News

Cum poate epidemia de coronavirus să amâne alegerile locale. Totul stă la mâna lui Klaus Iohannis

14.03.2020 | 19:17
Cum poate epidemia de coronavirus sa amane alegerile locale Totul sta la mana lui Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Epidemia de coronavirus nu a cruțat nici România, țară în care au fost depistate până acum peste 100 de cazuri de infecție cu Covid-19. În 2020, în țara noastră au loc două noi rânduri de alegeri extrem de importante pentru viitorul țării. Este vorba de alegerile locale și cele parlamentare. Următoarele sunt cele locale, care vor avea loc la începutul lunii iunie.

Doar că preşedintele a decis să decreteze starea de urgenţă în contextul crizei coronavirusului, iar acum alegerile locale sunt în aer. Călin Popescu Tăriceanu, liderul Senatului, ceruse ca alegerile locale să fie amânate, cu mai multe zile în urmă. În mod normal, starea de urgenţă durează 30 de zile, dar în funcție de evoluția situațiilor de pericol, Președintele României, cu încuviințarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite și poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

ADVERTISEMENT

Tăriceanu cere amânarea alegerile locale din cauza coronavirusului. Reacția lui Ludovic Orban

Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a ridicat problema coronavirusului, în contextul alegerilor locale: „Vedem o serie de riscuri și amenințări, în principal mă refer la epidemia de coronavirus și stau să mă întreb și vă rog să vă gândiți și dumneavoastră ce-ar însemna în perioada asta în care epidemia de coronavirus începe să se extindă să facem alegeri.

Imaginați-vă puhoiul de oameni care merge la secții, unde trebuie să dai actul de identitate, să dai ștampila, vă imaginați că cineva le sterilizează. Un mediu perfect de răspândire a epidemiei”, a spus duminică liderul ALDE.

ADVERTISEMENT

O replică pentru Tăriceanu a venit din partea lui Ludovic Orban, cel care nu crede că Tăriceanu ar fi preocupat de sănătatea cetățenilor români:

„Înseamnă că din punctul de vedere al domnului respectiv ar trebui să nu se mai organizeze niciun spectacol, să nu se mai facă şcoală, să nu se mai organizeze meciuri, să nu se mai ducă lumea la cumpărături. Sigur că, la cum arată astăzi ce a mai rămas din formaţiunea sa, şi-ar dori să nu mai fie alegeri niciodată şi dânsul să rămână senator pe tot restul vieţii. Lucrul ăsta nu se poate, în democraţie se organizează alegeri. Noi suntem adepţii ca oamenii în democraţie să decidă reprezentanţii lor, în administraţia locală, în Parlament”, spunea la vremea respectivă liderul PNL.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis este singurul care poate amâna alegerile locale

Astfel, potrivit art. 26, 38 și 69 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, mandatele primarului, consiliului local și consiliului județean pot fi prelungite „prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav”.

Așadar, dacă epidemia de coronavirus va scăpa de sub control, cum s-a întâmplat în China sau în unele zone din Italia, atunci există premizele ca mandatele aleșilor locali să fie prelungite.

ADVERTISEMENT

Însă decizia în acest sens îi aparține lui Klaus Iohannis. Asta pentru că din punct de vedere juridic președintele României este singurul care are posibilitatea să instituie stare de urgență pentru coronavirus. Astfel, potrivit articolului 93 din Constituția României:

„1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.”

Potrivit articolului 89, alineatul 3 din Constituție, Parlamentul nu poate fi dizolvat în cazul în care țara se află în stare de urgență sau de asediu.

ADVERTISEMENT