News

Klaus Iohannis a promulgat două legi. Cine va fi afectat de noile modificări

Președintele României a dat undă verde pentru două legi importante. Ce promulgări a semnat Klaus Iohannis și pe cine vizează
20.06.2024 | 22:03
Klaus Iohannis a promulgat doua legi Cine va fi afectat de noile modificari
Klaus Iohannis semnează modificările legislative pentru două proiecte importante privind mai multe categorii de români. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care extinde atribuțiile Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). În aceeași zi, el a semnat și o lege care modifică reglementările privind armele și munițiile.

Președintele Iohannis promulgă o lege privind piața muncii

Miercuri, președintele Iohannis a aprobat legea ce validează Ordonanța Guvernului nr. 17/2024, care adaugă noi responsabilități pentru ANOFM. Aceasta va asigura conformitatea cu criteriile tematice de politică activă a pieței muncii și va gestiona Mecanismul Integrat de Anticipare, Monitorizare și Evaluare a Pieței Muncii și Educației, colaborând cu alte instituții relevante pentru a asigura funcționarea acestui sistem.

ADVERTISEMENT

Legea promulgată de Iohannis reglementează Ordonanța Guvernului nr. 17/2024 și adaugă două noi atribuții pentru ANOFM: îndeplinirea criteriilor pentru politica activă a pieței muncii și gestionarea unui mecanism integrat de evaluare a pieței muncii și educației, în colaborare cu alte instituții.

De asemenea, președintele a promulgat legea ce validează Ordonanța Guvernului nr. 25/2023. Aceasta completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 113/2022, alocând suplimentar 400 de milioane de euro pentru Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Legea include și completări la Ordonanța de Urgență nr. 166/2022, adăugând o nouă sursă de finanțare pentru compensarea prețului la energie pentru persoanele vulnerabile, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă.

ADVERTISEMENT

O nouă modificare a fost adusă și pentru cei care dețin permis de armă

Tot miercuri, Iohannis a semnat legea care modifică Legea nr. 295/2004 privind armele și munițiile. Noua reglementare vizează simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocrației și sporirea siguranței publice, asigurând protecția vieții și integrității corporale a cetățenilor.

Conform legii promulgate de către şeful statului, „paşaportul european pentru arme de foc reprezintă documentul emis la cerere, în condiţiile legii, de autoritatea competentă, care conferă titularului dreptul de a circula pe teritoriile statelor membre, precum şi pe teritoriul statelor terţe, împreună cu armele înscrise în acest document, numai în măsura în care deţinerea, portul şi folosirea acestor arme este permisă în statul în care urmează să călătorească sau, după caz, dacă este autorizat de autorităţile competente ale acelui stat să introducă pe teritoriul său armele respective”.

ADVERTISEMENT

Textul a fost modificat astfel încât deținătorii de permise europene să nu mai fie nevoiți să obțină un alt document (autorizație de scoatere a armelor letale din România) de la același organism emitent (Poliția Română).

Acest document suplimentar atesta, de fapt, același lucru: că persoana este un deținător legal de arme și are dreptul să le poarte și să le dețină, se menționează în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Așa reiese că, „posesorii paşaportului european pentru arme de foc se pot deplasa şi în state terţe cu armele şi muniţia înscrise în acesta, fără a mai fi necesară eliberarea autorizaţiei de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale sau eliberarea altor documente de către Poliţia Română”.

ADVERTISEMENT