ADVERTISEMENT
News

Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce pensionari primesc bani de la stat

Autor: Adrian Baciu | 29.04.2021 | 07:26
Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce pensionari primesc bani de la stat
Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce pensionari primesc bani de la stat. Sursa foto: colaj Fanatik

Președintele României Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 28 aprilie, legea prin care o parte dintre pensionari vor primi bani de la stat.

ADVERTISEMENT

Mai exact, șeful statului a promulgat legea care prevede că pensionarii cărora statul le-a calculat greșit pensiile vor primi înapoi banii cuveniți pentru că termenul de prescripție va fi eliminat.

Actul normativ prevede modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, o inițiativă legislativă care aparține liberalului Florin Roman și reglementează recuperarea pensiilor în urma unor erori materiale.

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că unii pensionari vor primi bani de la stat

Miercuri, 28 aprilie 2021, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede înapoierea banilor la pensionarii cărora statul le-a calculat greșit pensiile și au primit astfel, fără vina lor, pensii reduse timp de ani de zile.

ADVERTISEMENT

În urma intrării în vigoare a acestui act normativ, vârstnicii vor primi înapoi banii cuveniți indiferent că au trecut 1 an, 3 ani sau 15 de ani de la greșeala funcționarilor care le-au calculat pensia, pentru că termenul de prescripție va fi eliminat.

Până în prezent, pensionarii cărora casele de pensii le-au greșit pensiile primeau banii înapoi doar pentru ultimii 3 ani cât este termenul general de prescripție. Deputatul liberal Florin Roman, inițiatorul legii, spune că astfel se face dreptate unui număr mare de pensionari.

”În baza vechii legi, în cazul în care unui pensionar i se calcula greșit pensia și se constata acest lucru peste 7 ani, cum a fost cazul unei pensionare din Valea Lunga, statul putea plăti retroactiv doar pentru 3 ani. Deși culpa aparținea unui functionar, nu beneficiarului”, a declarat Roman, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Textul legii adoptate de președintele Iohannis

Actul normativ promulgat de președinte vizează completarea articolului 107 al Legii nr. 263/2010 în sensul reglementării unei excepţii de la regula privind termenul general de prescripţie pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului de pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei.

Potrivit legii, “prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.

ADVERTISEMENT

Conform articolului 107 alineatul (1) din Legea nr. 263/2010, în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!