News

Klaus Iohannis a atacat la CCR legea prin care Parlamentul poate stabili data alegerilor

17.08.2020 | 19:52
Klaus Iohannis a atacat la CCR legea  prin care Parlamentul poate stabili data alegerilor
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională legea prin care Parlamentul capătă dreptul de a stabili data alegerilor parlamentare privând Guvernul de acest atribut.

Klaus Iohannnis susține că există riscul ca, prin această lege, mandatul Parlamentului  să poată fi extins dincolo de limitele stabilite de către Constituție, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Este vorba de situațiile în care Parlamentul nu adoptă la timp legea organică prin care se stabilește data alegerilor sau, în cazul în care mandatul este prelungit din cauza unei posibile stări de urgență, Parlamentul să nu poată modifica data deja stabilită a alegerilor.

Parlamentul poate avea un mandat mai lung

În actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă prevăzută de art. 93 din Constituţie. Aceasta întrucât este posibil ca legea organică prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare să fie necesar să fie modificată din considerente ce ţin de evoluţia situaţiei sanitare. Cu alte cuvinte, orice situaţie care ar putea antrena o prelungire de drept a mandatului actualului Parlament atrage necesitatea fixării unei alte date a alegerilor şi, implicit, a modificării legii organice de stabilire a datei alegerilor. Pe de altă parte, chiar şi în ipoteza în care nu se instituie o măsură excepţională, este posibil ca alte raţiuni (de ordin tehnic, administrativ sau de altă natură) să impună schimbarea datei alegerilor, caz în care derularea procedurii ar putea reprezenta un element suplimentar de impredictibilitate, cu consecinţe asupra securităţii raporturilor juridice”, arată Klaus Iohannis în sesizarea depusă la CCR.

ADVERTISEMENT

Șeful statului consideră că formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor există riscul ca prevederile Constituției privind durata mandatului Parlamentului  să fie încălcate din cauza  procedurilor.

De asemenea, președintele reclamă faptul că legea uzurpă dreptul Guvernului de a emite ordonanțe de urgență în domeniul electoral.

ADVERTISEMENT

Apoi Klaus Iohannis susține că procedura astfel stabilită ar impune parlamentarilor obligația de a vota în favoarea unei legi prin care este stabilită data alegerilor, fiind încălcată prevederea constituțională care prevede că mandatul imperativ al deputaților și senatorilor este nul.

Aşadar, potrivit legii criticate, respectarea periodicităţii alegerilor parlamentare prin fixarea datei este intim legată de voinţa exclusivă a Parlamentului, însă instituirea unei asemenea obligaţii plasează autoritatea legiuitoare în afara mandatului reprezentativ, prin încălcarea libertăţii de voinţă a deputaţilor şi senatorilor în exercitarea mandatului, nevoiţi ab initio să acorde votul exclusiv în sensul adoptării unei legi organice”, se mai spune în sesizare.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislației în vigoare, Guvernul stabileşte data alegerilor parlamentare, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

Proiectul adoptat de Parlament stipulează că, pe viitor, Legislativul va fi forul care stabilește data scrutinului parlamentar.

ADVERTISEMENT