News

Bugetul instituțiilor din domeniul securității naționale, avizat în CSAT. Update

19.02.2021 | 14:59
Bugetul institutiilor din domeniul securitatii nationale avizat in CSAT Update
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat, pentru vineri, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în care tema discuțiilor va fi aprobarea bugetelor pe 2021.


UPDATE, ora 15:02 / Vineri, după o ședință convocată de Klaus Iohannis, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a avizat propunerile de buget alocate Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și ale Serviciului de Protecție și Pază, apreciind că sumele alocate ”asigură îndeplinirea cu responsabilitate a activităților planificate”.

ADVERTISEMENT

”Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 plasează cetățeanul în centrul acțiunii instituțiilor cu atribuții și responsabilități în domeniul apărării țării și securității naționale.

Orice arhitectură solidă de securitate impune şi asigurarea de resurse umane, materiale și financiare, care să ofere consistență și credibilitate efortului nostru colectiv de a asigura cetățenilor condițiile necesare pentru a duce un trai mai bun, în deplină siguranță.

ADVERTISEMENT

Sumele avizate asigură îndeplinirea cu responsabilitate a activităților planificate și funcționalitatea instituțională în vederea realizării misiunilor specifice și a obiectivelor asumate, prin gestionarea prudentă a resurselor bugetare alocate, în contextul unui mediu internațional de securitate instabil, marcat de manifestarea pandemiei de COVID-19, care generează modificări pe toate palierele societății”, anunță Administrația Prezidențială.


Știrea inițială, ora 10:55 / Șeful statului va discuta cu ceilalți membrii ai consiliului despre banii care vor fi alocați pentru instituțiile din domeniul securității naționale, precum SRI și SIE.

ADVERTISEMENT

Tot vineri, proiectul de lege al bugetului de stat pe anul 2021 urmează să fie adoptat de Guvernul condus de Florin Cîțu. Ulterior, acesta va fi trimis la vot în Parlament.

Klaus Iohannis, ședință CSAT pentru bugetul instituțiilor din domeniul securității naționale

Klaus Iohannis a convocat pentru vineri, ora 13, la Palatul Cotroceni ședința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru a discuta despre propunerile de buget pe 2021.

ADVERTISEMENT

Vineri, 19 februarie a.c., începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.

Pe ordinea de zi a şedinţei este inclusă tematica referitoare la propunerile de buget pe anul 2021 pentru instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale”, arată un anunț al Administrației Prezidențiale.

Potrivit proiectului bugetului de stat pentru 2021, publicat în urmă cu o săptămână pe site-ul Ministerului de Finanțe, instituțiile din domeniul apărării și serviciile secrete au alocate următoarele sume:

  • Ministerul Apărării primește cu 3,4% mai mult, respectiv 20 miliarde lei
  • Serviciul de Protecție și Pază – mai mult cu 49,4%, la 397 milioane lei
  • Serviciul de Telecomunicații Speciale – mai puțin cu 9,8%, la 622,1 milioane lei
  • Serviciul Român de Informații – mai puțin cu 0,56%, la 2,7 miliarde lei
  • Serviciul de Informații Externe – mai puțin cu 0,03%, la 390,7 milioane

Guvernul aprobă vineri proiectul bugetului de stat pentru 2021

Executivul condus de Florin Cîțu are şedinţă vineri, după şedinţa CSAT care are loc la ora 13.00, pentru a aproba proiectele de lege ale bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021.

Joi, premierul a anunțat că ţinta de deficit bugetar rămâne la 7,16%, precizând că, faţă de varianta publicată a proiectului, s-ar putea să fie unele modificări în ceea ce priveşte alocările, fiind prevăzute mai multe credite de angajament.

”Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 174.128,3 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 326.381,4 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 261.478,0 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei”, conform proiectului de lege privind bugetul de stat pe acest an. Mai multe detașii, AICI.

ADVERTISEMENT