Sporturi

Kim Jong Un și-ar fi înscenat moartea ca să afle cine vrea să preia puterea în Coreea de Nord

07.05.2020 | 17:09
Kim Jong Un siar fi inscenat moartea ca sa afle cine vrea sa preia puterea in Coreea de Nord
ADVERTISEMENT

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și-ar fi înscenat propria moarte pentru a-i demasca pe cei din anturajul său interesați să preia puterea în eventualitatea unui vid de putere la Phenian. Astfel, în perioada următoarea sunt de așteptaat epurări la vârful Partidului  Comunist din Coreea de Nord, susțin jurnaliștii de la Sky News Australia, citați de express.co.uk.

Kim Jong Un ar pregăti epurări printre apropiații săi

Timp de o săptămână au circulat zvonuri legate de deteriorarea gravă a sănătății sau chiar moartea lui Kim Jong Un în urma unei operații cardiovasculare care a dus la complicații. Speculațiilor li s-a capăt când liderul nord-coreean și-a făcut apariția, la sfârșitul săptămânii trecute, la inaugurarea unei fabrici de îngrășăminte.

ADVERTISEMENT

Realizatorul emisiunii Sky Outsiders, James Morrow, susține că Kim Jong Un ar fi recurs la o manevră stalinistă clasică pentru a vedea care este reacția.  ”A decis să facă asta, să se ascundă și să vadă cine încearcă să ia puterea în eventualitatea morții sale. Bănuiesc că vor urma curând niște epurări în Coreea de Nord”, a afirmat Morrow.

Reapariția publică a liderului nord-coreean a distrus credibilitatea unor dezertori de rang înalt din Coreea de Nord care au dat tonul speculațiilor legate de boala gravă sau moartea lui Kim.

ADVERTISEMENT

Unul dintre ei este fostul adjunct al ambasadorului Coreii de Nord în Marea Britanie, Thae Yong-ho, care gestiona fonduri secrete ale despotului și a defectat în 2016. Ulterior, a fost ales parlamentar în Coreea de Sud,

Sunt conștient că unul dintre motivele pentru care mulți dintre voi m-ați votat este legat de așteptările pentru analize exacte și proiecții în ce privește chestiunile legate de Coreea de Nord. Resimt vina și grea responsabilitate. Indiferent de motivele dispariției lui Kim Jong Un, îmi cer scuze tuturor”, a spus Thae Yong-ho.

ADVERTISEMENT

Un alt defector, Ji Seong-ho, declarase într-un interviu că este sigur că Kim a murit în urma operației și că anunțul oficial al morții sale este iminent. ”Ca figură publică, mă voi comporta cu mai multă atenție pe viitor”, a spus Ji, după ce afirmațiile i-au fost infirmate de realitate.

Cei  doi au fost criticați dur de Partidul Democrat din Coreea de Sud, aflat la putere, pentru declarațiile lor.

ADVERTISEMENT