News

Kiril Petkov, surpriza parlamentarelor din Bulgaria. Cum vrea antreprenorul să transforme țara într-un studiu de caz

Continuăm Schimbarea, nou înființata mișcare politică anticorupție condusă de Kiril Petkov, este surpriza alegerilor parlamentare din Bulgaria, organizate pentru a treia oară în acest an.
15.11.2021 | 13:43
Kiril Petkov surpriza parlamentarelor din Bulgaria Cum vrea antreprenorul sa transforme tara intrun studiu de caz
Kiril Petkov, marele câștigător al parlamentarelor din Bulgaria Foto: Reuters, Shutterstock, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bulgaria a organizat trei alegeri parlamentare într-un an. Fostul prim-ministru Boiko Borisov, care a dominat politica țării timp de mai bine de un deceniu, a fost forțat să părăsească puterea în aprilie, pe fondul unei crize a statului de drept, dar partidele mai mici ale țării nu au reușit până acum să găsească o coaliție viabilă care să înlocuiască partidul de centru-dreapta GERB.

Partidul Continuăm Schimbarea, surpriza alegerilor parlamentare din Bulgaria

Conform rezultatelor oficiale parțiale, după numărarea a aproape jumătate dintre buletinele de vot numărate, Continuăm Schimbarea a obținut circa 26% din voturi. Partidul GERB al lui Borisov vine din urmă urmă cu circa 23%.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că noul partid, fondat de omul de afaceri, care a studiat la Harvard, Kiril Petkov și de economistul Assen Vassilev, cel mai probabil va câștiga votul și ar putea conduce apoi formarea unei coaliții.

Cei doi au profitat de popularitatea pe care au câștigat-o cu poziția lor anticorupție în guvernul interimar al țării, în care au fost miniștri, și se angajează să direcționeze milioanele alocate necorespunzător către educație și asistență medicală.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu pentru ziarul Dnevnik, Petkov și Vassilev au spus că sunt nominalizații partidului lor pentru funcția de prim-ministru și, respectiv, ministru de finanțe, dar au subliniat că acestea nu sunt condiții prealabile pentru construirea unei coaliții.

„Bulgaria pornește pe un drum nou și vom reuși să dezvoltăm întregul potențial al acestei țări”, le-a spus Petkov reporterilor, relatează POLITICO.

ADVERTISEMENT

Continuăm Schimbarea va trebui, totuși, să intre acum în discuții pentru formarea unei coaliții, fără garanții de succes.

Totuși, potențialii parteneri își arată deja disponibilitatea de a coopera. Printre acestea se numără socialiștii, partidul anticorupție Bulgaria Democrată și un partid numit Există un astfel de popor, fondat de cântărețul și prezentatorul de talk-show Slavi Trifonov.

ADVERTISEMENT

Cine este Kiril Petkov?

Un antreprenor de 41 de ani, educat la Harvard, devine unul dintre cei mai importanți actori care ar putea sparge impasul politic în care se află Bulgaria.

Sofia a fost zguduită de o criză a statului de drept din vara anului 2020, când mii de protestatari anticorupție au ieșit în stradă pentru a cere demisia prim-ministrului Boiko Borisov.

În timp ce alegerile din aprilie l-au înlăturat pe Borisov de la putere, țara nu a reușit să construiască o coaliție care să poată umple vidul lăsat de fostul bodyguard și pompier care a dominat politica națiunii balcanice mai bine de un deceniu.

Un al doilea scrutin în iulie nu a oferit nicio cale către un nou guvern.

Aici intervine Kiril Petkov. Fondator al ProViotic, o companie care produce probiotice vegane care „nu provoacă balonare”, el și-a stabilit imediat o bază de fani ca războinic anticorupție în timpul mandatului său ca ministru interimar al economiei.

Petkov a servit și în timpul primului guvern interimar al țării – numit de președintele Rumen Radev, care s-a bucurat de un grad ridicat de aprobare pentru dezvăluirea unei serii de fapte greșite din partea guvernului lui Borisov.

Botezul politic al lui Petkov a inclus o apariție explozivă în presă, în care a detaliat presupusa utilizare abuzivă a fondurilor guvernamentale. El a dezvăluit că Banca Bulgară de Dezvoltare, o instituție financiară de stat care acordă împrumuturi întreprinderilor mici și mijlocii, a alocat aproape un miliard de leva (500 de milioane de euro) doar către opt companii.

Deși astfel de plăți au fost deja expuse în investigațiile jurnalistice, a fost prima dată când un înalt oficial guvernamental a intervenit pentru a-și exprima îngrijorarea, iar Petkov a criticat amploarea situației drept „revoltatoare”.

Au urmat mai multe dezvăluiri în timpul mandatului său de patru luni, făcându-l pe Petkov unul dintre cele mai populare chipuri noi la putere, alături de ministrul interimar de Finanțe Assen Vassilev, un alt economist pregătit la Harvard.

Încercând să valorifice această popularitate, Petkov și Vassilev au anunțat în septembrie lansarea partidului lor, Continuăm Schimbarea și s-au grăbit să lanseze o campanie.

Datorită alma mater, duo-ul a fost supranumit „The Harvards”, o poreclă susținută de critici și susținători deopotrivă.

„Le-am arătat bulgarilor două lucruri: nu ne este frică și știm să facem asta. Avem nevoie doar de mai mult timp”, a spus Petkov într-un interviu pentru Politico. „Este aproape ca și cum ai merge într-un magazin și înainte de a cumpăra un articol, poți avea o mostră gratuită. Am oferit o mostră gratuită alegătorilor bulgari timp de patru luni.”

Popularitatea lui Petkov, o surpriză pentru mulți

Kiril Petkov era puțin cunoscut publicului până când a preluat funcția de ministru. De fapt, soția sa, Linda McKenzie, o canadiană care conduce o brutărie în centrul Sofia, a fost cea care ar fi putut avea o prezență mai vizibilă, deserturile ei fără gluten au devenit populare după o apariție în show-ul de reality-cooking „Master Chef”.

Petkov are un master în administrarea afacerilor de la Universitatea Harvard, unde a absolvit în top 10 din clasa sa. De atunci, a lucrat în diverse domenii — de la imobiliare și industria alimentară până la antreprenoriat și mediul academic.

După ani de studii și muncă în străinătate, Petkov s-a întors în Bulgaria în 2007. Este unul dintre co-fondatorii Centrului pentru Strategie Economică și Competitivitate, afiliat la Harvard Business School și la Universitatea din Sofia.

Predă cursuri de dezvoltare economică și antreprenoriat, care de-a lungul anilor au devenit cunoscute sub numele de „Cursurile Harvard”.

În 2018, Petkov și tatăl său au luat parte la căutarea celebrului alpinist bulgar Boian Petrov, care a dispărut în timp ce încerca să cucerească vârful Shishapangma din Nepal.

Chiar înainte de a intra la guvernare, Petkov nu s-a sfiit să-și exprime public nemulțumirile față de guvernarea țării. El a fost un obișnuit la mitingurile anticorupție de anul trecut, care au cerut demisia lui Borisov și a procurorului general Ivan Gheshev.

„Am încercat să fiu un membru activ al societății bulgare, dar mi-am dat seama că ceea ce poți face din interior nu poate fi comparat cu niciun protest din exterior”, a spus Petkov.

Popularitate în creștere fulgerătoare

Aplicând know-how-ul pentru dezvoltarea unui start-up, partidul este un perturbator, iar liderii săi încearcă să se poziționeze ca „noul centru”, așa cum spune Petkov.

„Vreau să mă asigur că Bulgaria este pe un drum nou. Vreau ca Bulgaria să devină noul brand zero corupție”, a spus el.

Atingerea „obiectivelor de stânga cu măsuri de dreapta” a devenit sloganul campaniei lor electorale. De exemplu, Continuăm Schimbarea plănuiește să redistribuie fondurile alocate în mod corupt către reforma educației și asistenței medicale, în loc să majoreze taxele.

„Există două fețe ale monedei”, a spus Petkov. „Nu te poți concentra pe educație și asistență medicală fără o creștere a impozitelor decât dacă abordezi corupția.”

Petkov este timid când vine vorba de dacă ar putea fi un potențial candidat la prim-ministru, subliniind doar construirea unei coaliții ca prioritate.

„Vreau să mă asigur că am ajuns la un acord asupra principiilor guvernării și că suntem pe deplin aliniați”, a spus el. „Dacă trebuie să alegem pe altcineva pentru a fi prim-ministru, am face acest lucru, dacă asta servește scopului final.”

Începutul fulger al carierei politice i-a atras mulți dușmani

În timpul verii, o campanie de dezinformare a afirmat că MBA-ul de la Harvard era fals și l-a forțat să-și arate public diploma.

Iar unii dintre oponenții săi politici au catalogat noua formațiune politică drept „partidul președintelui”, sugerând că proiectul politic a fost conceput de Radev, președintele Bulgariei, candidat pentru un nou mandat în fruntea statului.

Petkov neagă totuși că președintele a avut vreo implicare în geneza mișcării sale, chiar dacă partidul său sprijină realegerea lui Radev.

Cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, Curtea Constituțională bulgară a hotărât că numirea lui Petkov ca ministru al economiei a încălcat Constituția, deoarece era dublu cetățean bulgaro-canadian.

Potrivit unei legi bulgare, pe care mulți o consideră învechită, persoanele cu dublă cetățenie nu pot servi ca miniștri. Petkov a susținut luni de zile că a solicitat să-și revoce cetățenia canadiană cu săptămâni înainte de numire, dar ulterior a fost dezvăluit că a fost considerat cetățean canadian până pe 20 august.

În urma deciziei judecătorești, Petkov a scris pe Facebook: „Eram sigur că mi-am îndeplinit obligațiile conform Constituției”.

Cazul a fost adus în fața instanței de un grup de parlamentari de la GERB, partidul lui Borisov.

Deși saga cetățeniei ar putea întuneca viitorul politic al lui Petkov, acesta nu este descurajat. Deja visează să transforme Bulgaria într-o paradigmă demnă de un capitol dintr-un manual de economie.

„Cred că ar fi nemaiauzit și nevăzut în istoria recentă a Europei”, a spus el. „Visul meu este să citesc un studiu de caz, să spunem peste 10 ani, care nu va vorbi despre tigrii asiatici sau tigrul irlandez, ci despre leul bulgar.”

ADVERTISEMENT