Preşedntele Klaus Iohannis a anunțat joi, 12 decembrie, că România aderă oficial la Spațiul Schengen cu drepturi depline de la 1 ianuarie 2025 și a subliniat că decizia Consiliului JAI este una aşteptată de prea mult timp de către noi toţi.
La scurt timp după ce miniştrii de interne din Uniunea Europeană au votat eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025, Klaus Iohannis a declarat că aderarea cu drepturi depline a țării noastre reprezintă un pas firesc și legitim.
„Astăzi am o veste bună, România este în Schengen cu drepturi depline. În această dimineață la Bruxelles a fost luată decizia privind aderarea. O decizie așteptată de prea mult timp de către noi toți. Datorită eforturilor coordonate ale autorităților, vreau să precizez aici MAE și MAI, ne putem bucura de un drept legitim.
Aderarea reprezintă un pas firesc și necesar pentru România, ca membru cu drepturi depline la UE. Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple, au un impact asupra imaginii țării, economiei”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului a explicat că eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc.
”Timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană.
În același timp, crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre”, a mai spus Iohannis.
Liderul de la Cotroceni a ținut să precizeze faptul că ”apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează poziția strategică a României ca poartă între estul și vestul Europei”.
Totodată, Klaus Iohannis a menționat că aderarea la Spațiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru România care este de mult timp pregătită tehnic să facă acest pas.
”De-a lungul timpului, au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen, pentru a se înlătura toate aceste dificultăți și pentru a convinge partenerii europeni că avem tot dreptul să facem parte din Schengen, m-am implicat personal, astfel încât să obținem un rezultat pozitiv.
Am purtat nenumărate discuții cu omologii mei, am participat la reuniuni și la consultări de natură să convingă fiecare țară în parte să-și exprime susținerea pentru noi”, a conchis Klaus Iohannis.