News

Klaus Iohannis a scăpat de plângerea penală făcută de trei asociații maghiare. Procurorii au clasat cazul

15.06.2020 | 15:44
Klaus Iohannis a scapat de plangerea penala facuta de trei asociatii maghiare Procurorii au clasat cazul
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a scăpat de plângerea penală depusă de mai multe asociații care îl acuzau de promovarea de istei ostile față de comunitatea maghiară.

Procurorii au clasat plângerea într-un timp record, considerând că președintele Klaus Iohannis nu a incitat la ură împotriva comunității maghiare în discursul din 29 aprilie 2020, când a acuzat PSD că vrea „să dea Ardealul ungurilor”.

ADVERTISEMENT

Apreciem că acest discurs public nu se circumscrie sferei ilicitului penal, respectiv că nu are caracterul unei fapte incriminate de art. 369 din Codul penal”, au precizat procurorii în ordonanța de clasare datată 9 iunie 2020.

Klaus Iohannis a scăpat de plângerea penală făcută de maghiari

Cu toate că președintele Klaus Iohannis a fost sancționat contravențional de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, fapta sa nu încalcă Codul penal, în condițiile în care nu există nicio incitare la ostilitate, au punctat procurorii.

ADVERTISEMENT

„Considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depășesc limitele dreptului la liberă exprimare (chiar în forma acceptată a criticii dure). În consecință, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificate ca un hate speech, raportat la care CNCD a considerat că îndeplinește condițiile și prezintă gravitatea contravenției. Niciuna dintre părțile mesajului nu atinge însă sfera ilicitului penal, deoarece constituie opinii proprii. Nu se poate decela o incitare propriu zisă, respectiv afirmații care să trimită la ideea că vorbitorul, aparent ostil unor categorii determinate de persoane, ar cere publicului să fie la rândul său ostil”, au precizat procurorii.

Asociația EMNT Cluj Napoca, Asociația Siculitas Târgu Mureș și Fundația Szekler Monitor Gheorgheni sunt cele trei asociații care au făcut plângere împotriva lui Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Jo napot kívanok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor”, declara Iohannis în aprilie, în momentul în care PSD a fost acuzat că vrea să ofere autonomie Ținutului Secuiesc.