News

Klaus Iohannis a plecat în Germania să ia un premiu. ”Îl primesc în numele poporului român”  

Klaus Iohannis a primit, sâmbătă, Premiul European Carol al IV-lea, al Asociației Germanilor Sudeți. Ceremonia a avut loc în orașul german Hof, acolo unde Președintele României ar fi trebuit să ajungă în 2020.
04.06.2022 | 15:01
Klaus Iohannis a plecat in Germania sa ia un premiu Il primesc in numele poporului roman
Klaus Iohannis a primit o distincție din partea unei asociații din Germania / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a fost prezent personal la ceremonia de acordare a distincției acordată pentru recunoașterea meritelor în ceea ce privește ”înțelegerea și cooperarea dintre popoarele și țările Europei Centrale”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis: ”Acest premiu mă onorează și îl primesc în numele românilor”

„Acest premiu mă onorează în mod deosebit și îl primesc în numele cetățenilor români care mi-au acordat încrederea pentru două mandate ca președinte al României și care au demonstrat în cei 15 ani de la aderarea țării mele la Uniunea Europeană, zilnic, implicarea lor pentru unitatea și solidaritatea europeană”, a spus Klaus Iohannis, în cadrul discursului prilejuit de primirea premiului din partea asociației.

ADVERTISEMENT

Șeful statului a mai precizat că țările din Uniunea Europeană sunt unite pentru a face față provocărilor de securitate, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

„Reafirmăm cu tărie faptul că Uniunea Europeană este unită în jurul valorilor sale fondatoare, în care România și românii cred cu toată puterea: libertate, democrație, stat de drept, solidaritate, cooperare și respect reciproc”, a mai spus Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Președintele României, în Germania: ”Statele noastre au o relație startegică”

Nu în ultimul rând, șeful statului a amintit de relațiile strânse între România și Germania, care s-au dezvoltat mai ales în ultimii 30 de ani.

”Ceremonia de astăzi are o dublă semnificație pentru că, în acest an, aniversăm trei decenii de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa.

ADVERTISEMENT

Statele noastre au o relație strategică, definită de încredere și respect pentru principiile și valorile Uniunii Europene, iar acest Tratat stă la baza unei îndelungate și fructuoase cooperări”, a mai arătat Klaus Iohannis în discursul pe care l-a ținut, sâmbătă, în Germania.

Liderul de la Cotroceni nu a putut fi prezent, până acum, din cauza panedmiei de COVID

Asociația Germanilor Sudeți au ales să-i acorde acest premiu șefului statului român încă din anul 2020, însă din cauza pandemiei ceremonia a fost amânată timp de doi ani.

ADVERTISEMENT

Carol al IV-lea, cel care dă numele premiului pe care l-a primit și Klaus Iohannis, a fost un împărat german și rege al Boemiei.

ADVERTISEMENT