News

Kim Jong Un nu a fost operat, susține un oficial sud-coreean. Rămân neexplicate problemele de mers ale acestuia

03.05.2020 | 15:47
Kim Jong Un nu a fost operat sustine un oficial sudcoreean Raman neexplicate problemele de mers ale acestuia
ADVERTISEMENT

Liderul nord-coreean Kim Jong Un nu a suferit nicio o operație chirurgicală în timpul celor trei săptămâni cât a lipsit din spațiul public, a afirmat un oficial din Coreea de Sud, citat de agenția Yonhap. La scurtă vreme după revenirea lui Kim în spațiul public a avut loc un schimb de focuri la granița ce desparte cele două Corei, transmite Reuters.

Kim Jong Un pare sănătos, dar cu probleme la deplasare

Oficialul sud-coreean nu a precizat care sunt temeiurile pentru care crede că dictatorul nord-coreean nu a fost operat, afirmând că speculațiile legate de problemele de mers ale lui Kim Jong Un nu sunt adevărate.

ADVERTISEMENT

Armata sud-coreeană a anunțat că duminică dimineață s-a tras asupra unui post de frontieră cu Coreea de Nord, fără să existe răniți. Grănicerii sud-coreeni au ripostat cu două rafale către cealaltă parte a frontierei. Cele două state din Coreea sunt teoretic încă în război, deoarece nu au încheiat un tratat de pace care să pună capăt conflictului civil sângeros din anii 50.

Schimbul de focuri a survenit la o zi după prima apariție publică a lui Kim Jong Un, la inaugurarea unei fabrici de îngrășăminte, la capătul a trei săptămâni de absență, interval în care au apărut speculații că liderul comunist ar fi suferit o operație cardiovasculară în urma căreia ar fi murit sau s-ar afla în stare gravă.

ADVERTISEMENT

În cadrele difuzate de către televiziunea nord-coreeană, Kim Jong Un pare să aibă probleme la mers, deplasarea sa fiind ușor rigidă.

Choi Kang, vicepreședintele Institutului de  Studii Politice Asan susține că provocarea de la postul de graniță este motivată de faptul că Kim Jong Un controlează încă armata nord-coreeană. ”Ieri, Kim a încercat să ne arate că este perfect sănătos, iar astăzi  încearcă să pună capăt speculațiilor că nu ar controla deplin armata”, a declarat Choi.

ADVERTISEMENT

Profesorul de afacer internaționale Leif-Eric Easley de la Universitatea Ewha din Seul a spus că incidentul de la graniță este o încercare de a ridica moralul armatei din Coreea de Nord și de a-și arăta forța în fața Statelor Unite și Coreii de Sud.