balistică lansată de pe un submarin pe care a declarat-o „cea mai puternică armă din lume”.

Foto: KCNA

Dezvăluirea noilor rachete părea a fi un mesaj adresat administrației Biden despre capacitățile militare în creștere ale Coreeii de Nord, spun experții.

În luna martie a acestui an, a efectuat o lansare a ceea ce a numit un „proiectil tactic ghidat de nou tip”, despre care se spune că era capabil să transporte o sarcină utilă de 2,5 tone – ceea ce înseamnă că este capabil să poarte teoretic un focos nuclear.

Arma nu a fost identificată formal. Analiștii de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare au declarat pentru Reuters că pare a fi „o variantă îmbunătățită” a unei rachete testate anterior, KN-23.

Unii experți au sugerat că racheta ar putea avea caracteristici care să îi permită să manevreze mai ușor și să o facă mai greu de detectat.

Testul recent al unei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune ar putea reprezenta încă și mai multe provocări pentru sistemele de apărare, deoarece aceste rachete nu trebuie să urmeze o traiectorie dreaptă și pot fi programate pentru a evita detectarea.

Mass-media de stat a spus că ar putea călători până la 1.500 km, punând o mare parte din Japonia în raza de acțiune, deși nu este clar încă cum este ghidat și dacă ar putea transporta o sarcină utilă nucleară.

Spre deosebire de rachetele balistice, sancțiunile actuale ale Consiliului de Securitate al ONU nu interzic Coreei de Nord să testeze rachetele de croazieră.

Foto: BBC

Racheta hipersonică testată recent poate călători cu viteze mult mai mari.

Se crede că există și tehnologie pentru a fi transportată și depozitată complet alimentată, permițând timpi de lansare mai rapizi și făcând dificilă lansarea unui atac preventiv pentru adversari.

Bombele termonucleare

La 3 septembrie 2017, Coreea de Nord a efectuat de departe cel mai mare test nuclear de până acum, în poligonul său de testare Punggye-ri.

Estimările puterii sau randamentului exploziv al dispozitivului au variat între 100-370 kilotone. Un randament de 100 kilotone ar face testul de șase ori mai puternic decât bomba aruncată pe Hiroshima în 1945.

Coreea de Nord a susținut că acest test a fost prima sa armă termonucleară – cea mai puternică formă de explozie nucleară în care detonarea atomică este stimulată de un proces de fuziune secundară pentru a produce o explozie mult mai mare.

În aprilie 2018, Coreea de Nord a anunțat că va suspenda alte teste nucleare, deoarece capacitățile sale au fost „verificate”.

Coreea de Nord a promis, de asemenea, că va demonta poligonul Punggye-ri și, în mai 2018, a aruncat în aer unele tunele în prezența jurnaliștilor străini – dar fără experți internaționali.

Pe măsură ce dialogul a început între Kim Jong-un și administrația președintelui Trump în acel an, Phenian a mai spus că va distruge toate instalațiile sale de îmbogățire a materialelor nucleare.

Cu toate acestea, discuțiile cu SUA au fost neconcludente.

Agenția atomică a ONU a raportat în august că, pe baza imaginilor prin satelit, se pare că Coreea de Nord a repornit reactorul Yongbyon, considerat a fi principala sa sursă de plutoniu de calitate pentru arme.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat, în septembrie, că programul nuclear mergea „cu toată puterea”, lucrând la separarea plutoniului, îmbogățirea uraniului și alte activități.

Milioane de soldați

Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate permanente din lume – cu mai mult de un milion de militari și un număr de rezerviști estimat la aproximativ 600.000.

O mare parte dintre echipamentele sale sunt învechite, dar forțele sale convenționale ar putea provoca daune masive Coreei de Sud în caz de război.

Coreea de Nord are, de asemenea, în jur de zeci de mii de trupe ale forțelor speciale care ar putea fi de așteptat să se infiltreze în sud în cazul oricărui conflict.

O amenințare suplimentară vine de la miile de piese de artilerie nord-coreene și lansatoare de rachete desfășurate de-a lungul frontierei, punând Coreea de Sud, inclusiv capitala Seoul, care se află la o distanță de mai puțin de 60 km, în raza de acțiune.

În 2012, guvernul sud-coreean a evaluat că Coreea de Nord ar putea avea între 2.500 și 5.000 de tone de arme chimice, potențial unul dintre cele mai mari stocuri din lume.

Și au existat, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că Coreea de Nord ar putea avea un program de arme biologice, deși se știe foarte puțin despre acesta și cât de avansat ar putea fi.

ADVERTISEMENT