News

Klaus Iohannis, anunţ oficial despre pensii şi alocaţii. Cu cât ar putea creşte acestea

29.07.2020 | 19:14
Klaus Iohannis anunt oficial despre pensii si alocatii Cu cat ar putea creste acestea
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a lămurit situația pensiilor și a alocațiilor, care ar putea fi majorate din acest an. Din păcate, România se află într-o situație nefavorabilă, atât din puncte de vedere epidemiologic, cât și economic.

Acest aspect ar putea împiedica creșterea alocațiilor și a pensiilor, așa cum se dorește. Președintele României a recunoscut faptul că țara noastră se confruntă cu probleme financiare.

ADVERTISEMENT

Potrivit președintelui, cel mai probabil, vor fi majorate alocațiile copiilor. Nu se știe încă dacă va fi vorba de o dublare, dar va exista o mărire, speră el, cât mai repede.

Ce spune Klaus Iohannis despre majorarea pensiilor și a alocațiilor

Klaus Iohannis a dezbătut, în cadrul unei conferințe de presă, subiectul majorării alocațiilor și a pensiilor, iar concluzia nu este tocmai pe placul românilor. Astfel, creşterea va exista, dar va fi sub pragul de 40%.

ADVERTISEMENT

”Ne găsim într-o situație foarte complicată nu doar din punct de vedere epidemiologi ci și economic, bugetar și electoral. Nu putem să facem abstracție de niciunul din acești factori. 

Noi ne dorim, sincer, să creștem și alocațiile și pensiile, dar de la dorința sinceră la putința sinceră de multe ori este o cale un pic mai lungă. 

ADVERTISEMENT

În condițiile în care economia românească se contractă, ca și celelalte economii, de exemplu, Uniunea Europeană prevede pentru zona euro o contracție de 8%, ceea ce este foarte foarte mult.

Poate nu o să avem o contracție de 8%, poate a noastră va fi într-o contracție mai mică, totuși, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ. În loc de un deficit de 3% vom avea probabil un deficit considerabil mai mare. 

ADVERTISEMENT

Ați văzut deja datele pe primul semestru, am depășit deficitul care fusese inițial calculat pentru întregul an. 

În aceste condiții, când ne luptăm să revigorăm economia românească, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile  care au fost făcute inițial să poată fi făcute. Pur și simplu nu sunt bani pentru toate.

Totuși, am rugat Guvernul să găsească metodele cele mai bune pentru a veni cu propuneri de majorări, atât cât se poate. (…) PNL a fost primul care a propus anul trecut dublarea alocațiilor pentru copii și s-a obținut acest lucru.

PSD-ul a vrut să copieze probabil măsura și a venit iar cu o dublare care în acest moment sigur că nu va fi posibilă de azi pe mâine. Sigur că și eu și Guvernul ne dorim ca această dublare să devină realitate.

Și dacă nu se poate de azi pe mâine, poate devine posibilă în etape. Primul pas va putea fi făcut destul de repede. Așteptăm ca Guvernul să vină cu un calcul și vom avea o creștere a alocațiilor.

Lucrul similar vă pot spune și despre pensii. O creștere de 40% nu este posibilă, nu sunt bani. Dar este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Pensiile vor crește. Clar. Cât va fi această creștere? Va calcula Guvernul”, a declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT