News

Klaus Iohannis a anunțat ce se întâmplă cu pensiile. Premierul Ciucă vorbea despre o majorare cu 11%

Klaus Iohannis vrea ca pensiile să fie crescute, însă nu știe dacă procentul avansat de 11% poate fi acoperit de buget. Situația va fi dezbătută în coaliție.
06.10.2022 | 16:47
Klaus Iohannis a anuntat ce se intampla cu pensiile Premierul Ciuca vorbea despre o majorare cu 11
Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă vorbise despre majorarea pensiilor cu 11%, din ianuarie, însă președintele Klaus Iohannis îndeamnă oamenii ”să vadă lucrurile așa cum sunt în realitate”.

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor

Mai exact, să vadă dacă există un buget care să acopere astfel de măriri. În caz contrar, România poate avea de suferit.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt în realitate, atâta vreme cât pensiile de stat au un anumit buget, creşterea trebuie să se încadreze în acest buget. Ori datele acestea sunt la Ministerul Finanţelor şi la Guvern.

Solicitarea mea către Guvern a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la Finanţe şi la modul mai general în Guvern”, a transmis Klaus Iohannis, potrivit Stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Premierul Ciucă vrea să majoreze pensiile cu 11%, însă e important ca această majorare să nu producă un deficit și mai mare pe bugetul de pensii.

”În acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%”, a transmis Ciucă. Ministrul muncii Marius Budăi a dat asigurări că pensiile vor fi majorate din 1 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

”Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023 (n.r. cresc pensiile). În termenul cel mai scurt se va decide și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată.

Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul au spus că pensiile trebuie să crească.

ADVERTISEMENT

Decizia de la 1 ianuarie e luată. În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlament la dezbatere și așa cred că va fi”, a declarat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT