News

Cel mai mare mit despre Kim Jong-un a fost demontat. Presa din Coreea de Nord a făcut anunţul

24.05.2020 | 11:29
Cel mai mare mit despre Kim Jongun a fost demontat Presa din Coreea de Nord a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Vă vine sau nu să credeți, dispariția subită a lui Kim Jong-un nu are nimic de-a face cu presupusele puteri supranaturale cu care acesta ar fi înzestrat. Cu alte cuvinte, s-a vehiculat în ultima perioadă ideea conform căreia atât dictatorul din Coreea de Nord, cât și membrii familiei sale ar putea comprima spațiul și timpul astfel încât să parcurgă distanțe mari în doar câteva minute. Totul, grație tehnicii „chukjibeop”, folosită pentru a le oferi liderilor alurile unor zeități.

Presa nord-coreeană dă verdictul: Kim Jong-un nu poate călători în timp

Ei bine, acest mit care datează de zeci de ani a fost îngropat o dată pentru totdeauna săptămâna trecută, când Rodong Sinmun, organul de presă central al statului asiatic a negat existența unor puteri mistice ale conducătorului său.

ADVERTISEMENT

În termeni realiști, o persoană nu poate dispărea brusc și reapărea prin plierea spațiului”, titrează publicația de la Phenian.

Se remarcă în ultima perioadă o campanie de demitizare a dictatorului, în condițiile în care acesta își dorește să pună tot mai mult în evidență latura „umană”, îndemnându-i pe cetățeni să nu mai dea crezare zvonurilor privind mistificarea liderului lor.

ADVERTISEMENT

Decizia ar fi fost luată la capătul celui de-al doilea summit, când Kim Jong-un nu a reușit să ajungă la un acord cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Liderul nord-coreean nu renunță la vechile obiceiuri: vrea arme nucleare mai performante

În altă ordine de idei, dictatorul a solicitat la prima sa apariție publică, în cadrul unei reuniuni cu liderii armatei, sporirea capacității de descurajare nucleară a țării. Într-o fotografie nedatată, publicată duminică, 24 mai, Kim Jong-un este surprins în timp ce le vorbește comandanților militari.

ADVERTISEMENT

Reuniunea a constituit „un punct de cotitură istoric, de mare însemnătate, pentru creșterea capacităților forțelor armate revoluționare”, notează agenția de presă a statului.

În ultimii ani, Coreea de Nord a testat mai multe rachete, ignorând avertismentele venite din partea comunității internaționale și în special de la Washington.

ADVERTISEMENT

În toamnă, negocierile pentru dezarmare nucleară pe care Phenianul acceptase să le poarte cu SUA s-au blocat. Ulterior, în mesajul de Anul Nou, liderul nord-coreean a transmis că țara își va spori capacitatea de descurajare nucleară și nu mai ține seama de moratoriul autoimpus în ceea ce privește testarea unor armamente importante.

ADVERTISEMENT