News

Klaus Iohannis a promulgat legea alegerilor locale. Românii, chemați la urne pe 27 septembrie

16.07.2020 | 16:03
Klaus Iohannis a promulgat legea alegerilor locale Romanii chemati la urne pe 27 septembrie
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat joi legea pentru organizarea alegerilor locale, a anunțat Administrația Prezidențială.

Conform actului, data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale (primari, consilii locale, consilii județene) este stabilită pe 27 septembrie.

ADVERTISEMENT

Tot joi s-au stabilit toate măsurile speciale care se iau în acest an: reducerea numărului de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor, posibilitatea înregistrării candidaturilor în format electronic şi alte detalii despre organizarea scrutinului.

Klaus Iohannis a semnat decretul privind data alegerilor locale: 27 septembrie

În cursul zilei de joi, 16 iulie, Șeful statului a promulgat două legi importante. Fără îndoială, cea care atrage atenția este cea privind data alegerilor locale din toamnă.

ADVERTISEMENT

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 16 iulie a.c., următoarele decrete:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 16 August ca Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor (PL-x 605/28.10.2019);
  • Decret pentru promulgarea Legii privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, precum și a unor măsuri pentru buna organizare și desfășurare a acestora.”, notează Presidency.ro.
ADVERTISEMENT

Conform legii promulgate de Iohannis, data desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru:

  • consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari;
  • Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti;
  • consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilor județene, stabilește legea la articolul 1.
ADVERTISEMENT

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, din partea Ministerului Sănătății.

Când începe perioada electorală

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, recent, că perioada electorală va începe cel mai târziu la data de 29 iulie, urmând ca la data de 2 august să fie constituit Biroul Electoral Central (BEC).

Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.

“În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală. La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020.

Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august 2020.

Campania electorală va începe în data de 28 august 2020 şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00″, mai arată un comunicat al AEP.

ADVERTISEMENT