News

Legea „zile libere pentru părinți” nu se aplică tuturor. Cine nu poate beneficia de concediu pentru copil

20.03.2020 | 12:22
Legea zile libere pentru parinti nu se aplica tuturor Cine nu poate beneficia de concediu pentru copil
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promulgat legea „zile libere pentru părinți”, dar nu toată lumea este mulțumită. Există mai multe categorii de părinți care nu vor putea beneficia de acest drept, în ciuda faptului că șeful statului și-a dat acordul.

Klaus Iohannis a promulgat legea „zile libere pentru părinți”

Astfel, nu pot beneficia de zilele libere persoanele aflate în șomaj tehnic, cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru personalul care nu poate beneficia de zilele libere se prevede acordarea unor stimulente financiare la același nivel cu indemnizația prevăzută pentru perioada zilelor libere.

Cine nu poate beneficia de concediu pentru copil

OUG completează și domeniile în care zilele libere pot fi acordate numai cu acordul angajatorului, fiind menționate în plus domenii precum: comerț alimentar, producție medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți, angajați din MAI și MapN.

ADVERTISEMENT

De remarcat că legea se aplică tuturor angajatorilor fie că sunt de drept privat, fie că sunt de drept public. Concret, salariații ce au un copil în vârstă de până la 12 ani, copil înscris în cadrul unității de învățământ, sau au copii cu dizabilități înscriși în cadrul unei unități de învățământ au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care unitățile de învățământ sunt închise de către autoritățile competente.

Are dreptul la aceste zile libere plătite doar unul dintre părinți sau părintele singur dacă nu se poate organiza telemunca sau munca la domiciliul.

ADVERTISEMENT

Pentru salariații din domeniul energetic din sectoarele nucleare, foc continuu, unități sanitare și asistență socială, telecomunicații, televiziuni publice, salubrizare și alte servicii de utilități publice acordarea zilelor libere se face doar cu acordul angajatorului.

Indemnizația pentru zile libere este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, fără a depăși 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale.

ADVERTISEMENT

Legea precizează că indemnizația se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului. Dacă părinții vor încălca limitarea impusă de document (ca doar un părinte să beneficieze de zile libere pentru a sta cu copilul acasă), aceștia vor risca să nu mai poată beneficia de alte zile libere în situații similare.

Închiderea școlilor poate surveni din cauza unor condiții meteo nefavorabile (ninsori abundente, furtuni etc.), dar și din cauza altor situații extreme decretate de autoritățile din țara noastră (incendii, epidemii și altele), cum se întâmplă acum, din cauza epidemiei de coronavirus.

 

ADVERTISEMENT
Tags: