News

Klaus Iohannis a ajuns la Bruxelles, pentru Consiliul European: “Nu va exista un boicot la adresa Austriei”

Klaus Iohannis a prezentat miercuri strategia României pentru Schengen, referindu-se şi la poziţia ţării noastre faţă de singurul oponent la aderare, Austria.
14.12.2022 | 13:53
Klaus Iohannis a ajuns la Bruxelles pentru Consiliul European Nu va exista un boicot la adresa Austriei
klaus Iohannis participă la Consiliul European Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a prezentat în timpul discursului său care vor fi temele de discutat în următoarele două zile, în cadrul Consiliului European. El a arătat că pe agendă se află situaţia din Ucraina, dar se va discuta şi despre despre energie, chiar dacă miniștrii de resort nu s-au înțeles azi noapte pe acest subiect.

Iohannis ridică tema aderării la Schengen în Consiliul European

Totodată, Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că nu va exista un boicot din partea statului român la adresa Austriei, referindu-se la declarațiile lui Marcel Ciolacu, care anunțase că România își va folosi dreptul de veto împotriva austriei care își dorește președinția OSCE.

ADVERTISEMENT

“Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi samd, vă spun foarte clar că nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme”, a spus preşedintele României, în discursul de la Bruxelles.

În acelaşi timp, Iohannis a mai spus că va ridica tema aderării României la spaţiul Schengen în cadrul acestui Consiliu European.

ADVERTISEMENT

“Voi ridica tema Schengen (…) Este o dată foarte clar că noi, românii, dorim să fim parte în spaţiul Schengen. Integrarea în Schengen rămâne obiectiv principal”, a declarat preşedintele.

El a mai afirmat că pentru atingerea acestui obiectiv trebuie rezolvate două probleme: atitudinea Austriei care este rezervată şi votul Olandei care a fost mixt, pentru România fiind un da, iar pentru Bulgaria un jumătate nu.

ADVERTISEMENT

În acest context, Klaus Iohannis a făcut şi o recapitulare a paşilor care au dus la votul negativ al Austriei în privinţa Schengen, subliniind însă că a fost o amânare, nu un refuz total pentru aderarea României.

“Avem două probleme – atitudinea Austriei care e rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă de fapt o amânare, nu este vorba de spre un NU definitiv. E o nuanţare a poziţiei. Acest vot a fost valabil şi pentru România şi Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Votul Olandei a fost mixt, pentru România a fost un DA, pentru Bulgaria a fost un jumătate NU. Ştiu chiar de la premierul Olandei că nu a fost un nu definitiv pentru Bulgaria. E dorinţa unei amânări”, a mai spus preşedintele, la Bruxelles.

Iohannis a mai declarat că nu se putea face mai mult pentru ca România să aibă un vot pozitiv în Consiliul JAI de joia trecută, în care Austria s-a opus aderării, deoarece schimbarea de atitudine a avut loc cu doar câteva zile înaintea acestei reuniuni, în condiţiile în care pe 16 noiembrie, la reuniunea miniştrilor de Interne de la Bucureşti, toată lumea era de acord cu intrarea ţării noastre în Schengen, inclusiv ministrul de interne austriac.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Electric Castle 2024. Reacţia unui turist străin, aflat la a doua vizită în...
Electric Castle 2024. Reacţia unui turist străin, aflat la a doua vizită în ţara noastră. Ce iubeşte Kevin cel mai mult aici
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
O ciocolată l-a lăsat fără permis. E incredibil ce a pățit un șofer
O ciocolată l-a lăsat fără permis. E incredibil ce a pățit un șofer
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”