News

Klaus Iohannis a sesizat CCR pe Legea Tratatului de la Trianon

05.06.2020 | 12:58
Klaus Iohannis a sesizat CCR pe Legea Tratatului de la Trianon
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge „Legea Trianonului” inițiată de PSD. Iohannis a trimis legea la CCR, fiind nemulțumit de conținutul ei.

Klaus Iohannis a sesizat CCR pe Legea Tratatului de la Trianon

Conform Antena 3, președintele are mai multe argumente de neconstituționalitate a legii. În primul rând, Iohannis consideră că prin această lege s-a încălcat separația puterilor în stat, pentru că n-ar fi trebuit să existe inițiativă legislativă în acest sens.

ADVERTISEMENT

Iohannis consideră că legea e pur declarativă, fără conținut care să justifice titlul legii. Dacă ar fi fost nevoie de o astfel de zi pentru sărbătorirea evenimentului de acum 100 de ani era suficientă o propunere administrativă sau o declarație a Parlamentului.

Legea care sărbătorește ziua Tratatului de la Tiranon, controversată

PSD, PNL și PMP i-au trimis lui Iohannis spre aprobare controversata lege care prevede manifestații în ziua de 4 iunie pentru a sărbători acest eveniment.

ADVERTISEMENT

În 4 iunie 1920, puterile învingătoare (16 state aliate, printre care și România) din Primul Război Mondial au semnat cu Ungaria, în Palatul Marele Trianon de la Versailles documentul care a trasat granițele Ungariei după război.

Pentru Ungaria, această zi este o zi de tristețe națională, ziua în care și-a pierdut o mare parte din teritoriu, astfel că mulți se întreabă cât de oportună ar fi o asemenea sărbătoare. Kelemen Hunor, liderul UMDR, a comentat dur această inițiativă legislativă: „Ceea ce pentru națiunea română a fost o bucurie imensă și pot să înțeleg acest aspect, pentru națiunea maghiară și pentru maghiarii din România a fost o pierdere uriașă și o tristețe imensă.

ADVERTISEMENT

Ce vreți să demonstrați cu acest proiect și cui vreți să demonstrați? Am auzit referire la Ungaria, oameni buni granițele au fost trasate acum mai bine acum 100 de ani!”.

Klaus Iohannis a acuzat PSD-ul că vinde Ardealul ungurilor

Scandalurile pe tema relației Ungaria – România se țin lanț în ultima vreme. Klaus Iohannis a criticat în trecut modulîn care PSD a „încercat să vândă Ardealul ungurilor”, însă acum se opune cu vehemență unei legi care ar glorifica ziua de 4 iunie 1920, ziua Tratatului de la Trianon.

ADVERTISEMENT

Iohannis a fost desființat de presa internațională pentru modul în care a jucat cartea de patriot revoltat pe unguri, fiind probabil reticent în a valida încă un gest împotriva Ungariei.

ADVERTISEMENT