Parlamentul votase proiectul Legii bugetului de stat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Ministrul finanțelor Tanczos Barna a declarat după adoptarea bugetului de stat pentru anul 2025 că au fost îndeplinite toate condițiile pentru a susține ”dezvoltarea țării”.
Această dezvoltare va fi posibilă prin ”investiţii record, resursele pentru asigurarea plății salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”. Trebuie menționat că legea bugetului de stat a fost adoptată cu 254 de voturi ”pentru” și 192 de voturi ”împotrivă”.
”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 10 februarie 2025, următoarele decrete: Decret privind promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 (PL-x 1/01.02.2025); Decret privind promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 (PL-x 2/01.02.2025)”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
A fost adoptată, de asemenea, legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Au fost înregistrate 255 de voturi ”pentru” și 192 ”împotrivă”. Bugetul țării a fost construit cu un deficit de 7% din PIB, mai exact 134,6 miliarde lei, pe venituri care se ridică la 667,5 miliarde lei.
De asemenea, cheltuielile prognozate au fost de 802,2 miliarde lei. Comisia de Prognoză se așteaptă la o creștere economică de 2,5%, iar PIB-ul nominal e estimat la 1,912 miliarde lei. Inflaţia medie anuală pe care a fost calculat bugetul este de 4,4%, însă rămâne de văzut dacă aceste proiecții se vor îndeplini.
Într-un interviu acordat Economedia, ministrul Tanczos Barna anunța că nu se pune problema să crească taxele și impozitele, implicit și TVA-ul. Premierul Marcel Ciolacu a promis, de asemenea, că TVA-ul nu va fi majorat.
”Este justificată întrebarea și chiar mă bucur că o puneți, pentru că pot să repet încă o dată ce am spus atunci: că voi face tot posibilul să nu creștem TVA și să nu avem situații de genul situației din decembrie. A fost o opțiune pentru Guvern când să implementeze primele măsuri de reformă fiscală.
Și era opțiunea decembrie, ca să luăm o singură decizie pentru tot anul 2025 și acest lucru s-a făcut în decembrie, în ordonanța de ajustări multisectoriale. Atunci s-a decis înghețarea salariilor și pensiilor.
Pe partea de cheltuieli, a fost o decizie foarte grea, dar necesară. Pentru că, așa cum s-a văzut, presiunea majorărilor salariale din 2024 pe anul 2025 și presiunea majorărilor de pensii din 2024 pe 2025, cu indexările, nu ar fi fost sustenabilă. De aceea, Guvernul a luat o decizie foarte grea de a nu face indexări în 2025 la aceste două capitole”, a explicat Barna.