News
notix pixel id

Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională cu modificarea Codului Rutier! Ce schimbare vrea președintele

12.06.2019 | 18:58
Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională cu modificarea Codului Rutier! Ce schimbare vrea președintele
Președintele Klaus Iohannis contestă din nou modificarea Codului Rutier. Sursa foto:adevarul.ro

Klaus Iohannis continuă să conteste modificarea Codului Rutier. În cursul zilei de miercuri, 12 iunie, președintele României a transmis o nouă sesizare către Curtea Constituțională, nemulțumirea sa fiind legată de un amendament  ce vizează articolul 109 din Ordonanța de Urgență a Guvernului, nr. 195/2002, referitor la circulația pe drumurile publice.

Klaus Iohannis contestă din nou modificările Codului Rutier

Ţinând cont de faptul că forma legii transmise la promulgare este una ulterioară procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 684/2018 (publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 50 din 18 ianuarie 2019) şi având în vedere că Parlamentul a adoptat o serie de reglementări care sunt contrare şi excedează limitelor deciziei menţionate, considerăm că Legea pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 147 alin. (2) şi (4) din Constituţie” , se arată în textul sesizării depuse de președintele Klaus Iohannis, la Curtea Constituțională.

Totodată, șeful statului face referire la demersul său din vara anului trecut, când a invocat neconstituționalitatea respectivului  act normativ, solicitând magistraților CCR să constate că Legea a fost adoptată de Parlament, cu încălcarea dispoziţiilor consacrate de art. 1 alin. (5), art. 21 şi art. 22 alin. (1) din Constituția României.

Codul Rutier, motiv de dispută politică. Klaus Iohannis a sesizat CCR pentru a doua oară. Sursa foto:dgi24
Codul Rutier, motiv de dispută politică. Klaus Iohannis a sesizat CCR pentru a doua oară. Sursa foto:dgi24

Iohannis a sesizat Curtea Contituțională, din cauza Codului Rutier

Prin urmare, considerăm că modificările operate de Parlament asupra alin. (3) al art. 109 din Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002, constituie o intervenţie legislativă ce determină depăşirea de către forul legislativ a limitelor stabilite prin Decizia nr. 684/2018, ceea ce contravine art. 147 alin. (2) din Constituţie. Mai mult decât atât, considerăm că legea a fost adoptată cu ignorarea celor statuate prin Decizia nr. 684/2018 şi prin jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale, înfrângând în acest mod voinţa instanţei de contencios  constituţional.

Astfel, legea s-a adoptat prin înlăturarea efectului deciziei instanţei constituţionale, care este unul obligatoriu, inclusiv pentru legiuitor. Considerentele şi dispoziţiile obligatorii ale deciziilor Curţii Constituţionale se impun cu aceeaşi forţă juridică tuturor subiectelor de drept. De aceea, ţinând cont de aceste argumente cât şi de cele anterior expuse, considerăm că legea criticată a fost adoptată şi cu încălcarea art. 147 alin. (4) din Constituţie” , a mai transmis președintele României, în cadrul sesizării sale.

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri