News

Klaus Iohannis a sesizat CCR referitor la legea care vrea să interzică referirea la identitatea de gen în școli și universități

10.07.2020 | 17:41
Klaus Iohannis a sesizat CCR referitor la legea care vrea sa interzica referirea la identitatea de gen in scoli si universitati
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a decis să sesizeze la CCR legea prin care referirile la identitatea de gen vor fi interzise în școli și universități.

Președintele României a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificarea legii educației naționale adoptată în 16 iunie de către Senat.

ADVERTISEMENT

Această lege prevede interzicerea în școli și universități a oricărei referiri la identitatea de gen, fiind în contradicție cu principiul egalităii cetățenilor.

Klaus Iohannis a sesizat CCR referitor la legea care interzice referirea la identitatea de gen

Iohannis a remarcat că pe lângă faptul că actuala formă a actului normativ contravine principiului egalității cetățenilor, legea contravine și principiului care se referă la accesul la învățătură, la protecția copiilor și tinerilor și alte prevederi privind libertatea conștiinței.

ADVERTISEMENT

Considerăm că legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine prevederilor constituţionale ale art. 1 alin. (3), alin. (4) şi alin. (5), referitoare la statul de drept, principiul separaţiei puterilor în stat, respectiv la respectarea Constituţiei şi a legilor, ale art. 16 alin. (1) referitoare la principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii în coroborare cu cele ale art. 32 privind asigurarea accesului la învăţătură şi cu cele ale art. 49 privind protecţia copiilor şi tinerilor, ale art. 20 alin. (2) privind prioritatea reglementărilor internaţionale în materia drepturilor fundamentale ale omului, ale art. 29 privind libertatea conştiinţei, ale art. 30 alin. (1) şi alin. (2) referitoare la libertatea de exprimare şi la interzicerea cenzurii, ale art. 32 alin. (6) referitoare la autonomia universitară, precum şi ale art. 61 alin. (1) teza a doua, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării”, și-a justificat Iohannis demersul, potrivit news.ro.

Actul normativ modifică și completează, în actuala formă trimisă la promulgare, articolul 7 din Legea educației naționale nr. 1/2011, care face referire la interzicerea în unitățile, n instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, a activităţilor „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Senatul a adoptat în calitate de for decizional acest proiect de lege, la inițiativa senatorului PMP Vasile-Cristian Lungu și a deputatului PMP Marius Pașcan.

Universitatea București a reacționat la decizia Parlamentului de a interzice orice referire la identitatea de gen. Reprezentanții Universității au precizat că hotărârea contravine mai multor drepturi fundamentale garantate de Constituție și de convențiile internaționale la care România face parte.

ADVERTISEMENT

Printre altele, legea încalcă libertatea de gândire şi de conştiinţă, libertatea opiniilor şi autonomia universitară. Mai mult, Universitatea București a remarcat că textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un „exemplu flagrant de interferență în educație și în exprimarea liberă”.

ADVERTISEMENT