News

Klaus Iohannis a promulgat legea privind vehiculele fără stăpân. Mașinile abandonate, ridicate mai rapid de pe drumurile publice

27.06.2020 | 13:49
Klaus Iohannis a promulgat legea privind vehiculele fara stapan Masinile abandonate ridicate mai rapid de pe drumurile publice
Klaus Iohannis a promulgat legea privind vehiculele fără stăpân. Mașinile abandonate, ridicate mai rapid de pe drumurile publice. Sursa foto: Inquam photos/George Călin
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promulgat legea privind vehiculele fără stăpân. Mașinile abandonate vor fi ridicate mai rapid de pe drumurile publice.

Astfel, conform proiectului semnat de președintele Klaus Iohannis, mașinile abandonate vor fi ridicate mult mai repede decât înainte, în cazul în care proprietarul nu dorește să le revendice.

ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare scurtarea de la 1 an la 6 luni a perioadei în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice.

Klaus Iohannis, undă verde pentru legea privind vehiculele fără stăpân

În cursul zilei de vineri, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.

ADVERTISEMENT

Legea a fost inițiată în Parlament de senatorul USR Nicu Fălcoi și prevede că maşinile abandonate vor putea fi ridicate mai rapid de pe drumurile publice.

Conform noii legi promulgate de șeful statului, o mașină va fi considerată abandonată dacă a fost lăsată pe drumuri sau în parcări publice mai mult de 6 luni fără ITP şi asigurare RCA în vigoare, iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent.

ADVERTISEMENT

După intrarea în vigoare a legii, timpul în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice va fi scurtată de la 1 an la 6 luni, în timp ce definiţia termenului ”vehicule fără stăpân” se modifică pentru a include şi acele vehicule înmatriculate în străinătate, care nu puteau fi ridicate din simplul motiv că nu au numere de înmatriculare româneşti.

Autoritățile vor fi obligate să înmâneze sau, în cazuri excepţionale, să afişeze la adresa de domiciliu a proprietarului somaţia de plată, în timp ce proprietarul are la dispoziţie 5 zile de la primirea somaţiei pentru a depune dovada achitării taxelor auto, amenzilor şi dovada efectuării ITP-ului.

ADVERTISEMENT

Amenzi importante pentru cei care nu respectă legea

Toți cetățenii care nu țin cont de aceste aspecte riscă amenzi usturătoare de până la 2000 de lei. Restituirea vehiculului către proprietarul sau deţinătorul legal se face pe bază de proces-verbal de predare-primire, în termen de 10 zile de la data la care persoana care revendică vehiculul face dovada achitării tuturor taxelor, a impozitelor și amenzilor prevăzute de lege.

În lege se mai prevede că, dacă în termen de 10 zile de la data comunicării somației, proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somației primate sau nu îndeplinește condițiile prevăzute la art.7 alin.(1), vehiculul trece de drept în proprietatea unității administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat, conform Capital.

ADVERTISEMENT